Že dolgo je bilo opaziti, da se po napolnji z infundiranjem jajčne lupine aktivirajo rastline v zaprtih prostorih in bolje razcvetijo. Na ta način poskusim krmiti nekaj zelenjave. Povej mi, kako lahko uporabim jajčne lupine za gnojenje kumar in paradižnika?

jajčni lupiniJajčeva lupina je bila dolgo časa uporabljena kot gnojilo za gojenje vrtnih rastlin, vključno s paradižniki in kumarami. Vsebuje kompleks mikroelementov, ki so potrebni za rastline:

  • kalcijev karbonat;
  • fosfor;
  • magnezijev fosfat;
  • železo, žveplo in druge.

Vse hranilne snovi, ki sestavljajo lupino, hitro in enostavno absorbirajo rastline, kar pozitivno vpliva na njihov razvoj.

Izkušeni vrtnarski vadbeni trening tak način uporabe jajčnih lupin kot gnojil za kumare in paradižnik:

  • priprava tekoče infuzije;
  • neposredna uporaba v tleh;
  • sajenje nasadov za preprečevanje bolezni;
  • kot drenažo ali posodo pri gojenju sadik.

Tekoča infuzija za koreninske prelive

Rešitev temelji na zdrobljene jajčne lupine – odlično sredstvo za polnjenje tako sadik in odrasle kumare paradižnik, ki rastejo na polju ali v rastlinjaku. Da bi to naredili, je treba jajčne lupine najprej mleti, da tvorijo fin prah. Nalijte jo v kozarec in dodajte vrelo vodo (1 L). Vztrajajte 5 dni, občasno premešajte. Uporablja se za zalivanje pod korenino.

Pred uporabo je treba temeljito izprati jajčasto lupino, odstraniti ostanke beljakovin in sušiti.

Neposredna uporaba v tleh in prašenje rastlin

vstavitev lupine v tla

Zaradi svoje sestave jajčni prah ugodno vpliva na tla, nevtralizira svojo kislost. Samo 2 tbsp. razrezana lupina na 1 m² m. m. bo omogočilo, da pripravi stran za sajenje sadik paradižnika in kumar. Prašek lahko dodate v tla in neposredno pred sajenjem poljščin in jo dodate v vsako vdolbino.

Jajčeva školjka služi kot zaščitni ukrep v boju proti boleznim, kot je črna noga. Drobno frakcijo v prahu je priporočljiva za prašne rastline na listu.

Uporaba školjk pri gojenju sadik paradižnika in kumar

kumare v lupini

Če lupine jajc, samo malo sesekljamo na majhne koščke (brez česar v prahu), se lahko uporablja kot drenažni sloj za lončke, ki raste sadike. Takšna drenaža hkrati zadrži vlago, pa tudi nasiči tla s hranilnimi snovmi.

Cela polovica jajc bo služila kot odlična alternativa sadilnim rastlinam. Prav tako krmijo zemljo, poleg tega je takšne sadike enostavno presajati v odprto tla, ne da bi pri tem poškodovali koreninski sistem. Lupino je mogoče preprosto zdrobiti v rokah, ne da bi odstranili rastlino, in skupaj z njim lahko ga položite na posteljo.

Oploditev vrta z jajčno lupino – video