На локацији сам на песку. Како да га припремите за узгој поврћа и башту?

песковито земљиштеПешчано земљиште је једно од најсиромашнијих хранљивих материја. Узгајати биљке на њој, чак и уз употребу ђубрива прилично тешког рада. Песак не може задржати влагу, због тога што се брзо суши, а уведени препарати такође брзо исперу или одлазе далеко у дубине, одакле је тешко добити коријенски систем биљака.

Да би се направили пешчани погодни за баштовање и башту, пре свега, неопходно је побољшати структуру тла. Није довољно само да примените ђубрива, пре свега, потребно је да “теже” земљу додате друге компоненте у земљиште. А затим периодично чувају хранљиве материје, углавном органске.

Другим речима, неопходно је спровести комплекс мера, који укључује:

  • увођење глине, чернозем, тресета на локалитету;
  • периодично ђубрење органских тла;
  • употреба минералних ђубрива.

Како промијенити структуру песковитог тла?

апликација од глине

За дужи задржавање влаге у песку, место треба попунити глине и ископати га. Након копања, глина би требало да остане на дубини од 5 цм. Постепено ће се опрати кишом и покрити поре у земљи, не дозвољаваћи да вода брзо одлети.

Када посадите вишегодишње усеве, на пример, воћке и грмље, поставите слој глине на дно јаме, а затим сипајте на плодно тло.

Ако је могуће, пожељно је разблажити пешчано земљиште са черноземом или компостом тресета. Ово се мора довести у довољно велику количину – до 800 кг на сто квадратних метара. Није лоше влага и тресет. Наравно, све ово захтијева значајна финансијска улагања, а максимални ефекат ће се манифестовати тек сљедеће године.

Коришћење органске материје на песковитом тлу

цидератес

Увођење органских ђубрива је један од најприхватљивијих начина, а њихова редовна употреба значајно ће побољшати састав земљишта. Најбоље у овом послу се показало као нормалан компост. Сваког пролећа треба да буде покривено око вишегодишњих или будућих кревета и помешано са песком. Компост слој мора бити најмање 2 цм.

Јесенско компостирање неће дати позитивне резултате, јер ће већина хранљивих материја бити опрана водом до пролећа.

Добро је побољшати структуру пешчара и обогатити их микроелементима биљке сидерата – лупина, серадела и махунарки. Изабрана зелена маса сидерата се копа заједно са земљом за зиму. За ту сврху можете користити и обичну травену траву, али без семена.

Употреба минералних ђубрива

Светлане пешчане земље често имају акутни недостатак калија, магнезијума и многих других елемената. Без минералних препарата овде да не управљате, међутим да их примените неопходно је изузетно прецизно. На крају крајева, кроз песак, раствор хранљивих материја ће проћи брже, што може изазвати опекотине корена и чак смрт биљке. Препоручена доза је боље подијељена на неколико пријема.

Related  Кајсија не даје плод много година: зашто и шта да радите?

Сајење јабука у пешчаној земљи – видео