Odlučili su ove godine da pokušaju uzgoj kikirikija, kažu da dobiva dobar prinos u našim uvjetima. Reci mi kako posaditi kikiriki na otvorenom terenu i kada to možete učiniti?

grm kikirikijaOd kikiriki je termofilne kulture i postavlja visoke zahtjeve na temperaturi od kultivacije u vrtu kreveta moguće u područjima s toplom klimom. Za ljubitelje ukusnih grah može biti posađeno nekoliko grmlje u posudama i držati ih na prozor, ali danas ćemo govoriti o tome kako se biljka kikiriki na otvorenom terenu. Neće mu dati nikakve posebne poteškoće, ali još uvijek treba poznavati neke tajne.

Priprema tla

Mjesto za kikiriki je bolje pripremiti se od jeseni, odabirom najlakšeg mjesta u vrtu. Kreveti na kojima se uzgajaju mahunarke, nisu prikladni kao kikiriki, kao predstavnik iste obitelji, imaju zajednički bolesti. Ali krumpir, krastavci, rajčica i kupus najbolji su prekursori za kikiriki.

Pod jesenskom duboko kopanje treba napraviti na planiranom mjestu sadnje kulture organski (humus ili kompost). U proljeće, zemlja treba ponovno labavo olabaviti paralelnom primjenom nitrofosa (50 g po 1 m² zemljišta).

Kiselo zemljište mora biti mljeveno, jer mu se ne sviđa kikirikija.

Priprema sjemena

kikiriki valencia

Kikiriki za sadnju može se kupiti u trgovini, dok su prikladni kao cijeli grah u ljusci i uši. Glavna stvar je da su sirovi, kao što su prženi oraščići, naravno, neće dati klice. Prilikom odabira sorte, bolje je davati prednost zoniranim vrstama koje su najprikladnije za određenu regiju. Općenito, jedna od najboljih vrsta kikirikija, koje dobro rastu u umjerenim klimatskim uvjetima, uključuju:

  • Valencia 433;
  • Stepnyak;
  • Klin.

Mnogi vrtlari zainteresirani su za pitanje hoće li klijati sjeme. Vrlo je teško odgovoriti nedvojbeno, ovisi o specifičnom terenu i klimatskim uvjetima. U područjima u kojima dolazi proljeće kasno, i često se ponavljaju mraz, bolje je da se biljka grah, ili brzo izlegle klice smrzavanja. No, za područje, gdje je od kraja svibnja već stabilno toplo vrijeme, kikiriki može biti posađeno prije sadnje. Učinite to krajem travnja, nakon prerade graha s kalijevim permanganatom. Prosijavane kikirikije trebaju biti otvrdnute, izdržale nekoliko dana u hladnoj sobi.

Related  Krizantema Anastasia

Pravila za sadnju i njegusadnja kikirikija

Kikiriki biljka može biti u redovima, ostavljajući razmak između rupa 20 cm i između redova – .. Ne manje od 60 cm, pogodan je i šahovska shema gdje grmovi će biti 50 cm po komorici treba rasporediti najmanje 3 sjemenke.

Postavljanjem kikirikija na krevet, možete nastaviti prije sredine svibnja, kada temperatura zraka dosegne stabilnu vrijednost od 20 stupnjeva topline. Tipično, vozači kamiona su vođeni cvatom akacije.

kreveta s kikirikijem

Briga za sadnju uključuje:

  • plijevljenje,
  • gornji preljev klice odraslih do 10 cm (superfosfat, amonijev nitrat, kalijeva sol);
  • obilno zalijevanje tijekom cvatnje;
  • skakanje nakon što je jajnik savijen na zemlju i počinje zrenja žetve.

Možete početi sječe kikirikija na kraju ljeta, kada lišće početi rumeniti na grmlje.

Video o uzgoju kikirikija u vrtu