Na rođendan muža je dao begoniju Pikoti. U mojoj “zbirci” postoji nekoliko vrsta begonija, ali među njima nema predstavnika gomolja. Reci mi, kako se brinuti za žuto-crvenu Begoniju Pikoti?

Begonia Pikoti se odnosi na vrste gubavih begonija. Od ostalih predstavnika ove vrste Pikoti razlikuje posebne, dvobojne, bojne cvjetnice. Tijekom cvatnje, koja počinje na kraju proljeća i završava usred jeseni, grm je prekriven velikim žutim cvjetovima. Valoviti rubovi latica su obojani crveno. Svaka cvjetnica ima promjer do 20 cm i ne isušuje se oko tri tjedna. Pored toga, cvjetovi begonije Pikoti izlučuju osjetljivu aromu.

begonia picoti

Grm sama je rijetko velika. Maksimalna visina biljke iznosi 40 cm što ga čini kompaktnim za uzgoj u suspendiranim cvjetnim posudama ili na štandu na prozoru. Svijetla lijepa cvijeća na pozadini sočan tamnozelenog lišća čine begoniju pravi životni ukras kuće.

Značajke sadnje gomolja begonija Pikoti

posađene gomolje

Uzgajivači cvijeća, koji su samo kupili gomolje begonije, trebaju uzeti u obzir da je najoptimalnije vrijeme za njihov pad u lonac od veljače do travnja. Da biste to učinili, napunite lonac s hranjivim labavim tlom i položite gomolj, gurajući ih u zemlju više od pola. Potpuno popunite gomolje zemljom tek nakon što se korijen i počnu uzgajati. Nastali su od gomolja, mlade begonije su transplantirane u zasebne lonce.

U otvorenom zemljištu, gomoljaste begonije se mogu saditi prije lipnja.

Pravila brige za gumu Begonija Pikoti

cvjetnica picotti

Begonia Pikoti žuto-crvena, poput ostalih gomolja, ima umjereno kapricioznu prirodu. Da biste raskošili lijepu grmu, trebali biste pravilno brinuti o biljci i stvoriti odgovarajuće uvjete za razvoj, i to:

  1. Rasvjeta. Begonija voli sunce, ali izravni zraci spaljuju lišće i potiču njihovo odumiranje. U sjeni je gotovo nemoguće postići cvjetanje, a grm sama će se protezati i izgubiti lišće. Bolje je držati biljku na istočnim prozorima ili nakon večere da potamne južnu stranu.
  2. Režim temperature. Optimalne vrijednosti na termometru nisu veće od 24 stupnja Celzijusa, inače cvijet može umrijeti.
  3. Razina zalijevanja i vlage. Posipajte begonije ujutro toplom vodom. Tijekom rasta zelene mase – u izobilju, a s početkom cvatnje – umjereno. Gornji sloj tla drži se u vlažnom stanju, bez dopuštanja stagnacije vode u loncu. Da bi se održala visoka vlažnost koja je potrebna za bujno cvjetanje, stakla vode se stavlja jedan pored drugog ili se raspršuje zrak. Istodobno, voda ne bi trebala stići na samu biljku.
  4. Hranjenje. Prvi put gnojidba (dušikovih gnojiva) obavlja prije nego što zaspi, posadom od gomolja tla. Dalje, begonija se hrani mineralnim gnojivima: prvi put – s početkom pupi buds. Daljnja mineralna gnojidba se obavlja jednom u dva tjedna. Nakon završetka cvatnje, dodajte lijek koji sadrži kalij.

Related  Efektivna cvjetnica ljubičica Snježna dahlia

Mirno razdoblje žuto-crvene begonije

skladištenje gomolja

S pojavom jeseni, zalijevanje begonije trebalo bi se smanjiti kako bi se pripremilo za razdoblje odmora. Ako biljka i dalje proizvodi pupoljke, oni se razbiju. Zelena misa ostavljena je da se sama osuši, ili kasnije izreže (u studenom).

Početke izrasle na otvorenom trebaju biti unesene u sobu prije prvog mraza.

Nakon obrezivanja izbojaka, uklonite gomolje, očistite ih od tla i stavite ih u posudu s tresetom za pohranu do proljeća. Temperatura u sobi u kojoj se skladišti begonija ne smije biti veća od 8 stupnjeva Celzijusa.

Sadnja i briga za begoniju gomolja – video