Волим експериментисати и биљати све из којих можете добити кости или семе. Сада је ред до огромног помела, управо сте добили добро воће са великим костима. Поставио сам неколико комада у посуду, почео се пријатељски и полако одрастао. Све би било ништа, али онда чули како се биљке могу истегнути више од 10 м. Сада седим и размишљам, шта треба да радим са овим гигантима у стану? Реците, молим вас, како помело расте? Да ли је могуће ограничити његову висину и колико дуго чекају плодове?

помелоПомело – радозналост међу егзотичним плодовима који су нам донети са топлих ивица. Неки се плаше да купе огромне плодове са карактеристичном цитрусном аромом, из страха од њихове мистериозне величине и не знајући шта они окусају. Међутим, ови страхови су неосноване, јер плод је врло јестив и укусан, поред лошег осећаја код куће, јер смо расте у саксијама од лимуна и мандарина.

Међутим, пре него што сакријете велики камен у земљи, вреди знати како помело расте и оно што представља као култура. Гледајући на врло велика воћа, није тешко замислити да неће расти на малом грму, и то треба узети у обзир приликом планирања раста егзотика у кади. Међутим, хајде да причамо о свему у реду.

Шта расте помело?дрво помело

Воћак помело расте на зимзеленом дрвету, који може да изблиза до 15 м висине. Дрво има прекрасну округлу круну и велике листове богате зелене боје с сјајним сјајем. На гранама су мале кичме, али постоје и букве врсте. Фруитинг трее неколико пута годишње: први на гранама цвета велике беле цветове, а потом у њиховом месту после 5-7 месеца сазри укусно воће до 2 кг (неке узорке тежине до 10 кг).цвет помело

Related  Пре него што покушате као ћурке у првим данима живота?

Јасто месо меса: у структури изгледа као наранџасто, али са већим резом прекривеним белим тврдим филмом. На врху коже помело. Боја и облик воћа зависи од сорте. Најчешће на нашим шалтерима су ове врсте:

  • сферичног Кхао рога, месо слатко, бело, кожа жуто-зелено;
  • крушкаст у облику Кхао нампхунг, месо жуто и слатко, лупање зелено-жута;
  • равна кугла Кхао паен, месо бело, са киселим, љуто жуто;
  • крушкаст каучук, жуто месо, киселина, кожа зелена са жутим;
  • Тонгди у облику кугле, месо је слатко, розе, кожа је зелена.

Сам плод припада породици цитруса и представља посебну врсту. Мишљење да је помело – хибрид грејпа, погрешан. Напротив, то је грејпфрут добијен од преласка помела и наранџе.

Гајење шипкипомело у стакленику

Као топлотна култура у локалној клими, бромелиад не расте, али се осећа добро у условима у просторији, као иу загрејаним пластеницима. Репродукује се костима, које су посејане у хранљивом тлу.соба помело

Обезбеђујући биљку добром расвјетом, топлотом, правилном заливањем и влажношћу од најмање 60%, можете добити прекрасно украсно дрво. Лако се формира, због чега је могуће задржати активни раст и дати биљци компактне димензије за собу. Једино минус помело – цветање и плодови морају чекати најмање 10 година. Ако сте спремни на чекање, смељно посадите тропског посјетитеља и уживајте у укусној жетви.

Видео о томе како расти помело из камена