Ове године је сакупљена мала жетва кромпира, а парадајз је био мали. Пријатељи су саветовали да ђубриво обришу са тресетом. Реците ми, како користити тресет са ђубривом од кромпира и парадајзом?

За побољшање квалитета и количине жетве кромпира и парадајза, тресет се користи између осталих врста органских ђубрива. Шареница је разграђени и сакупљени остаци различитих биљака и животиња, од којих се формира слој биомасе. Сваке године додају се нови слојеви, па се добија тресет.

Врсте тресета

тресет као ђубриво за поврће

У зависности од нивоа на којем се компоненте разграђују, тресет има три врсте:

  • горњи – још увек не распадан слој, који укључује биљке попут маховине;
  • равници – потпуно разложени остаци дрвећа, грмља, животиња;
  • транзиција или међупроизвода – слој тресета између прве две врсте.

Предности и мане тресета као ђубрива

Тресни слој се користи само као млин у комбинацији са пиљевином, ђубривом, сламом отпада. Што се тиче равних и транзицијских слојева, пошто имају повећану киселост, као ђубриво, они се користе не у чистој форми, али у комбинацији са другим ђубривима.

Предности тресета укључују карактеристике његове влакнасте структуре, што побољшава стање земљишта. Земљиште оплођено са тресетом постаје више водонепропусно, што позитивно утиче на коријенски систем биљака.

Шорт се користи као ђубриво у облику компоста за узгој кромпира и парадајза на сиромашним или пешчаним земљиштима. То нам омогућава да створимо погодније услове за развој биљака и значајно повећамо њихов принос.

Методе стварања тресетног компоста

контејнер са компостом

На парцели можете направити две врсте компоста који користе тресет за ђубрење кромпира и парадајза: фокус и слој.

Да би се направио фокусни компост на посебној локацији, неопходно је поставити пол метар слој тресета. На врху слоја положи се не више од 80 цм стајског ђубрива, ако је мала – можете додати муљу или ширити стајњак помоћу одвојених жаришта. У процесу слагања додајте потапашине и ако је потребно – креч. Гомила компоста током лета редовно заливају.

Приликом полагања слојевитог компоста, слојеви тресета и ђубрива треба да се мењају једни са другима. Да не би се потопили у земљу, дебљина слоја не би требало да буде мања од 50 цм. Задња треба положити у гомилу тресета и покрити са земљом из баште. Укупна висина хеапа је максимално један и по метар. Вишеслојни компост мора такође бити залијевати и копати неколико пута, тако да се слојеви мешају.

Related  Минерална ђубрива за цвеће сопственим рукама

Како и када оплодити кромпир и парадајз са тресетом

Када се користи тресет за ђубрење кромпира, у другој години ће се појавити јачи ефекат. Тресни ђубриво се може користити у пролеће или јесен. Ђубриво се равномјерно распршује по целој локацији по стопи од 30-40 кг по 1 квадратном метру. м и диг. Лиме се користи за смањивање киселости.

На исти начин, парадајз се такође оплови: 1 квадрат. м земљишта чине 4 кг компоста и копају парадајз.

Видео о тресету и његовим својствима