Recite nam, molim vas, što je aronija koja jede šljivu? Čuo sam da je ovo obična borovica, samo s crnim bobicama i vrlo korisna. Planiram kupiti nekoliko sadnica u jesen i ne bih želio pogriješiti s izborom.

aronija šljiva
Aronia šljiva-slična predstavlja obitelj Roses i jedna je od vrsta aronije crnih gušenja koja se u zajedničkim ljudima naziva aronija. Sama šljiva je prirodna hibridna sorta, izvedena iz aronije i arbutus aronia.

Obilježja sorte

aronija cvjeta

Njegovo je ime došlo od oblika lišća nalik na lišća šljiva – oni su malo izduženi i s laganom popuštanju na poleđini.

Biljka je prilično visok jestivi grm. U prirodi, visina može doseći 7 metara, ali kao vrtni usjev, uzorci preko 5 metara rijetki su. Razdoblje vegetacije biljke šumske šljive traje od travnja do rujna, a procvat se javlja u svibnju. U tom je razdoblju grm prekriven vrlo lijepim mirisnim bijelim cvjetovima (ponekad s ružičastom bojom), u čijem središtu postoje stabla crvene boje.

Aktivni plodovi grma počinju s šestom godinom života, bobice sazrijevaju krajem ljeta i imaju tamnu ljubičastu, gotovo crnu boju. Plodovi su prilično veliki, svaki težak do 1,5 g, visi s punim četkama.

U proljeće i ljeto, listopadni kapa aronije je šljiva bogata i zelena, a do jeseni dobiva crvenu hladovinu.

Osobitosti uzgoja

odrasla grm aronije

Aronia slivolistnaya općenito nepretenciozan, često uzgajaju radi ukusnih plodova, ali i dobro prilagođen kao ukrasna biljka. Kao živica, grm izgleda vrlo lijepo, osim toga, dobro je razgranat i daje prigušnicu.

Za sadnju aronije odgovara gotovo bilo kojem tlu, ali najbolje od svega ona se razvija i fruktira na hranjivim i vlažnim labudovima s umjerenom kiselinom. Malo je sjenila dopušteno, ali ne i više jer grm potrebi dobro osvjetljenje.

Njega grma uključuje:

  1. Obilno zalijevanje. Posebno je važno redovito navlažiti tlo ispod grma tijekom plodnosti. S nedostatkom vlage bobice mogu postati male i suhe.
  2. Periodna gnojidba. U rano proljeće dodajte dušična gnojiva mladom grmu, a kada cvjetanje završi, hranite nitroamfosno gnojivo (100 g po biljci). Na slabim i pješčanim tlima svake dvije godine potrebno je uliti ispod grma na organskom kantu paralelno s uvođenjem fosfat-kalijskih pripravaka. Stare grmlje, koje prelaze promjer 1 m, ne mogu se oploditi.
  3. Sustavno obrezivanje. Kako bi se izbjeglo zadebljanje grma i kako bi se osiguralo bogato žetvu, aronija treba redovito odrezati. Istodobno, potrebno je ostaviti barem 3-4 snažne grane do 4 godine (ne dodirujte mlađe izbojke) i izrezati slabe i oštećene. Ako se biljka koristi u ukrasne svrhe, dovoljno je jednostavno ukloniti grane koje su sakupljene.
  4. Prevencija i liječenje bolesti. Svake godine kopaju u blizini trupa i obrađuju grm s biološkim pripravcima (fitosporin protiv bolesti, Verticillin protiv štetnika).

Related  Uzgoj jagode iz sjemena

Video o uzgoju čokolade