drevesni stolenarPričakovana življenjska doba dreves je odvisna predvsem od vrste in okolja. Večina jih živi približno stoletje, vendar so zapisniki, katerih število je tisoč let ali več. Seveda govorimo o močnih, zdravih drevesih, ki so v ugodnih pogojih in jih ljudje ne cutijo.

Kako naj vem starost drevesa?

starost drevesa z letnimi obročiPreden ugotovite, koliko drevij živi, ​​je koristno razumeti, kako je njihova starost izračunana. Dejstvo je, da rastejo po širini neenakomerno. Drevesa dobivajo energijo za razvoj od sonca skozi fotosintezo. Seveda je v obdobju sončne aktivnosti rast še aktivnejša in v obdobju padajoče intenzivnosti sonca rast upočasni.

Razširitev debla drevesa je posledica kambija – posebnega tkiva, ki ustvarja žive celice v notranjosti (do središča trupa) in od sebe (do skorje). Celice, ki so znotraj kambija, postanejo del lesa – podporni sistem, ki nosi koristne snovi od korenin do listov. Celice, ki se nahajajo izven kambija (pod lubjem), oddajajo organsko snov iz listov do korenin, to tkivo se imenuje lupina.

Spomladi kambij ustvarja široke celice z ozkimi stenami. Potrebne so za učinkovitejše in hitrejše dajanje hranilnih snovi in ​​elementov v sledovih. Jeseni, cambij proizvaja ozke celice z debelimi stenami, ki dajejo deblo drevesa posebno moč. Tako se za leto proizvajajo dve vrsti tkanin: ena plast (pomlad) je lažja, druga plast (jesen) pa je veliko temnejša.

Število pasov se bolje določi z uporabo mikroskopa in posebnih barvil, ker so precej ozke. Po številu temnih in svetlobnih obročkov lahko ocenimo ne le starost drevesa, temveč tudi podnebne razmere, v katerih je zrasel. Širše temne površine kažejo na neugodno, hladno jesen in dolgo zimo.

Če želite poznati starost drevesa, jo morate zmanjšati. V nekaterih primerih je to nemogoče ali nezaželeno.

V takem primeru se uporablja metoda izračuna povprečnih statističnih kazalnikov. Na ravni enih in pol metrov se izračuna dolžino oboda debla (v centimetrih) in se deli s konstanto π (~ 3,14), to je premer drevesa.

Ta vrednost se deli s povprečnim letnim povečanjem za rastlinske vrste, ki se študirajo v regiji. Rezultat je približni kazalnik pričakovane življenjske dobe drevesa. Seveda ta metoda daje le približne številke. Razlika med njimi in dejanskim številom let lahko doseže 20-30% ali več.

Zato je najpogostejši način, da izrežete drevo in štejete število obročev.

Kaj vpliva na obdobje življenja?

pričakovana življenjska doba dreves iz različnih dejavnikovPreden ugotovimo, koliko dreves živi, ​​premislimo, kaj vpliva na njihovo starost. Pričakovana življenjska doba je močno odvisna od različnih naravnih razmer. Najbolj vplivni dejavniki so:

  1. Genetske zmogljivosti posameznih rastlin. Na prvi pogled so vse enake, v resnici pa drevesa spreminjajo obliko in velikost listov, aktivnost kambija in druge značilnosti. Vse to močno vpliva na prilagoditveno zmogljivost obrata do neugodnih razmer.
  2. Značilnosti tal. Njegova sestava, nasičenost z vodo, nasičenost z mikroelementi in hranili. Na osiromašenih kmetijskih zemljiščih drevesa lahko rastejo slabo, medtem ko čez cesto, na bogati, a neobdelani tleh, lahko rastline živijo stoletja.
  3. Vlažnost in temperatura imajo šibek učinek, saj je podnebje v posameznem pasu dolgo časa običajno stabilno. Izjema so globalne vremenske spremembe (ledeniško obdobje). Seveda lahko pri kratkotrajnih rastlinah celo majhna suša povzroči usoden učinek.
  4. Karakteristike terena (prisotnost pobočja, gora ali velikih zgradb) močno spremenijo raven osvetlitve, moči, smeri vetra in drugih pomembnih parametrov. In po drugi strani znatno zmanjšajo ali povečajo življenjsko dobo drevesa.
  5. Značilnosti gozda. Z visoko gostoto visokih dreves, ki rastejo ob robu, so možnosti za določeno rastlino, da dosežejo pomembne velikosti, precej majhne. To vpliva na raznolikost vrst, na primer, listavcev je zelo težko rasti v temačem iglavcu.
  6. Bolezni in škodljivci. Škodljivci vključujejo žuželke, ki ugrizejo lubje in listje, pa tudi živali in členonožce, ki jedo korenine. Bolezni v drevesih so bakterijske in glivične.

