Reci mi kako pravilno oblikovati krunu trešnje šljive? Prošle godine, sadio nekoliko sadnica, a sada su više poput grmlja nego stabla. Granice su narasle jako, dok su one bliske jedna na drugu.

obrezivanje šljivePosebna značajka šljive je njezin prilično brz rast. S jedne strane to je pozitivno svojstvo, jer nekoliko godina nakon sadnje možete dobiti prekrasno bujno drvo. No, tu je i negativna strana – kao rezultat zgušnjavanja trešnje šljiva počinje ozlijediti, a prinos stabla odrasle smanjuje. Ako to sve pustite, u kratkom vremenu žetvu će samo sanjati, a šljiva će se brzo propadati. Stoga je vrlo važno znati pravilno oblikovati krunu šljive, jer to ovisi o količini i kvaliteti voća i ukupnom životu stabla.

Oblikovanje obrezivanje treba početi već u godini sadnje, a potom ukloniti suvišne grane svake godine. Pravilno oblikovana kruna olakšava brigu o drvetu i omogućuje vam da smanjite visinu šljive.

Ovisno o vrsti stabla šljiva, možete oblikovati stablo:

  • grm;
  • u obliku zdjelice (s krunom s niskom razinom).

Odmah nakon sadnje, sadnica treba skratiti, ostavljajući prtljažnik ne vise od 70 cm visine.

Bez obzira na koji se oblik drvene krune planira, potrebno je redovito izrezati vrhove i grane koje dodiruju, rastu dolje ili preblizu jedna drugoj.

Značajke klasternog oblika šljive

Krunske vrste

Najjednostavnija je mogućnost da alycha daje oblik grma. U tom slučaju, briga za stablo bit će minimalna – to će biti dovoljno da redovito obrisne grmlje, uklanjajući višak izbojaka kako bi se izbjeglo zadebljanje i skraćivanje brzorastućih grana velike duljine.

Cvjetovi šljive trebali bi početi u rano proljeće.

Kako napraviti trešnja šljiva u obliku zdjelice?

vlažna kruna

Oblik u obliku zdjelice osigurava dobru rasvjetu i razmjenu zraka u dubini krune. Da biste to učinili, izrežite središnji vodič i pošaljite preostale grane u različitim smjerovima, ako je potrebno, savijanje na tlo i pričvršćivanje. Za poticanje razgraničenja, skratite izbojke za 50 cm, a ako su grane kraće – uklonite trećinu njihove duljine.

Related  Što su ruže raspaljene?

Za krunice s malim slojevima, grane kostiju u iznosu koji ne prelazi 5 komada treba položiti na udaljenosti od 70 cm do površine tla. Sve niže rastuće klice redovito su uklonjene, a nove grane – pukotine. Budući da u prve dvije godine šljiva raste vrlo intenzivno, a izbojci mogu doseći do 2 m dužine, trebali bi se skratiti ljeti, ne ostavljajući više od 50 cm.

Između slojeva potrebno je promatrati udaljenost od najmanje 45 cm, a između jakih polu-skeletnih grana – oko 20 cm.

Obrezivanje šljive – video