Пријатан дан! Уз мој проблем са травњацима. Када је дошао снег, утврђено је да су готово сви мртви трава – трава млитаво, вену, изгледа да не долазе у живот. На интернету сам прочитао да примјена азотних ђубрива може имати благотворни ефекат. Да ли је то тако? А ако јесте, објасните како ожиљу траву амонијум нитратом након зиме?

Пре свега, у овој ситуацији, можете саветовати не пожурите. Пола године боравка под снегом, трава умире – ово је сасвим нормално. Наравно, у земљама Европе, САД и Канади, где клима није мекша, травњак може задовољити власнике свежом зеленом годишње. Али, ако је снег пролезхат шест месеци, а земља проморзла пола метра, метар, није неопходно да се надају да ће пролеће бити другачији лепотица травњак.

Траво после зимеКако пракса показује, под слојем снега, у зависности од трајања зиме и најнижих температура, 45 до 90% траве је убијено. Али то не значи да коријен систем умире. Због тога је вредно чекати док се снег коначно не сазрије, земља се мало осуши и загреје. Готово сигурно ће већина корена живети и дати нове погледе. До средине маја до средине јуна (у зависности од времена и региона) травњак ће се скоро потпуно опоравити. Требало би се уклонити трава која је изгубљена током зиме – најбоље је користити раке вентилатора или метло. Али прво сачекајте да се травњак отопи од воде за топљење. У супротном, на површини стопала ће бити ознаке.

Наравно, не заборавите на ђубрење. Ако знате како ожиљу траву амонијум нитратом након зиме, можете помоћи да травњак брже дође у бољи облик.

Добро гајимо травњак

Ако тражите погодно ђубриво за травњак, добар избор од краја пролећа до средине лета ће бити мјешавине азота. Заправо, азот пре свега захтева травњак за брзо обнављање зелене масе и одржавање величанственог изгледа чак и код редовне фризуре.

Један од главних добављача азота може бити амонијум нитрат. Садржај азота у њему достиже 35%. Због тога, након 7-10 дана након додавања смеше у земљиште, не препознајете свој травњак.

Амонијум нитратПрво горње обрађивање може се обавити крајем априла, када се земља потпуно загреје и осуши, а трава ће дати прве погаче. Најважнија ствар овде, као и са било којим хемијским ђубривом, је да правилно држите дозу. Да, азотно ђубриво је корисно за травњак. Али не поступајте по принципу “не можете покварити кашу са уљима”. Прекомерни азот може лако избацити травњак, дајући вам пуно проблема да га вратите.

Оптимална количина амонијум нитрата је око 30-40 грама по квадратном метру. Прецизније, можете сазнати из упутстава на етикети. Препоручљиво је опремити са прецизним вагом, како не би се погрешио са процентом. Можете ручно да дистрибуирате ђубриво, али урадите то врло пажљиво, а након процедуре – темељито оперите руке.

Одмах после ширења ђубрива, травњак треба добро залити, тако да се тло превладава и брже упија нитрат.

Поновити поступак је пожељан сваког месеца до средине до краја августа. Током овог периода, требало би да буде предност фосфата ђубрива у циљу јачања коренов систем, водећи рачуна да травњак трава лако преживети зиму и не захтевају подсеиват семе у пролеће.

Међутим, сита треба пажљиво користити – киселост земљишта након што је мало повећана. На неутралним и алкалним земљиштима ово није опасно, али за оне са повећаном киселошћу то може проузроковати болест биљке.

Можете да сазнате више о неги травњака на пролеће од видео снимка