aspetreAsketreet er vanlig i tempererte klimaer. Denne arten må skille seg fra poppelen – dens nærmeste slektning. Med en liten blåsing av vinden begynner kronen å bevege seg, så denne planten kalles også en “skjelving poplar”. Det er imidlertid verdsatt ikke bare for dekorative kvaliteter. Ulike deler av treet brukes til byggformål og medisin, og skudd går for å mate dyr.

Beskrivelse av arten

asp funksjonerosp treet vokser til 15-20 meter høye, kan noen representanter nå 30 m. Denne arten har en rett søyle stammen opp til en meter i diameter og en grå glatt bark med oliven nyanse. I gjennomsnitt er levetiden på asp 80 til 100 år, men noen langlevende kan vokse opptil 150 år eller mer.

Aspen har flere karakteristiske trekk:

 • barken forblir glatt selv i voksne trær, noen ganger er det grunne langsgående sprekker;
 • Avrundede blader, som i begynnelsen av sesongen er malt i lysegrønn farge, mørkere, blir gul og faller av;
 • flatt, men kraftig og bredt rotsystem;
 • Blomstringen begynner i slutten av juli eller tidlig i mai.

AspenbladerBladene har en avrundet form og er plassert på lange flate stiklinger.

På bildet kan asketreet forveksles med poppel. For å skille mellom disse to varianter, er det nok å sammenligne bladene sine. De er avrundet og har hakk langs omkretsen, og bredden deres overstiger lengden. Deres særegenhet ligger i det faktum at de er festet på flate stiklinger. Takket være dette skjemaet bøyes de godt, og i det minste blåste vind begynner kronen å bevege seg. Forsiden av platen er skinnende, ryggen er matt.

I beskrivelsen av aspetreet er formen og fargen til blomstene også viktig. De er biseksuelle og formblomstringer – øredobber. Kvinnelige blomster er lyse rødbrun, menn er lyse grønne. På høsten dannes de esker med frø, som deretter bæres av vinden.

Hva er verdien av et tre?

asp blomsterAspen vokser i industriell skala eller bruker deler av ville trær. Barken blir høstet for vinteren og tatt for mat for å tonifisere kroppen og styrke immuniteten. Grener legges til surkål for å øke holdbarheten. Tidligere ble mel laget av denne planten, som ble brukt til å bake brød. Nå er dette treet verdsatt for sitt kvalitetsved, og fortsetter også å bli brukt i folkemedisin.

Trærens kjønn kan bestemmes av fargene på blomstringene.

I medisin

aspenbarkUlike deler av aspetreet er en kilde til organiske syrer, vitaminer, karbohydrater og andre næringsstoffer. Fra bladene og barkene forbereder avkok og infusjoner, brukes skudd til matlaging av tinkturer og salver. Midler kan også legges til de restorative badene. Avhengig av metoden for bruk, lar aspen å kvitte seg med en rekke problemer:

 • buljonger – fra våt hoste og overdreven svette;
 • blader – mot hemorroider, sesongmessige sykdommer i øvre luftveier;
 • bark i form av tinkturer – fra leddgikt, hoste, inflammatoriske sykdommer i urinveiene, samt å stimulere immunforsvar og forbedre appetitten;
 • årlige skudd – med blødning;
 • bad har en restorativ effekt, normalisere nervesystemet.

Related  Vi installerer et drivhus på taket eller loftet i huset

Legemidler basert på aspen kan kjøpes på apoteket.

Aspen er populær bare i folkemedisin. Slike rusmidler har en mildere effekt enn apoteksprodukter, men før du bruker dem, er det verdt å konsultere en lege.

For jordbruk

asketreAspen forbedrer jordens egenskaper som den vokser på. I høstperioden kan du observere rikelig med bladfall, og trær slipper også små grener. Om vinteren gjennomgår dette materialet en rekke kjemiske transformasjoner og blir en nyttig gjødsel. I tillegg har rotsystemet sine egne egenskaper. Røttene er grunne, men utvide en betydelig avstand. I jorda der aspens vokste, er det flere nivåer som brukes av mer krevende avlinger. Det praktiseres å dyrke denne arten for å forbedre leire og utilstrekkelig fruktbare jordarter med lav fuktighetskonduktivitet.

Aspen har et kraftig rotsystem og forstyrrer ofte andre planter.

Aspen tre i konstruksjon

AspenbrettAspen er også behandlet til brett. Til konstruksjonsformål vil voksne trær som har fylt 40-45 år, gjøre. Treet er lett, har praktisk talt ingen mønster. Den har flere funksjoner:

 • høy motstand mot høy luftfuktighet og nedbør;
 • en myk, men homogen struktur;
 • Langt liv – med tiden knuser det ikke;
 • lav pris.

Aspen tre tilhører ustabile arter, derfor er det ikke egnet for bygging av boliger. Det er imidlertid populært i produksjon av brønner, bad og andre bygninger, samt i produksjon av kamper.

I landskapsdesign

Aspen i parkenDet er viktig å forstå hvor aspetreet vokser, for å bruke det i landskapsdesign. Hun foretrekker velopplyste områder og forskyver andre plantearter. Aspen i nærheten av husetRepresentanter for denne arten vokser raskt, i de tidlige årene danner opp til 3 m av ung vekst. De er ikke redde for varme og frost, raskt gjenopprette etter vinteren. Men de har et problem – bagasjerommet roter ofte.høstkjole av asp Med alderen blir trærne løs og skjøre, så når de vokser i kulturelle forhold, er det viktig å kontrollere tilstanden årlig.

Related  Tre våningar träd är en fantastisk uppfinning!

Aspen i naturenAspen er populær i landskapsdesign, ikke bare for dekorative formål, men også takket være sine nyttige egenskaper:

 • Aspen landing er godt beskyttet mot vinden;
 • På bakken av reservoar hindrer treet jorda i å glide;
 • i store bosetninger brukes til hagearbeid og luftrensing;
 • sjelden utsatt for brann.

 

Aspen er utbredt. I de fleste tilfeller danner det separate plantasjer, som forskyver mindre robuste trær. I naturen multipliseres det med frø, men det er mer praktisk å kjøpe og plante frøplanter. Disse er sterke trær med et bredt rotsystem, upretensiøs for vekstforhold. De er populære i konstruksjon og landskapsdesign, og fortsetter å bli brukt til utarbeidelse av tradisjonelle medisiner.

Mytologi om aspetreet – video