nenavadna neužitna gobaVčasih neobičajna oblika gob ne nakazuje, ampak neposredno nakazuje, da je njihovo zbiranje vsaj nesmiselno ali celo nevarno za zdravje. Čuden, čeprav lep, oblik ali gnusen vonj telesa glivic – danes bomo govorili o nenavadnih glivah, ki so neužitne in celo strupene. Kaj so in kje se najdejo, kateri od njih so samo brez navzkrižne in kdo je zlahka zastrupljen? Predlagamo, da pripravimo in preučimo najbolj bizarne vrste glivic, ki ne predstavljajo hranilne vrednosti.

Zollingerjeva večstranska klavirja

zolinger klavarija gobV iglastih gozdovih v Evropi in Aziji, predvsem pod hrasti ali na mah raste lepo gob klavariya Zollinger ali clavaria zollingeri. Sreča in v naši regiji, zlasti v pomorski regiji, v bližini Vladivostoka, gobarji niso enkrat videli klavariyu v začetku jeseni. To sivkasta kratki krak (8 mm), ki je v bistvu ni viden, in v zgornjem delu, da takoj začne vejo, namesto da tvori visoko Punačak veje cap. Je dobila podobnosti grm, katerega višina se lahko doseže 15 cm, s cevastim veje sami tudi navezi. Če se pokvari (in bi bilo zelo enostavno, saj je struktura gob telo je krhek), vidno rjavo celuloze, izdala šibek, vendar neprijeten vonj po redkev, za katere gliva pripada neužitnih vrst.

Klauer Zolinger v nekaterih državah velja za redko glivico in v regiji Chelyabinsk na splošno naštetih v rdeči knjigi v povezavi z masivno krčenjem gozdov, kar je njegov obseg.

Kar se tiče barvanja takšnih gobastih gob, je lahko zelo raznoliko, saj daje prednost svetlim barvam:

  • snežno bela;snežno bela klavarija
  • smetana;smetana klavarija
  • lila;lila klavarija
  • oranžna;klavarija oranžna
  • roza;roza klavilarna
  • vijolična.klerir vijoličen

Za izvirno obliko in barvo glive pogosto imenujemo korale.

Archer je strašen nered

gobice iz klarine archereV mladosti klatrus Archer kot izgubljeni nekoga, med travniki in mešani gozdovi belega jajca s premerom do 6 cm. Ko gliva “odraščanja”, je konica jajce lomljenega, in tam, kot je v strašni zgodbi, ven rdeče lovke (retseptakuly). Najprej so združeni skupaj, nato pa se odprejo kot cvet ali zvezda. Znotraj, na lovke redkih temnih madežev, in so sluzasto in neprijeten vonj, ki pa je zelo podobno kot majhne žuželke. Goba nima noge, nadomešča jo nižji celotni del jajc. Za neprijetno aromo in okusno krhko meso se goba šteje za neužitna.

Posebna oblika arterjevega klartusa mu je dala druga imena, še posebej gobasto sipko, Archerjev cvetni rep, Archerjevo mrežo. V znanstveni literaturi jo lahko najdemo pod imenom Archerjev anturus.

Puščen gobast nered je rdeč

puščavsko rdečo rdečeVeliko bolj redko v južnem pasu, kjer je podnebje toplo in blago, obstaja še ena vrsta klatur – rdeča gobica. Sončna razsvetljava nima posebne vloge za njega, poleg tega pa se najpogosteje nahaja v debeli senci listnatih grmov. Toda brez toplote klatri ne morejo storiti – micelij glive nepreklicno propada, če temperatura pade pod 5 stopinj Celzija.

Related  Če uporabljate sol, boš kralj v jeseni!

Mladi gobe podobni klatrus Archer in tudi obliko jajca, pobarvana v sivi in ​​beli barvi. Kot “zorenja” jajc blushes in nato raztrgano mrežnico in postanejo vidne občutljivih cvetnih listov z majhnimi porami. S časom se pore razširijo in tvorijo veliko luknjo-celice v mreži, zaradi katerih je gliva imenuje tudi clathrus ruber. Na robu takšnih celic je robusten rob. Namesto noge kletra, kot ponavadi, ostanki jajc. Zamenjuje glive z drugimi preprosto nemogoče: ne le, da ima nenavadno obliko in svetlo rdečo barvo, tako da izžarevajo tudi ogabno vonj gnitje mesa, z zvočno ga celo na razdalji 15 m pa je “okus” privlači muhe in. druge male žuželke, ki širijo spore po gozdu.

Grate rdeče ni le neobičajen neužiten, ampak tudi strupeni gob.

Colorful Trace Colorful

gobeljski trami večbarvniMed trutoviki je ena zelo nenavadna gliva, ali gobova nenavadna barva – večbarvni tramet. Zunaj je precej navadna in dobro poznana vsem, trobenta s puhasto sadnim telesom, ki raste na drevesih. tramvasta rjavaVendar pa so tanki, svilnati in sijoči klobuki popolnoma pokriti s krožnimi žilami, od katerih je vsaka barvana v svoji barvi. Le jedro kapice ostane neobarvano – najpogosteje je zelenkasto, toda najbolj ekstremni trak na robu je vedno lažji od ostalih.

