Реците ми, која врста биљке? Зашто лишће постане црно и жуто?

спатхипхиллумВелики светло греен оставља са насликао као јасне пруге на јаким ногама диже изнад лонца – овог згодног Спатхипхиллум. Врло лијепа украсна биљка постаје још лепша током цветања, ослобађајући дугу цветну кутију с снежно бијелим прекривачем. Генерално, такав цвет није нарочито каприциозан, али неке потешкоће и даље могу настати.

Жута и црнење листова спатифилума је један од најчешћих проблема. Разлози за овај феномен могу бити неколико, појединачно или у комбинацији, и то:

  • повреда режима наводњавања;
  • неадекватни услови притвора;
  • недостатак исхране;
  • присуство болести.

Захтеви цвећа за влагу

спатифилум у пот

Спатхипхиллум веома воли воду, па га треба редовно заливати, не дозвољавајући земљишту да се потпуно осуши. Тада листови биљке постају спори и падају, а ако се такве ситуације често понављају, почињу да жуте и постају мрље.

Да бисте помогли цвијету, потребно је прилагодити заливање и наставити да влази земљиште чим се горњи слој исуши. Као помоћ у хитним случајевима, можете обилно посипати грмље.

Међутим, биљка такође не може бити поплављена. У непрекидно влажном тлу почиње запаљен процес, што негативно утиче на листове и опште стање спатифилума. Да би се избегло прегревање у поту, морају бити дренажне и дренажне рупе.

Напуњен цвет треба оставити неко вријеме да се одмори, тако да је тло суво, сипајући сву воду из посуде.

Промените услове садржајалетак

Спатхипхиллум воли топлину и константну температуру. Савети летака у биљци могу да се осуше и осуше као резултат:

  1. Превише сув ваздух у соби. Посебно често то се дешава у зими, када грејне батерије суше ваздух.
  2. Ефекти протока хладног ваздуха (загревање током вентилације или трчање клима уређаја).

Да бисте спречили оштећење биљке, боље је да га не поставите на прозоре који се отварају ради проветравања и да је не држите даље од батерије.

Недостатак хране

Ако су испуњени сви услови притвора, али се листови још увек осуше, то може значити да спатхипхиллум нема довољно хранљивих састојака. Потребно је хранити биљку комплексним минералним ђубривима. Боље је користити дроге у течном облику.

Осим тога, цвеће купљено у продавници може такође сигнализирати “гладовање”, али не преселити у ново земљиште. Најчешће се продају на транспортној подлози, који се константно оплођује. После неког времена након куповине спатхипхиллум “једе” све хранљиве материје у овом тлу и почиње да нестаје.

Важно је трансплантирати стечену биљку у свеже тло.

Могуће болести

Промена боје листне плоче може сигнализирати озбиљнији проблем. Дакле, стално влажно земљиште ствара идеалне услове за умножавање различитих штетних бактерија. У већини случајева корени спатифилума почињу да губе и нестају.

Да би сачували цвет, неопходно је извадити из посуде и прегледати коријене. Сви трули делови су одсечени. Преосталих треба лијечити са Фундазолом и пресађивати у нову супстрату.

Видео о могућим проблемима у расту спатхипхиллум