koliko grama u čašiKulinarske recepte gotovo uvijek sadrže sljedeće kombinacije: 140 g brašna, 150 g šećera, 5 g soli. Odluka o pitanju, koliko grama u čaši svakog proizvoda, omogućuje mjerenje njegove količine u odsutnosti vage.

Kuhanje je umjetnost koja zahtijeva preciznost u omjerima sastojaka. Na temelju iskustva, mjerenje volumena proizvoda može se izvesti uz pomoć čaja, deserta, stolnih žličica ili čaša. A onda možete sigurno kuhati novu torta za recept, pizzu ili kolač.

Kapacitet mjernih jedinica

Za mjerenje tijekom pripreme jela, koliko u čaši gram, koristite dvije vrste ovih spremnika:

  1. Obložen stripom – poznat još od vremena Petra I. Danas su te čaše naširoko koristi u javnim kantinama i vlakovima. Zahvaljujući slojevitoj strukturi, oni su mnogo jači od ostalih. Kapacitet vode u klasičnom staklenom staklu iznosi 250 ml, a na rubu – 200 ml.
  2. Mjereno – koristi se za mjerenje proizvoda ili tekućina tijekom kuhanja. Najčešće sadrži 200 ml vode.

Još jedna mjera težine koja se obično koristi za kuhanje – blagovaonicu, desert i čajnu žličicu. Treba napomenuti da je kapacitet vode u žličici 18 ml, u žličici za desert – 10 ml, au čaju – 5 ml.

Kako znati težinu rasutih proizvoda

Točan broj sastojaka vrlo je važan za kuhanje. Na primjer, s pogrešnim omjerom vode i brašna u procesu pečenja, tijesto će najvjerojatnije neće raditi ili uopće neće biti ukusno.

Obično se proizvodi čaše s masom većim od 100 g. Odredimo koliko šećera u staklu.

Šećer ima dosta težine zbog svoje kemijske strukture molekula. Ali u staklu je manje od tekućine, zbog fizičkog rasporeda čestica.

nepotpuna čaša šećeraDa biste utvrdili koliko grama u čaši šećera, morate znati gustoću proizvoda i volumena. Do ruba, 200 cm3 može se smjestiti u ovaj spremnik. Gustoća šećera iznosi 0,8 g / cm3. Za izračunavanje težine, pomnožite gustoću volumena: 0,8 x 200 = 160 g. Ukupno, u staklu na rub sadrži 160 g šećera.

Related  Koliko kvadratnih metara u hektaru?

punu čašu šećeraSada izračunavamo koliko šećera u staklu iznosi 250 ml. Umnožimo gustoću od 0,8 g / cm3 volumenom od 250 cm3. Rezultat je 200 g šećera.

punu čašu brašnaVratimo se na pitanje, koliko grama brašna u staklu? Gustoća brašna je 0.65 g / cm3. Volumen mjerne posude je 200 cm3. Napravimo jednostavan izračun od 200 x 0,65 = 130 i vidimo da mjernu posudu ima 130 g proizvoda.

Isto tako, izračunajte koliko je brašna u staklenom staklu od 250 ml: 0,65 x 250 = 162,5 g.

Žlice relativno važno ne zaboraviti da se fine čestice proizvod će formirati nasip, visina koja može biti 5-6 cm Iz tog razloga, 1 žlica može sadržavati istu težinu brašna .:

  • bez klizača – 20 g;
  • mali brežuljak – 25 g;
  • veliki slajd – 30 g.

Čajna žličica s malom visinom može držati 10 g brašna. Na temelju veličine uzvisine težina se može kretati od 9 do 13 g.

Ponekad u obliku mjere težine koristite staklenku. Najčešće je pola litre ili litre kapaciteta. Koristi se za velike količine kuhanja.

