Prijatelj mi je rekao da koristi kvasac (kako u vrtu tako iu vrtu) za hranjenje, i da nakon takvog navodnjavanja sve raste dobro. Recite mi kako pripremiti gnojivo za biljke iz kvasca i hoće li im se zalijevati sadnice?

Većina vrtlara, vrtlara i cvjetnih biljaka koriste prirodne lijekove kako bi oplodili svoje “odjele”, dajući im prednost nad takozvanom kemijom. Jedan takav proizvod je obični pekarski kvasac. Zbog bogatog sastava i prisutnosti aktivnih gljivica kvasca, nakon uvođenja takvog gnojiva u tlo, ubrzava se proces organske dekompozicije. S druge strane, tlo je brzo zasićeno hranjivim tvarima potrebnim za rast usjeva.

Utjecaj kvasca na biljke

kvasac

Kvasac je izvrsna alternativa mineralnim gnojivima, osim što košta mnogo manje, a učinak primjene je isti. Dakle, pod utjecajem kvasaca:

  • kalija, dušika i drugi elementi koji igraju važnu ulogu u razvoju biljaka ulaze u tlo;
  • ubrzava se rast listopadne i korijenske mase usjeva;
  • kod odraslih povećava se otpornost na bolesti;
  • kulture su tolerantnije klimatskim značajkama, poput nedostatka rasvjete zimi;
  • sadnice postaju trajnije i brže rastu;
  • aktivira se ukorjenjivanje reznica tijekom reprodukcije.

Kvasac se može koristiti za hranjenje gotovo svih vrsta usjeva (od vrtnih biljaka do cvjetova), bez obzira na to gdje se uzgajaju – na otvorenom terenu ili u zatvorenom prostoru. Iznimka je krumpir, luk i češnjak, jer to dovodi do činjenice da usjev postaje labav i loše pohranjen.

Načini korištenja kvasca

zalijevanje

Kako pripremiti gnojivo za biljke iz kvasca i koliko često možete voditi biljke? Za hranjivu infuziju, kvasac se može koristiti u bilo kojem obliku:

  1. Suhi kvasac. U kantu vode (malo zagrijati) sipati 10 g kvasca i šećera (60 g). Dobro promiješajte i ostavite stajati na toplom mjestu oko dva sata. Prije upotrebe razrijedite tekućinu u omjeru 1: 5.otopina suhog kvasca
  2. Svježi kvasac. Za pripremu koncentrirane otopine kvasca, razrijedite u vodi u omjeru 1: 5. Razrijediti pripremljeni koncentrat prije uporabe s vodom (10 dijelova).svježe otopina kvasca

Related  Osmokot – popularna novost među gnojivima

Rješenje kvasca treba zalijevati biljke pod korijenom, malo natrag od korijena. Zemlja bi trebala ostati mokra nakon prethodnog zalijevanja. Također se može koristiti za ukorjenjivanje reznica (održavati dršku na dan).

Prilikom prerade sadnica biljke, prvi zalijevanje treba obaviti 7 dana nakon sadnje na krevet, a drugi – prije cvatnje.

Kremastog preljeva na otvorenom tlu trebao bi biti učinjeno tek nakon dobro zagrijavanja, jer kvasac gubi aktivnost na hladnom tlu.

Dovoljno je koristiti takvo gnojivo jednom mjesečno, tj. Maksimalno 2-3 gnojidbe po sezoni. Ova je količina dosta dovoljna da bi biljke imale korisne elemente. Međutim, treba uzeti u obzir da tijekom fermentacije kalij i kalcij ostavljaju tlo, pa nakon uklanjanja otopinom kvasca treba ukloniti pepel.

Kvasno gnojenje biljaka – video