blackberry trimBeskära björnbär hålls i maj eller början av juni. Björnbär växer långa skott, så det borde odlas på trellises. Om du inte knyter björnbäret börjar det sprida sig på marken, och bären kommer att rotna. Eftersom björnbäret under naturliga förhållanden växer i ett varmt klimat är det nödvändigt att skydda busken för vintern. Gös av vissa sorter är lignified, och det är omöjligt att böja dem till marken. För att någon sort av björnbär ska bli vinter måste den bildas. Det finns två typer av björnbär: “kumanyk” och “rosewika”. “Kumanyk” är en stående och upprätt sort. “Rosewick” är en lockig, sömlös sort. Bildandet av dessa typer skiljer sig åt.

Bildning av “kumanyk” sorter

Vid odling av sorter som “kumanyk” måste du ta hänsyn till att skotten rusla för det andra året efter plantering. Sådana sorter måste skäras och bilda en busk med upprepa skott. För att göra detta, kläm toppen av busken på sommaren. Huvudskottet börjar växa i mitten av juli. Sedan rusar den unga grenen, och nästa år släpper frukten skott. Efter slutet av fruktsäsongen sönderdelas de tunnaste grenarna. Nästa år från de vegetativa knopparna kommer att växa nya fruktbärande skott.

Om björnbäret växer för mycket, trimma rotskotten nästan till roten och lämna 2-3 cm hampa. Unga skott och nya fruktbärande grenar börjar växa från dem.

Typ av “kumanik” -typ är som regel vinterharde, men det finns stora bärsorter av denna typ. Deras blomsterknoppar kan tåla temperaturer så låga som -20OhC). Vid odling av sådana sorter får du inte tillåta en stark tillväxt av rotskotten. De är skuren till en höjd av 1,2 m. Buskar av denna höjd är bekväma att täcka, men fruktknoppar på så låga buskar är bundna mindre.

Related  Njut av skuggan av vintergröna gran

Bildning av sorter som “rosewika”

Sorter som “rosewika” är bättre för att växa sidoskott. Därför skärs skotten till höjden av fyra njurar. Skrotningstyp “rosewika” spenderar på hösten, innan sapflödet börjar. Efter att ha gått in i vegetationsperioden lämnar lateralskott de återstående njurarna. Under det första året kan de lämnas på marken, eftersom de inte bär någon frukt. Nästa sommar är dessa skott upptagna på trellises. På vintern är de gröna grenarna böjda till marken och täckta med agrofiber.

Sorter som “rosewika” behöver mulch. På vintern är de täckta med torv och gran lapnik, och på hösten – med sidor.