Planiram instalirati sustav za navodnjavanje u području vile za uzgoj povrća. Klima je vrlo vruća, i gotovo je nemoguće sakupljati dobru žetvu bez vode. Savjetujte najbolje prskalice za vrt.

zalijevanje vrtaSvatko zna da je jamstvo dobre žetve redovito zalijevanje vrta. Mnogi ljetni stanovnici koriste za tu svrhu duge cijevi koje se jednostavno premještaju iz vrta u krevet dok je tlo zasićeno vlazi. Ovaj proces je prilično naporan. Mnogo je prikladnije koristiti posebne mlaznice koje se stavljaju na kraj crijeva i prskaju vodu za određenu udaljenost. Stoga se stvara učinak navodnjavanja kapanjem, što je vrlo pogodno za gusto nasadno usjeve.

Vrste prskalica

Ovisno o principu rada, razlikuju se ove vrste uređaja:

  • ventilator (statički);
  • kišobran;
  • klatno;
  • dinamičan (rotirajući);
  • puls.

Prskalice za puhanje

prskalica za pranje ventilatora

Takvi prskalice prekidaju vodu u kapljice i izvlače ih. Oni su stacionarni, to nije cool, tako da maksimalna površina za navodnjavanje nije veća od 5 m. Vi samo možete promijeniti nagib, a raspon veličina kapljica. U tu je svrhu uključen skup privitaka koji su priloženi.

Ventilski sustav obično je jedan od najatraktivnijih izdržljivih i izdržljivih. Koristi se za navodnjavanje travnjaka.

Privjesci za kišobran

raspršivači kišobrana

Uređaji su posebno popularni za zalijevanje visokih biljaka i grmlja, budući da mogu dopremiti vodu izravno ispod plantaža. Izvana, mlaznica izgleda poput kišobrana naopako. Od plusa, valja istaknuti sposobnost pušnih pištolja da idu pod zemljom pri zaustavljanju rada i zatvaranja rupa, što ih štiti od onečišćenja tla.

Nedostatak kišobrannih raspršivača je složenost postrojenja koja zahtijeva polaganje cijevi ispod zemlje.

Pendulum mehanizmi

prigušni raspršivač

Prednost prskalice je njegova pokretljivost: mlaznica u obliku cijevi s rupama tijekom rada nagibi se od strane na stranu poput pendela. To vam omogućuje da obradite veće područje stranice.

Related  Efektivna cvjetnica ljubičica Snježna dahlia

Dinamički sprinkler

rotirajući raspršivač

Takvi uređaji su vrlo prikladni kada se koriste za zalijevanje biljaka, zasađenih s čak kreveta. Oni ekonomski konzumiraju vodu, dok imaju ogromno područje zalijevanja zbog kružnog svojstva mlaznice.

Rotacijski raspršivači mogu pokriti područje unutar radijusa do 20 m, a kut nagiba mlaznice može se mijenjati.

Pulsni raspršivači

impulsni raspršivač

Uređaj se sastoji od nekoliko elemenata koji se okreću pod utjecajem glave vodenog mlaza. Najcjelovitija opcija za velike površine. Jedan od nedostataka je potreba za snažnim pritiskom u dizalici, koja nije uvijek i nikako na svim mjestima. Osim toga, kontaminirana voda u cijevima često dovodi do začepljenja mlaznica.

Savjetovati najbolje prskalice za vrt je vrlo teško, jer svaki vlasnik ima svoje sklonosti i zahtjeve vezane uz način uzgoja biljaka i brigu o njima. Osim toga, potrebno je uzeti u obzir rad mehanizama, usredotočujući se na njihove pro i kontra. Stoga je izbor uređaja privatna stvar za vrtlar.

Prskalica za vrt s vlastitim rukama – video