Povej mi, kako pravilno oblikujem krono češnjeve šljive? Lani so posadili nekaj sadik, zdaj pa so bolj kot grmovje kot drevo. Podružnice so se zelo povečale, medtem ko rastejo blizu drug drugemu.

obrezovanje slivePosebna značilnost slive je njena precej hitra rast. Po eni strani je to pozitivna lastnost, saj nekaj let po sajenju lahko dobite čudovito bujno drevo. Vendar pa obstaja tudi negativna stran – kot posledica zgoščevanja češnje sive začne boleti, donos odraslega drevesa pa se zmanjša. Če ste to pustili vse, v kratkem času bo žetev le sanjala, sama pa se bo hitro izničila. Zato je zelo pomembno vedeti, kako pravilno oblikujemo krono slive, ker je odvisna od količine in kakovosti sadja ter celotne življenjske dobe drevesa.

Oblikovanje obrezovanja bi se moralo začeti že v letu sajenja, nato pa vsako leto odstraniti presežne veje. Pravilno oblikovana krona olajša skrb za drevo in vam omogoča, da zmanjšate višino slive.

Glede na vrsto drevesa sliv lahko oblikujete drevo:

  • grm;
  • v obliki sklede (z redko krono).

Takoj po sajenju je treba sadik skrajšati, pri čemer deblo ne presega 70 cm.

Ne glede na to, katera oblika drevesne krošnje je načrtovana, je treba redno izrezati vrhove in veje, ki se dotikajo, rastejo navzdol ali preblizu med seboj.

Značilnosti grozda šljive

Vrste kron

Najenostavnejša možnost je, da alycha obliko grmovja. V tem primeru je skrb za drevo minimalno – dovolj je, da redno redčimo grmičevje, odstranjujemo presežne poganjke, da se izognemo zgostitvi in ​​skrajšamo hitro rastoče veje velike dolžine.

Cvetovi s plavami naj bi začeli zgodaj spomladi.

Kako narediti češnje slive v obliki sklede?

redka tronova krona

Drevo v obliki sklede zagotavlja dobro osvetlitev in izmenjavo zraka v globini krošnje. Če želite to narediti, izrežite centralni vodnik in po potrebi pošljite preostale veje v različnih smereh, jih upognite do tal in pritrdite. Da bi stimulirali razvejanje, skrajšajte poganjke za 50 cm in če so veje krajše – odstranite tretjino svoje dolžine.

Za redke krone je treba na površino zemlje položiti okrogle veje v količini, ki ne presega 5 kosov, na razdalji 70 cm. Vsi spodnji rastoči kalčki se redno odstranjujejo in nove veje – ščepec. Ker v prvih dveh letih šljiva raste zelo intenzivno, lahko pa ostanejo poganjki do 2 m dolžine, jih je treba poleti skrajšati in ne smejo več kot 50 cm.

Med razdaljami je potrebno opazovati razdaljo najmanj 45 cm in med močnimi polkevretnimi vejami – približno 20 cm.

Obrezovanje sliv – video