buat peminum yang hangatAir beku dalam mangkuk air merupakan salah satu masalah terbesar ketika membiak ayam di musim sejuk. Jika anda mempunyai elektrik di rumah ayam, maka cara yang paling mudah adalah menggunakan peranti untuk memanaskan air di dalam mangkuk anjing. Pemanas ini mudah digunakan, mudah di cas semula dan bersih. Dengan bantuan mereka, anda boleh dengan cepat dan selamat memanaskan air ke suhu di atas sifar. Sedikit lebih sukar jika tidak ada elektrik di rumah itu. Tetapi saya akan memberitahu anda betapa mudahnya untuk menjaga pembekuan air, menggunakan hanya mandi getah dan tayar lama. Jangan percaya saya? Tetapi, memang benar!

Untuk ayam dan itik saya, saya menggunakan mandian getah besar sepanjang tahun, kerana itik mempunyai kebiasaan mengosongkan peminum dalam sekejap. Di samping itu, itik memerlukan sumber air yang mendalam, di mana mereka boleh mengeringkan kepala mereka. Semua syarat-syarat ini dipadankan dengan sempurna oleh mandian getah. Ketika kami tinggal di Virginia panas, cukup untuk mengisi air dengan air di musim dingin dan meletakkannya di bawah sinar matahari, sehingga tidak membeku. Tetapi sekarang kita telah berpindah ke Maine, di mana suhu boleh tinggal di sifar atau lebih rendah selama beberapa minggu pada musim sejuk, saya perlu mencari jalan untuk membantu menjaga air di rumah kaca dari pembekuan.

Cara membuat peminum dari tayar kereta lama

tayar kereta lamaTernyata mangkuk minum dengan mudah boleh dibuat dari tayar kereta lama. Apa yang anda perlukan hanyalah untuk mengisi ruang dalaman tayar dengan buih, bola pembungkusan atau bahan lain untuk penebat haba. Setelah itu, pasangkan tayar di bawah sinar matahari, tambah beberapa sisa kayu, batu bata atau pavers ke pusat (atau lebih banyak bahan pembungkus) untuk mengangkat sedikit getah dari tanah – ia harus siram dengan bahagian atas tayar. Kemudian letakkan tandas di dalam tayar dan isi dengan air. Menggunakan haba matahari, yang menyerap permukaan hitam tayar dan mandi, anda boleh melindungi air daripada membekukan lebih lama daripada mandi getah konvensional. Dan lebih lama daripada minuman tradisional, yang mempunyai kawasan permukaan yang lebih kecil.

Dan satu lagi tip: letakkan beberapa bola ke dalam bak mandi untuk tenis meja. Malah dari angin yang sedikit, bola akan berayun, membentuk permukaan gelombang kecil yang akan menghalang pembentukan ais.

mengisi ruang dalamanIsi ruang dalaman tayar dengan busa, pembungkusan manik atau bahan lain untuk penebat haba.

tambah sisa kayuTambah beberapa sisa kayu, batu bata atau pavers ke pusat (atau lebih banyak bahan pembungkusan) untuk sedikit meningkatkan mandi getah dari tanah.

memasang mangkuk getahLetakkan mandi di tengah-tengah tayar dan letakkan di dalam matahari.

tuangkan airIsikan tab dengan air.

peminum sudah siapSekarang air anda tidak akan membekukan!

air minuman ayamMalah ayam-ayam kecil mudah diminum daripada peminum itu, dan kadang-kadang memanjat ke atas tayar.

itik sepertiItik sangat suka peminum baru.

air tidak membekuJika anda bimbang air akan mengumpul di dalam tayar, maka sebelum menggunakan botol air, buat beberapa lubang di bahagian bawah tayar dengan paku panjang dan tukul atau gerudi.

praktikal dan mudahSelama dua minggu, ketika saya menggunakan peranti saya, cuaca tidak membantu saya untuk mengalaminya dengan cukup. Walau bagaimanapun, pada hari-hari yang sangat sejuk, air di dalam mangkuk minum ini tetap tidak terbakar, sementara di dalam kristal mandian getah biasa terbentuk. Saya tidak mengalirkan air dari peminum baru saya untuk malam, dan ia tidak membekukan esok, walaupun suhu turun di bawah sifar pada waktu malam.

Kelebihan tambahan peminum seperti itu adalah lebih sukar bagi itik untuk air berlumpur di dalamnya dan ia menyusahkan mereka untuk melompat ke dalam berenang untuk berenang.

Winter chicken for chicken – video