Ob ohranitvi svoje oblike in vzorca lahko barvni tramvaj spremeni barvo in igra z drugo barvno shemo.

trametasto rdečaMleko kože diši precej lepo, vendar ima gosto strukturo in ne predstavlja hranilne vrednosti. Toda v ljudski medicini je ta trobenta zelo znana in se pogosto uporablja za zdravljenje raka, zlasti na Japonskem in Kitajskem.mornarsko modri tramet

Za mavrični barvni tramet se imenuje tudi purana ali repa kukavica, pa tudi piščanec. V znanstveni literaturi so imena koriolusa večbarvna ali večbarvna.

apno tramNatančen pogled na različice barvne lestvice tramov lahko vidite na spodnji sliki.

Related  Pri kuhanju uporabljamo odpadke jabolk

Neon Mysten

glive mizen klorophosV daljnih tropskih gozdovih Avstraliji, Aziji, na Japonskem in v drugih državah s toplo in vlažno podnebje, drevesa na bilancah v deževnem obdobju, mehka zelena luč, da bi pritegnili pozornost majhne gobe mitseny triklorfona.

nekakšen mitzvah dan in nočTanki raztegljivi klobuki z lepljivim lupine ponoči oddajajo neon sijaj in prestrašijo turiste, kar ustvarja omamen in fantastičen učinek. Najsvetlejša svetloba prihaja iz glivic pri visoki temperaturi (najmanj 27 stopinj Celzija) in traja do tri dni. Podatki o užitku glive do danes niso, vendar ga je težko pojesti.

V preostalem času, v dnevnem svetlobi, bioluminiscenčna mitzvah izgleda precej navadna in neprivlačna: navaden siv klobuk na tanek prosojni pedikel.

Nočna mora v Peki

mink gidnellum peckTo je res ena se lahko uporablja za kuliso grozljivk, zato je gliva hydnellum Peck. Zaradi njegovega videza, je bolj znan kot ezhovik hudič, hudičeve zob ali krvavitve glivice. Kratek debel višina steblo ne več kot 3 cm gladko v klobuk, ki je glavni “okras”: premer 10 cm, pri mladih in gliv je bela žametna, potemni s starostjo do rjave. Na celotni površini klobuka so pore, iz katerih se tekočina in rdeča tekočina dotaknejo. Cork kaše grenka, vendar je oddaja prijeten vonj, ki spominja na jagode.

Krvavitev gobe prevzame glavno hrano iz tal, hkrati pa radi jedo in žuželke, ki letijo na vonj nektarja in se držijo v njem.

Še ena svetla goba – modra

modra glivaV Indiji in na Novi Zelandiji rastejo neužitne, vendar zelo lepe modre gobe. Njihove krhke kape v obliki stožca in tanke visoke noge pobarvane v nebo nebo modro barvo, in je odgovoren za to vrsto pigmenta, azulen ki je značilna za morske bentoške prebivalcev. Modra goba raste ločeno, med mahom in papriko, ki lepo stoji na zelenem ozadju.

Related  Umetni kamni in skulpture iz betona v državi in ​​na vrtu

Redki muffin hudičeve cigare

Hudičeva cigaraZnanstveno ime te glive (Chorioactis geaster) je težko izgovoriti, tako da ga vsi imenujemo hudičeva cigara zaradi svoje posebne oblike. Mlado glivično telo je vzdolžno podolgovato, skoraj plosko, s krepko površino, barvano rjavo in resnično spominja na cigaro. Ko gliva popolnoma dozoreva, se odpre z glasno šumenje, razpršene spore kot pepel. V tej obliki že postane zvezda z 4-7 žarki.

Če želite spoznati hudičevega cigarja, je mogoče le v Teksasu in na nekaterih mestih na Japonskem.

Škrlatno glivično ščitnico scutellini

gobe scutellini ščitniceNa razpadajočem lesu majhne družine rastejo ščitnico šutelije – neužitna gliva. Oranžno-rdeči konkavni bonovi, ki niso večji od kovancev v premeru okoli robov, so okrašeni z dolgimi ščetinami. Meso glive je krhka, voskasta struktura.

Na koncu bi rad rekel, da je ta seznam nenavadnih gliv, neužit in strupen, daleč od popolnosti. Nenavadne osebke najdemo tako na ozemlju naše države kot v drugih podnebnih območjih, katerih podnebje pusti vtis na njihov videz in posebnosti rasti. Zapomnite si, da se ne morete dotikati vsega lepega z rokami in zagotovo ga ne smete postaviti v košarico. Bolje je biti varen, občudovati takšne gobe in mimo.

Video o neužitnih neobičajnih gobah