Već je zapaženo da se nakon zalijevanja s infuzijom ljuske jajeta, biljke zatvorenih biljaka aktivnije razvijaju i cvjetaju bolje. Želim hraniti povrće na ovaj način. Recite mi, kako mogu koristiti školjke jaja za gnojidbu krastavca i rajčice?

ljuska od jajetaJaja za jaje dugo se koristi kao gnojivo za uzgoj vrtnih usjeva, uključujući rajčice i krastavce. Sadrži kompleks mikroelemenata potrebnih za biljke:

  • kalcijev karbonat;
  • fosfora;
  • magnezijev fosfat;
  • željezo, sumpor i drugi.

Sve hranjive tvari koje čine ljusku brzo i lako upijaju biljke, što pozitivno utječe na njihov razvoj.

Iskusni vrtlar prakticira takve načine korištenja jajnih ljusaka kao gnojiva za krastavce i rajčicu:

  • priprema tekuće infuzije;
  • izravna primjena na tlo;
  • sadnja plantaža u svrhu prevencije bolesti;
  • kao drenaža ili kontejnera pri uzgoju sadnica.

Tekuća infuzija za korijenske obloge

Rješenje temeljeno na usitnjenoj ljusci jajeta izvrsno je sredstvo za hranjenje sadnica i uzgojenih rajčica s krastavcima koje se uzgajaju na otvorenom terenu ili u stakleniku. Da biste to učinili, ljuske jajeta mora najprije biti tlo da se formira fini prah. Stavite u staklenku i dodajte kipuću vodu (1 L). Inzistirati na 5 dana, povremeno miješajući. Koristite za zalijevanje pod korijenom.

Kuhinja jaja treba temeljito isprati prije upotrebe, uklanjati ostatke bjelančevina i sušiti.

Izravna primjena na tlo i prašinu biljaka

umetanje ljuske u tlo

Zbog svog sastava, jaje u prahu pozitivno utječe na tlo, neutralizirajući kiselost. Samo 2 žlice. izrezana ljuska na 1 m 2. m. omogućit će pripremu mjesta za sadnju sadnica rajčice i krastavaca. Prašak možete dodati u tlo i odmah prije sadnje usjeva, dodajući ga u svaku jažicu.

Jaje ljuske služe kao zaštitna mjera u borbi protiv bolesti poput crne noge. Preporuča se fina frakcija u prahu za praškaste biljke na listi.

Uporaba školjaka u uzgoju sadnica rajčice i krastavaca

krastavac u ljusci

Ako se ljuske jajeta jednostavno sjeckate u male komadiće (bez stvaranja praha), mogu se koristiti kao drenažni sloj za lonce u kojima raste sadnice. Takva drenaža istovremeno će zadržati vlagu, kao i zasititi tlo s hranjivim tvarima.

Cijele polovice jaja će poslužiti kao izvrsna alternativa biljkama za sijanje. Nadalje, hrane se zemljom, lako je presađivanje takvih sadnica u otvoreno tlo, bez oštećenja korijenskog sustava. Školjka se jednostavno može slomiti u rukama, bez uklanjanja biljke, a zajedno s njom možete ga staviti na krevet.

Related  Begonia Pikoti žuto-crvena

Gnojidba vrta s ljuskom jajeta – video