Imam pješčanu zemlju na mjestu. Kako ga pripremiti za uzgoj povrća i vrtnih usjeva?

pjeskovito tloPješčana tla je jedna od najsiromašnijih u hranjivim tvarima. Uzgajati biljke na njemu, čak i uz uporabu gnojiva, prilično teško raditi. Pijesak nije u stanju zadržati vlagu zbog onoga što se brzo suši, a uvedene preparate također brzo isperu ili idu daleko u dubine, odakle je korijenski sustav biljaka teško doći do njih.

Kako bi pješčenjaka pogodna za vrtlarenje i vrtlarenje, prije svega potrebno je poboljšati strukturu tla. Nije dovoljno samo primjenjivati ​​gnojiva, prije svega, trebate “teže” zemlju i dodati druge komponente u tlo. A zatim povremeno napraviti rezerve hranjivih tvari, koristeći uglavnom organski.

Drugim riječima, potrebno je provesti kompleks mjera, koji uključuje:

  • uvođenje gline, chernozem, peat na mjestu;
  • periodična gnojidba organskog tla;
  • korištenje mineralnih gnojiva.

Kako promijeniti strukturu pjeskovitog tla?

glina aplikacija

Kako bi vlaga zadržala u pijesku dulje, mjesto bi trebalo napuniti glinom i kopati ga. Nakon kopanja, gline bi trebale ostati na dubini od 5 cm. Postupno će se isprati kišom i pokriti pore u tlu, ne dopuštajući brzo ispuštanje vode.

Prilikom sadnje višegodišnjih usjeva, na primjer, voćnih stabala i grmlja, položiti sloj gline na dnu slijetanja jame, a zatim sipati na vrh plodno tlo.

Ako je moguće, poželjno je razrijediti pješčano tlo s chernozemom ili tresetnim kompostom. Potonja mora biti dovedena u dovoljno veliku količinu – do 800 kg na sto četvornih metara. Nije loše vlaga i sami treset. Naravno, sve to zahtijeva značajna financijska ulaganja, a maksimalni učinak će se manifestirati samo iduće godine.

Uporaba organske tvari na pješčanim tlima

siderates

Uvođenje organskih gnojiva je jedan od najpristupačnijih načina, a njihova redovita uporaba značajno će poboljšati sastav tla. Najbolje u ovom poslu je dokazano da je normalan kompost. To bi trebalo biti posuto svako proljeće oko trajnica ili na budućim krevetima i pomiješano s pješčanim tlom. Sloj kompostiranja mora biti najmanje 2 cm.

Kompostiranje u jesen neće dati pozitivne rezultate jer će većina hranjivih tvari biti oprana vodom do proljeća.

Dobro je poboljšati strukturu pješčenjaka i obogatiti ih mikroelemom biljnog siderata – lupin, seradella i mahunarki. Iskrivljena zelena masa siderata isklesana je zajedno s zemljom zimi. U tu svrhu možete koristiti i običnu odrezanu travu, ali bez sjemenja.

Korištenje mineralnih gnojiva

Lagane pješčane tla često imaju akutni nedostatak kalija, magnezija i mnogih drugih elemenata. Bez primjene mineralnih preparata ovdje ne treba upravljati, no kako bi se primijenili, potrebno je izuzetno precizno. Uostalom, kroz pijesak, hranjiva otopina će proći brže, što može uzrokovati opekline korijena, pa čak i smrt biljka. Preporučena doza je bolje podijeljena na nekoliko prijema.

Related  Vertikator za travnjak – što je to?

Sadnja stabla jabuka na pješčanom tlu – video