Recite mi, kako gnojivo upotrebljava amonijev nitrat u povrtnjaku? Koje su stope primjene lijeka i mogu li se koristiti za uzgoj krastavca?

Amonij nitrat je mineralno gnojivo koje se široko koristi u uzgoju različitih usjeva. Proizvodi se u obliku malih granula u obliku kugle, bijele ili ružičaste boje.

Karakteristike pripravka

amonijev nitrat

Gnojivo sadrži do 34% dušika. Kako bi se bolje asimilirao biljke, pripravak također sadrži malu količinu sumpora (do 14%). Korištenje amonijevog nitrata je ograničeno samo hranjenje korijena, direktnu primjenu na usjevima kao rješenje može uzrokovati spaljivanje lišća, što dovodi do biljka smrt.

Budući da dušik u formulaciji ima svojstvo isparavanja, nakon otvaranja pakiranja s gnojivom mora se koristiti sljedećeg mjeseca. Zatvoreni solvat se može pohraniti ne više od pola godine u hladnoj sobi, zaštićenoj od sunčeve svjetlosti.

Kada se gnojivo grije do 33 stupnja, može eksplodirati.

Djelovanje amonijevog nitrata

kuglica

Glavni zadatak gnojiva je osigurati rast usjeva dušikom. Međutim, gnojivo također služi kao dobra zaštita za biljke iz raznih bakterija i gljivica koje se akumuliraju u tlu. To je osobito važno u slučajevima kada nema mogućnosti promatranja rotacije usjeva. Karakteristična značajka amonijevog nitrata je njegov učinak pri niskim temperaturama.

Nije dopušteno istodobno uvođenje amonijevog nitrata sa piljevinom, slamom ili drugim “gorivim” tvarima. U procesu interakcije mogu zapaliti.

Značajke aplikacije

dodavanje solpitera

Kao i sve dušične gnojiva, amonijev nitrat se koristi u proljeće i ljeto, kada vrtne usjeve aktivno rastu i trebaju dušik. Prva primjena u vrt može se obaviti čak i prije sadnje, širenje granula oko mjesta i pokrivanje s gredicama u tlu. Na 1 kvadratu. Zemljište će zahtijevati 20 do 50 g lijeka, ovisno o sastavu tla. Ovo će biti glavno odijelo.

U budućnosti gnojivo amonij nitrat se koristi u vrtu kao dodatna gnojidba povrća:

  1. Kada sadimo sadnice rajčice, paprike i dinje – dodajte 1 žlica. l. solvatora u svakoj jažici i vodenoj bušotini.
  2. Kada sadite krumpir – također dodajte u jažice.
  3. Tijekom ljetne oplodnje biljaka, kada cvjetaju i tvore jajnike – raspršuju gnojivo po stopi od 5 g po 1 kvadratnom km. m.
  4. Korijen usjeva oplodnja – jedan zavoj prema tome lijek u prolaz (ili utora) u 5 g po 1 kvadratnom. m. To bi trebalo biti učinjeno 3 tjedna nakon klijanja.
  5. Za zalijevanje biljaka tijekom vegetacije – pripremiti otopinu od 30 g lijeka i kante vode. Sipati pod korijen, izbjegavajući kontakt s lišćem. Tekući preljev krumpira najbolje je obaviti tijekom prve doziranja.

Ne preporuča se oploditi amonijev nitrat bundeve, krastavci, tikvice i squash kako bi se izbjeglo nakupljanje nitrata.

Posljednji preljev treba obaviti 15-20 dana prije berbe.

Related  Zanimljive činjenice o pamuku: kako izgleda, raste i fruktira

Amonij nitratna otopina za preljev od korijena – video