Реците ми, али како исправно направити травњак на травнатој земљи, ако пре него што ова локација није била посадјена у потпуности са било којом биљном културом и која није обрађена уз помоћ вртне машине?

Пропаст травњака са травњаком је најбољи начин да опремите суседну територију, да бисте створили угодну атмосферу на целом приватном земљишту, да бисте себи и свима били близу чудесног места за одмор и рекреацију. Али то повод да се поносимо на травњак није постало само жеља, а потрошени напори и финансијска средства нису узалудно расипали, неопходно је водити рачуна о правилној припреми и планирању земљишта за сетву.

Карактеристике глине тла

Сваки власник, највероватније, зна колико је земљиште карактеристично за његову локацију. Глина је широко распрострањена у Русији. Главни проблем у култивацији таквих територија је да земљиште са претежним садржајем глиненог шкриљаца има прилично ниске показатеље плодности. Ово се односи на плантажу врта, односно плодове воћа и бобичастог воћа, цвеће, грмље и обичне травњаке.

глине тла

Такође, глинена тла карактеришу слиједећа својства:

 • прилично тешка и проблематична обрада;
 • спречава потпун развој и раст већине биљних култура;
 • упркос високим нутритивним перформансама, има лошу пропусност;
 • практично блокира проток корисних супстанци и воде у коријенски систем биљака;
 • Најважнији проблем свих глине налазишта је изразита стагнација воде и, као последица тога, појава гнитних феномена.

Вриједно је напоменути да се саднице трешања, малина, јагода не само тешко расте на таквим локацијама, већ буквално умиру уз најмање оптерећење тла.

Основни радови на култивацији глине територија

У случају очигледно глинених тла у вашем подручју, потребно је спровести потпуну припрему локације за сетву семена будућег травњака. Тешко је исправити тренутну ситуацију, али је сасвим могуће, ако пажљиво приступимо решењу овог проблема. Питање како правилно направити травњак на глиненом тлу, уопштено говоре о развоју локације. Глинена тла су катастрофална не само за травњаке, већ и за било коју врсту плантажа.

Дакле, требало би да сте унапред забринути у вези са одређеним прилагођавањем структуре сајта:

 • раде на брушењу територије или на локацији за травњак. Суштина рада је мешање расположивог тла на локацији чистим песком. Пропорције се посматрају буквално један до један;
 • додајући у земљу довољну количину тресета, мешавине тресета и хранљивог хумуса;
 • целокупна површина локације намењена организовању травњака налази се у равни са одређеним малим углом од приближно 2 до 3 °. Оваква метода обезбедиће ефикасан одлив акумулиране воде;
 • планирање и реконструкција дренажног система.

Организација дренажног система локације

Са побољшањем глине површине земљишта могуће је организовати две врсте дренаже: површина и дубина. Посебно проблематична мокришћа понекад дозвољавају рад оба система истовремено. Најчешћи начин спашавања локације од прекомерне стагнације и акумулације воде је стварање система одвода.

Дубок дренажни систем

Дубока дренажа омогућава благовремено одлагање подземних вода, због ефекта притиска на земљу на све већи волумен долазеће воде. Као резултат, вода се једноставно гура на површину земље. За ефикасно функционисање дубоког одводњавања неопходно је организовати цјелокупни систем специјалних цијеви, назван дренаже.

дренажни систем

Ефективни дренажни рад је узрокован неколико фактора:

 • редослед инсталационих радова;
 • планирање и поновно креирање структурираног канала на целој локацији;
 • Постављање канала не сме се изводити дуже од једног метра;
 • поштовање препорученог угла нагиба, чија се појединачна вредност одређује у зависности од карактеристика рељефа у овом одељку;
 • Канали се постављају на раније покривени слој песка.

У случају да су радови на култивацији територије направљени погрешно или нису у потпуности посејани, усјеви ће ускоро умрети, а на мјесту развијеног подручја биће пуно корова, на примјер, шљаста или детелине.

Видео: Сјећамо траву сопственим рукама