Које цвеће је најбоље за биљке за вишегодишње травњаке којима се не захтева фризура? Саветујте цвеће за травњаке који цветају цело лето и кажу ми како да изаберем нежне биљке које ће украшати зелену зону у области викендице?

травњак цвијећеИзбор биљака за приградско подручје зависи од многих фактора. Главни – ту ће се налазити травњак (југ, исток стране, у хладу испод дрвећа или сунчаном ливади), ако имате прилику да брину за своју травњак и какву цветни аранжман желите да имате да се види.

Непрекидне вишегодишње

Ако градите травњак који не захтева фризуру и свакодневну негу – одаберите за сјеме тих сјемена вишегодишњих биљака које ће цветати током љетње сезоне. Ова колекција је непретенциозан и отпорна на штеточине и разних болести, трпи велику количину падавина и не захтева веединг и ђубрења више ђубрива. Посебно одабране колекције таквог цвећа могу се развијати на травњацима већ неколико година, без потребе за формирањем сезонског цветног кревета и додатном садњом.

Предност вишегодишњих цветања лежи у чињеници да имају отпорност на мраз и оштар пад температуре у ван сезоне. То значи да у јесени не морају бити засадјени у посудама и сакривени у просторијама прије почетка пролећа.

Опције подешавања травњака

Постоји неколико опција за формирање травњака цветних биљака:

  • Сајење биљака наизменично у периодима цветања. Колекција се састоји од више врста цвећа – Примросес (обилно цветају у рано пролеће), летња цвећа и јесени (Астилбе и кинеске астер цвета до првог мраза). На кревету је неопходно биљка ириса и пеоња, љиљана, камилица и дахија, гладиола и хризантема. Различити периоди цветања ће представљати живописно обојене слике предела.
  • Сетве ратарских култура, цветница цело лето – то је енглески руже, невен, пизде, Делпхиниум, Диантхус кинески, поље Даиси, Рудбецкиа, Гипсопхила.
  • Стварање мјешавих цвјетних кревета. Ово су композиције из биљака различитих висина, грмља, трава, трава и вишегодишњих пењања. За свеобухватну садњу, цветања цело лето, идеално мање захтеван трајница као што су Лупинс, Беллфловер, ДЕЛПХИНИУМ, каранфила Цхинесе.

Related  Црвенило листова репа: који је разлог и како се носити са њим

Неколико правила за изливање и негу

Избор цвећа за травњаке који цветају цело љето, запамтите да приликом сређивања цвијећа морате поштовати нека правила:

  1. Биљке се завршавају само у оним случајевима када имају исте услове за садњу и узгој;
  2. Израчунајте број семена тако да цвеће и трава попуњавају целу површину травњака;
  3. Растојање између садница мора строго да буде у складу са препорукама за садњу;
  4. Приликом избора боја, размотрите степен освјетљења подручја испод травњака (у хладу, љубичицама, перивинкле, маковима, чишћењу)
  5. Обезбедите да су све постројења једнако захтевне у погледу учесталости и степена наводњавања.

Поред тога, обавезно обратите пажњу на висину стабла одрасле биљке. Велике цвијеће треба посадити на травњаку испод зида куће или ограде, мале – ближе стазама.

Да би изабране биљке цветиле цело лето, не заборавите на редовно заливање. Ако је травњак на отвореном сунцу – направите зрачење у раним јутарњим часовима или на заласку сунца.

Уз компетентан избор биљака и одговарајућу негу за њих, добићете право цвјетно ремек-дело. Вишегодишња биљка расте веома брзо, а након 2-3 године може се посадити нове биљке, чишћење других углова предграђа.

Цвеће за травњак (видео)