Jag märkte att med varje skörd av potatis blir knölarna mindre och oftare sjuka. Min granne rådde mig att sova lupin. Berätta för mig, hur man använder lupin när man gödslar potatis?

Förmodligen finns det ingen familj där man inte äter potatis. Kokt, stekt eller bakat i ugnspotatis, i sallader eller som en separat maträtt – i allmänhet behöver lagren anständigt. Och sedan före de turna som har sin trädgård, uppstår frågan – hur man ser till att skörden inte är strimlad, och det var inte dyrt för fickan? Trädgårdarna kommer att bli hjälpt av ciders. Bland de olika växtbaserade gröna gödselmedel för potatis används ofta lupin.

Den positiva effekten av att använda lupin som siderata

lyupin

Lupin rekommenderas för användning på dåliga sandiga markar, såväl som sura eller tunga. Det är viktigt att bestämma omedelbart vilken mängd siderata som är lämplig för en viss mark. För befruktning av sandiga jordar är gul lupin lämplig för karbonatjord – vit lupin.

Den mest frostbeständiga är den blå sorten och den torka resistenta vita lupinen.

Vid användning av lupin som sidodata uppnås följande effekt:

  1. Minskar de ekonomiska kostnaderna för att förvärva kvävegödselmedel.
  2. Potatis produktivitet ökar.
  3. Såning av lupin har en gynnsam effekt på lastbilböndernas hälsa i samband med det försvunna behovet av att använda mineralgödselmedel, på grund av vilka magsjukdomar kan uppstå.

Dessutom utsöndrar lupin speciella föreningar som hämmar tillväxten av bakterier i jorden, vilket leder till potatissjukdomar som skott och rotrot.

Villkor för sådd lupin

Såning av lupiner rekommenderas, från början av våren till hösten, varje år på en ny plats eller efter skörd av tidiga grönsaker. Planterna planteras oftast i de första dagarna i maj. Det praktiseras också och sommarlandningen av lupin i juli.

Related  Timing av gladiolus plantering i öppen mark och på plantor

Före såning bör jorden lösas, gör rader med ett avstånd på cirka 15 cm. Såg frön med ett avstånd av 6 cm, men inte fördjupning. I genomsnitt går ett till ett hundra kvadratmeter från 2 till 3 000 gram. Skötsel av lupiner inbegriper i rätt tid avluft från ogräs och lossning av rader.

Eftersom lupin är en representant för köttfärsfamiljen, kan inte andra baljväxter odlas på platsen.

Metoder för användning av lupin som gödningsmedel

Metod 1. Efter knoppens framväxt bör den gröna massan klippas och omedelbart jordas i marken 8 cm djup, med sidokiktets tjocklek ska vara minst 6 cm. På detta område planteras potatis på våren.

perekapyvaem-lyupin

Metod 2 Från den sluttande växten gör en kompost. I komposthålen kombinerar du lupinen med en spade och lägger lite fruktbar jord enligt principen: Ett lag av gräs (upp till 30 cm tjockt) är ett lager av jord (6 cm). Kompoststång återfuktar regelbundet. På hösten och våren måste den skopas för att ge luften inåt och lämna ripen. På den plats där sidorna växte, plantera potatis. Eftersom lupinen vid sitt rotsystem gjorde jorden mer lös och berikad den med fosfor och kväve, kommer potatisen att rota djupare och kommer inte att drabbas under torkperioden. Som ett resultat kommer dess avkastning att öka. Efter att potatisen är utgrävd är kompostet redan moget förra årets kompost på det befriade området.

kompost-iz-lyupina

Fördelen med den andra metoden är att en enda landning av siderata används två gånger:

  • Under det första året av plantering av potatis används rotsystemet som ett gödningsmedel;
  • För nästa år fungerar kompost från den gröna massan som ett gödningsmedel.

Related  Växande plantor hemma geyechers

Hur man använder lupin som en mulch för potatis se video