Da biste utvrdili masu labavih sastojaka, možete upotrijebiti posebnu tablicu. A onda ćete shvatiti koliko je brašna u staklu, žlici i posudi. I uči i težinu drugih proizvoda.tablica mjera i težina rasutih proizvoda

Ako recept kaže 200 grama brašna, koliko je to? Gledamo na stol: u 1 čašu od 200 cm3 sadrži 130 g brašna. Nedostaje 70 grama, gotovo pola stakla. Stoga, za mjerenje 200 g, trebate koristiti 1,5 šalice proizvoda.Čašu s vodom i čašom s zobenim pahuljicama

U odsutnosti stakla težina sastojaka se može mjeriti žlicama.

Na primjer, 200 grama šećera – ovo je koliko žlica? Tablica pokazuje da žlica sadrži 25 g šećera. Dakle, podijelimo 200 po 25 i dobijemo rezultat od 8 žlica.

Ako farma nema staklo, ali postoji kuhinja. A prema receptu morate uzeti 1 šalicu brašna – koliko je u gramima? Gledamo pločicu, gdje je naznačeno da čaša od 200 ml sadrži 130 g proizvoda. I vagati potrebnu količinu na ljestvici.

Related  Koristne informacije za začetnike gobarja o pravilih za zbiranje gob

Mjerenje količine začina i aditiva

izmjeriti začineZačini se obično koriste za kuhanje toplim jelima, hladnim zalogajima, salatama ili pečenju. Međutim, ako dodate još jedan dodatni gram ovog proizvoda, možete nepovratno uništiti jelo. Stoga, morate točno izmjeriti količinu aditiva pomoću mjere težine proizvoda.

tablica mjera i težine začinaZačini su veliki i fino usitnjeni. 1 čajna žličica sadrži oko 5-10 g finih začina. Grublji ima neke druge pokazatelje – 3-8 Tablica za utege i mjere proizvoda prisutni ključni pokazatelji najčešće korištenih začina i aditiva za čaj, desert i žlica. Uz to znanje, nećete pokvariti jelo i moći ćete iznenaditi članove kućanstva ili goste s novim kulinarskim užicima.

Ova praksa će poboljšati vaše “vlastito oko” i pomoći pripremiti jela s optimalnom količinom začina ili drugih aditiva.

Koliko je tekućina u staklu

čaše s tekućinomSad ćemo saznati koliko grama tekućine u staklenom staklu. Najčešće, količina tekućine u staklu odgovara njegovom volumenu. Drugim riječima, u staklenom staklu, do ruba, sadržano je 200 g tekućine, a ako se napuni na vrh, tada 250 g.

tablica mjera i utega različitih tekućinaU receptima možete pronaći različite količine različitih tekućina. Stoga, kako bismo vam uštedjeli vrijeme, pružamo gotove izračune mjera i utega u žlicama i naočalama.mjerimo proizvode žlicama

Pri mjerenju, tekućina se mora uliti u spremnik na vrh.

Kako mjeriti viskozne proizvode

zdjelu kiselog vrhnjaOva vrsta proizvoda ima širok opseg primjene. Stoga je potrebno razumjeti kako mjeriti parametre težine uz pomoć žlica, čaša i staklenki, tako da se dobije ispravna doza. Ispod je tablica mjera i utega za sastojke s viskoznom konzistencijom.tablica mjerenja viskoznih proizvoda

Za preciznije mjerenje viskoznih proizvoda u kontejneru morate prekriti slojem.

Ako je napisano u receptu, 100 ml kiselo vrhnje je koliko grama? Prema tablici u mjernom staklu sadrži 210 g kiselog vrhnja. Podijelite ovaj broj za 2 i saznajte da u 100 ml ima 105 g proizvoda.

Related  Poznavanje žitarica

Određivanje mase krutih proizvoda

čvrsti proizvodiU receptima, potrebna količina krutih proizvoda obično je napisana u gramima, ali neki se od njih mogu mjeriti žlicama, čašama i staklenama. Radi praktičnosti, možete upotrijebiti sljedeću tablicu mjera i utega proizvoda u gramima.tablica mjera i utega čvrstih proizvoda

Kada se mijenja vlaga i stanje proizvoda, mijenja se i njegova masa u istom volumenu. Na primjer, fermentirani kiselo vrhnje je lakše nego svježe. Brašno, šećer i sol s visokim sadržajem vlage teže više od normalne.