hroščZgodovina Egipta je polna skrivnosti in skrivnosti. Velike piramide in mumije faraonov, svetih živali in skarabov, kot enega od simbolov nekdanje veličine antične civilizacije. Egipčani so mu bogastvo podarili, številni mitovi in ​​legende skupaj s piramidi pa so predstavljali emblem egiptovskega turizma. Da bi razumeli, zakaj je ta majhen bug zaslužil svetovno slavo, smo izvedeli več o tem.

Kdo je svetovni scarab?

odrasla osebaSveti scarab – in sicer naš junak pripada tej vrsti – je črno matsko žuželke s skoraj okroglo, gladko telo dolžine 25-35 cm. Starejši posamezniki postajajo sijoče s časom. Na čelu hrošča je čelna štrlina in oči, razdeljene na zgornji in spodnji del. Na vsaki nogi so špurje. Spolne razlike v njih so slabo izražene. Spodnji del telesa je prekrit s temno rjavimi dlakami. Na fotografiji scarab hrošča, ki je posneta v načinu “makro”, so tudi te funkcije.

Ti hrošči so izpolnjeni na obalah Sredozemlja in Črnega morja, v južni in vzhodni Evropi, na Arabskem polotoku, v Krim, Turčija in, seveda, v Egiptu.

Scarabovi pripadajo grižljajem, ki se hranijo s gnojem, konji in ovcami.

Glavna značilnost hroščev je, kako se hranijo. Iz brezformne mase iztrebkov prepletajo popolnoma gladko sfero in jo kopajo v tla, kjer se nato uporabljajo za hrano.

delo scarabsScarabs živijo približno dve leti. Skoraj vse svoje življenje preživijo pod zemljo, ki gredo na površje ponoči. Zimovanje, kopanje do globine 2 metrov. Odhod hroščev se začne marca in traja do sredine julija.

Hlapi se tvorijo med pripravo kroglic za gnojenje, nadaljnje delo pa poteka skupaj. Par scarabov koplje bura s globino 15-30 cm, ki se konča v komori. Po parjenju moške liste in ženske začnejo valjati posebne krušne kroglice in jih položiti v jajca. Na koncu noksa zaspi.

Nogavica iz hroščaPo 1-2 tednih se ličink hroščev izlije. V enem mesecu pojejo hrano, ki so jo pripravili njihovi starši in se nato izogibajo mladičem. V slabih vremenskih razmerah mladiče ostanejo v vrtincih v mirovanju. Spomladi mladi hrošči zapustijo hrbet in pridejo na površje.

Related  Veličasto sekvoje drevo osvaja vse s pomposity

Znanstveniki verjamejo, da imajo grižljaji v vročih tropskih podnebjih ključno vlogo pri predelavi ogromne količine gnoja, ki jo proizvajajo divje in domače rastlinje. Samo v Afriki so razširjeni, sloni porabijo približno 250 kg hrane na dan in malo manj vrnejo v naravo v obliki gnojil.

Nekaj ​​časa nazaj s prizadevanji uvoženih skarabejski hroščev v Avstraliji in Južni Ameriki je bila predelana nešteto gnoj, ki ni več obvladovanje lokalne žuželke. Na novem mestu se scarabs niso navadili, vendar so svojo nalogo odlično izpolnili.

Kje izvirajo miti o scarabih?

poganski bog KhepriOb opazovanju skarabov so Egipčani opazili zanimivo značilnost – hrošči vedno kroglajo krogle od vzhoda proti zahodu in letijo le do poldneva. Pozorni Egipčani so v zvezi s tem videli hroščke s soncem. Svetloba potuje od vzhoda proti zahodu in izgine za obzorjem, tako da se jutri ponovno pojavi na vzhodu.

Kip Scarab v EgiptuPo prepričanju starih Egipčanov je sonce božanstvo, ki nosi življenje za vse življenje in vstajenje po smrti. Cikel razvoja skarabov v gnezdu in njegovem nastanku na površini Egipčanov je povezan s gibanjem sonca. Podobnost je toliko prizadela starodavne ljudi, da je bil bog Hepri, ki je osebno vzgojil vzhajajoče sonce, prikazan s scarabom namesto glave.

V Luksorju je kip svetega skaraba, to mesto še posebej cenijo turisti in lokalni prebivalci.

Vloga skaraba v življenju starodavnega Egipta

starodavni rokopisEgipčani so imeli poetična verska besedila, ki jih je Bog imenoval sramota, ki živi v srcu in ščiti notranjo svetlobo človeka. Zato je simbol hrošča postopoma postal povezava med božanskim načelom in človeško dušo, ki ju združuje.

Simbol svetega skaraba je vse življenje spremljal starodavne egipčance in skupaj z njimi v skladu s svojimi prepričanji prešel v posmrtno življenje. Če je bilo telo mumificirano po smrti, je bila namesto srca postavljena podobo svetega hrošča. Brez njega ni bilo vstajenja duše v posmrtnem življenju. Tudi v starem primitivne medicine razumeti pomen srca v človeškem telesu in, namesto da bi s podobo svetega hrošča, verjeli, da je glavna spodbuda za oživljanje duše. Nekoliko kasneje, namesto postavo Scarab hrošča Egipčani proizvaja srce keramike in imena božanstev upodobljen na njej poleg simbola svetega hrošča.

Kaj pomeni amulet s skarabom v našem času

škrlatni amuletVedno so ljudje verjeli v čudežno moč različnih amuletov, ki prinašajo srečo, bogastvo, srečo. Egiptovski talismani med njimi, glede na njihovo starodavno poreklo, veljajo za najmočnejše.

Related  Priprava na novo leto: izbira božičnega drevesa za hišo

Talisman skarab hrošča je eden od najbolj cenjenih, in se turistom ponudi kot spominka. Na začetku so bili amuleti izdelani iz kamnov, dragocenih in okrasnih. V teku so bili zeleni granit, marmor, bazalt ali keramika, ki so po sušenju pokrili zeleno ali modro modro. Zdaj turistom ponujamo amulete iz kovine, okrašene s kamni.

Brooch ScarabPred nakupom talismana s sliko škrobnega hrošča bi morali vedeti njen pomen. Trgovina pomaga svojemu lastniku pridobiti samozavest, doseči želje in doseči zastavljene cilje. Najprej gre za delo in ustvarjalno dejavnost. Ker je scarab simbol življenja, se domneva, da ohranja mladost in prinaša lepoto ženskam. Močna polovica človeštva s svojo pomočjo mora najti stabilne zaslužke in visok položaj v družbi. Študenti vzamejo talisman z njimi na izpit, v hiši pa simbol svetega hrošča lahko zagotovi zaščito pred tatovi, požarom in drugimi težavami.

Menijo, da so nadarjeni amuleti močnejši, vendar mora biti zdravljenje z amuletom spoštljivo in previdno. Negmanten odnos do čarovniških predmetov in do druge kulture in mitologije je lahko človek nevaren.