To so najpomembnejši naravni pogoji. Toda tudi umetni so. Drevo v močno onesnaženem mestnem okolju živi manj. Nasprotno pa se pričakovana življenjska doba znatno poveča v velikih parkih, kjer ni blata, vendar pa skrbi za rastline in jih varuje pred škodljivci in boleznimi.

Listopadna drevesa

listavcev dvesto letZanimivo je, da je pričakovana življenjska doba divjih dreves veliko višja kot pri plodnih gojenih rastlinah. To je posledica dejstva, da je človek, ki uporablja metodo vzreje, ustvaril pridelke, ki so v najkrajšem možnem času omogočili največji donos. Takšna visoka produktivnost je neposredno povezana z dejstvom, da drevo nima dovolj moči in sredstev za sebe, vse daje v sadje. Kot rezultat, živi veliko manj.

Najpogostejša sadna drevesa na naši zemljepisni širini sta jabolčna in hruška. Živijo do pol stoletja največ, vendar lahko divje vrste rastejo 100-150 let. Druge kulture – sliva, morski bujon, marelice – živijo do 20-30 let. To je posledica dejstva, da te kulture tradicionalno rastejo na južnih zemljepisnih širinah. Na primer, breskev v naši skupini ne živi več kot 15 let.

Vse divje listavcev drevesa rastejo dlje. Aspen in alder živita do 150 let, orehov živi v povprečju 2 stoletja. Brest, pepel in breza rastejo do 3 stoletja, buk živi do 500 let. Ampak rekorder je hrast – živi v povprečju eno in pol tisočletja. Seveda govorimo o možnem življenjskem potencialu teh vrst dreves, saj jih v resničnih sodobnih razmerah nihče ne bo dovolil živeti več kot 100-200 let.

Pri iglavcih

iglavcev dvesto letIglavci živijo veliko dlje kot listavci. To je posledica nižjega metabolizma, resne sposobnosti prilagajanja v težkih podnebnih razmerah. Kronska oblika iglavcev vam omogoča, da izločite največjo količino energije, ki jo lahko daje sonce.

Pomaga preživeti in zelo razvejani korenski sistem, pa tudi, da tudi v zimskem času igle še naprej proizvajajo hranila, čeprav v minimalnih količinah. Korenine lahko celo pridobijo mineralne snovi in ​​vodo iz zamrznjenega tla. V tem primeru so igle prekrite z voskom, ki ne dovoljuje, da voda izhlapi.

Jela – najkrajša rastlina med iglavci lahko obstaja do 2 stoletja. Skupna smreka in borovina živita do 600 let. Mlečni evropski živi do 500 let in njegovega sibirskega kolega – do 900 let (ilustrativni primer učinka nizkega metabolizma). Cedar borovcev preživi do 1000 let, vendar je glavna drevesna jetra sekvoje, ki živijo v povprečju 5 tisočletja.

Povzetek tabele

Zaradi jasnosti zmanjšamo pričakovano življenjsko dobo dreves v mizi, okoliški svet naše države nam daje naslednje številke:tabela pričakovane življenjske dobe

Vsako ime drevesa in življenjska doba ni mogoče navajati v eni tabeli, saj je preveč sort.

TOP-10 najstarejših dreves na planetu – video