V bližini hiše imam majhno gredico. Letos je posadila zelo lep mahrijski nasturtium. Želim zapustiti semena za naslednje leto. Povej mi, kdaj je bolje zbrati semena nasturtiuma, da ne izgubijo kalitev?

Nasturtium je večinoma letna rastlina z lepimi velikimi cvetovi različnih barv, čeprav so tudi trajnice sorte. Ker cvet ne prenaša hibernacije na odprtem tleh, se gojijo na cvetlični postelji kot letno. Najpogosteje uporabljajo takšne sorte nasturtium:

  • terry;
  • ampel;
  • navijanje;
  • grozda;
  • stitched.

navijati nasturtium

Vse vrste se pomnožijo s semeni, vsako leto pa je treba ponovno nasaditi. Vendar pa je dovolj, da kupite kakovostno sortno seme enkrat in si lahko nekaj mesecev pred nami zagotovite seme. Glavna stvar v tej zadevi je, da jih zbere pravočasno.

Kdaj je treba zbrati semena nasturtiuma?

zelena semena nasturtiuma

Semena nasturtiuma so majhna škatla z neenakomerno reliefno površino. Zberite jih po polnem zorenju, pred začetkom prve zmrzali. Izjema je tuja nasturtium: njeno seme je treba odrezati zeleno in pustiti zorenje pri sobni temperaturi.
Obdobje, ko semena dosežejo polno dozorevanje, je od 40 do 50 dni. To je vredno razmisliti, da je ta proces neenakomerna in odštevanje gre od sajenja ali cvetenja in po cvetnih listov pade. Zato zbiranje poteka po stopnjah, ko dozori.

zrela semena nasturtiuma

Semena, ki so že zrela, spremenijo barvo – od zelene do rumenkaste.

Ampak zgodilo se je, da zgodnje zmrzali niso dovolile, da semena dozoreva. V tem primeru ni nič drugega, kot da bi jih odtrgali zeleno. Takšna semena potrebujejo zorenje v topli sobi, ki traja do dva meseca.

Kako zbrati seme?

nasturtium

Seske iz sira se zlahka ločijo od suhe rože in zato padejo pod zemljo pod grmovje. Lahko jih zberete iz pod grmičevjem, pobirajo se s tal. Nekateri cvetličarji, da ne bi izgubili dragocenih semen, so razširili stare časopise pod nasturtium grm. Torej semena ne bodo izgubljena in bo jasno vidna.

Če je bila zahtevana količina semena že zbrana, in še vedno so številne bledo socvetje na grmu, jih odstranite. To bo pomagalo podaljšati cvetenje nasturtiuma.

Pred shranjevanjem je treba semena posušiti na okenski polici, jih razpršiti na list papirja.

Kako hraniti seme?

Posušena semena semen se shranjujejo v kartonske škatle ali papirne vrečke. Uporabite jih za vzrejo za tri do štiri leta po zbiranju. Ves ta čas semena odlično ohranjajo svojo kalivost.

Related  Kako shraniti orhidej: oživljanje rastline z gnitimi koreninami

Naraščajoči nasturtium, skrb za to in zbiranje semen – video