lampa för belysningBakgrundsbelysningen av plantor är en av de viktigaste frågorna över vilka huvuden nybörjare som nybörjare trädgårdsmästare och lastbilsbönder årligen och erfarna företagsledare. Ytterligare ljus avgör i många avseenden framgången med utvecklingen av friska och starka växter.

Fördelarna med ytterligare belysning är:

 • förlängning av dagsljus, vilket är särskilt viktigt vid tidig växande av plantor;
 • Ytterligare ljus ger allsidig belysning av växter, vilket förhindrar att plantor sträcker sig och deras fulhet;
 • Att tillhandahålla växter med det nödvändiga spektrumet garanterar deras fasade utveckling till vuxna grödor.

Övning bekräftar nödvändigheten och betydelsen av transplantationen av plantor av alla kulturer. Ju bättre att lyfta fram plantor – det här är en mer komplex och mångfacetterad fråga.

Växter, som regelbundet markeras, växer hårdare, starka, starka och resistenta mot patogener av olika infektioner, och utbytet från en växt ökar också.

Höjdpunkten är den maximala approximationen av belysning till det naturliga spektrat av solljus.

De viktigaste spektra i strålen är rött ljus, ansvarigt för tillväxt och utveckling av växter och blå, vilket säkerställer en korrekt utveckling av celler. Med tanke på detta rekommenderas att man väljer ljuselementen i dessa två spektra.

Påverkan av ljusets spektrum på växttillväxten

På detta diagram ser vi att i det röda spektrat är fotomorfogenesen (bildandet av frukt) maximal! Det bör också beaktas vid konstruktion av armaturer för plantor! Var uppmärksam på det röda spektrat!

De viktigaste sätten att markera plantor hemma

Bland de alternativ som presenteras hittills har organisationen framhållit följande sätt:

 • bakgrundsbelysning för plantor på vindrutan utan lampor;
 • Ytterligare belysning av plantor med olika typer av lampor.

Varje metod har sina fördelar och nackdelar, vilket i många avseenden avgör omfattningen av detta eller det här belysningsalternativet.

Related  Enkla hemligheter av rävhud dressing hemma

Belysning utan användning av lampor

bakgrundsbelysning för plantor på vindrutanFör att organisera belysning på en fönsterbrädan används ofta en enkel konstruktion från en kartong. Lådan tar bort toppen och sidan och lämnar små sidor. All denna design är klistrad med folie och installerad bakom växter. Solljus som faller genom fönstret faller på folien och reflekterar på plantorna och ger en omfattande belysning av kulturen.

Denna metod är prisvärd och ekonomisk, men den är tillräckligt effektiv. Men en betydande nackdel inte möjligt att tillämpa denna teknik när stora plantager – i molnigt väder eller på norra sidan av huset är inte tillräckligt med ljus och folien kommer inte att kunna kompensera för skuggning. I sådana fall kan du inte göra utan lampor.

lampor

hyllor för plantor med belysning på vindrutanGör höjdpunkten för plantor med egna händer är lätt. För detta är det tillräckligt:

 • organisera utrymme – fria fönsterbrädan, skapa bord i rummet, bygga ett stativ;
 • att tillhandahålla fästdon för lampor – olika krokar, självtillverkade “öron”;
 • förläng ledningen från ett fast elnät eller generatorset.

Den viktigaste processen i belysningen av belysning är valet av lämpliga lampor. Trädgårdsmästare i sina experiment gäller:

 • Högt tryck natriumlampor. Tillhandahålla en stabil varmt ljus, vilket är fördelaktigt för de plantor, men lamporna kräver ytterligare utrustning (effektregulatorer) och har onödigt hög pris, som står i proportion till det genomsnittliga utbytet av odlaren.
 • fitolampy. Utmärkt lösning för belysning – sortimentet av violettrosa lampor är idealiskt för växter, men det är mycket skadligt för människor. Därför rekommenderas att man levererar sådana lampor med en speciell reflektor.
 • Natriummetallhalogenidelement. Också ganska prisvärt och effektivt sätt för ytterligare belysningsanläggningar, men fortfarande i spektrumet, är väldigt lite blå, och för att växterna är svåra att utveckla och pecka.
 • Fluorescerande lampor. Dessa fluorescerande lampor är på många sätt bra, men fortfarande är deras ljus för kallt och därför fattigt i det röda spektrat.
 • Klassiska glödlampor. De är en av de mest värdelösa för att lysa upp. Lampor är mer lämpade för uppvärmning av ett rum och inte för belysning.
 • LED Downlights. Dessa typer av lampor är några av de mest lovande, tillgängliga och har ett antal funktioner som du bör prata om separat.

Related  Sommardusch på stugan med egna händer

Fördelar med LED-belysning för plantor

Bakgrundsbelysningen av plantor med LED-lampor ger trädgårdsmästaren och växterna ett antal otvetydiga fördelar, som är värda att nämna:

 • När du skapar en armatur kan du kombinera de två viktigaste spektraen – blå och röd – och skapa en idealisk plantlampa.
 • LED-lampor är ganska överkomliga, och deras låga kostnader lönar sig snabbt.
 • LED-lampor förbrukar en minimal mängd el, men producerar tillräckligt med ljus upp till det som krävs för den normala utvecklingen av växter 6000 lux;
 • enkel installation och enkel drift vann miljontals trädgårdsmästares kärlek.

Ljusdioder är moderna material som används aktivt i ett liv och på tillverkning. Det är ganska effektivt att använda LED-lampor på plantor hyllor – de båda belyser området väl och luften värms inte upp.

LED-frölampa tillverkad för handFör att göra en LED-lampa behöver du inte ha speciella färdigheter eller speciell kunskap.

För att skapa ett band LED-ljus behöver du:

 • LED i rött och blått;
 • termisk pasta, det kan ersättas med varmt lim, men det är dyrare;
 • bas – en bit aluminium, en profil från möbler, något improviserat material ner till den gamla linjalen;
 • drivrutin eller strömförsörjning – den ger nuvarande stabilitet och rätt spänning;
 • sladd och kontakt.

För optimal belysning av plantor rekommenderas alternerande lysdioder på bandet i sekvensen med 2 röda och 1 blåa element.

De är kopplade ihop genom lödning och utmatning till föraren, vilken respektive ansluter till strömbrytaren och kontakten. Tape är fastsatt med bultar, dubbelband eller nit på den förberedda ytan. Därefter monteras den i en enda krets med drivrutin, sladd, strömbrytare och kontakt.

Hyllställ med belysning

Uppförandet av hyllan tar inte mycket tid, men det sparar mycket utrymme för plantor och placerar behållare med jord och plantor i flera nivåer.

Related  Göra julgranleksaker ut ur koner med egna händer

För tillverkning av hyllan kan användas som metallhörn och en träbalk, behandlad med fläck eller etsad från parasiter. Självskruvande skruvar eller bultar används för att fästa materialen ihop.

Designen är extremt enkel – hyllor med ihåliga fack för lådor. Rackets längd och bredd beror direkt på plantans storlek. Det rekommenderas att installera högst 3 rader. Varje rad är upplyst av armaturen, fast i botten av den främsta plantans låda.

Vilka bättre lampor för att lyfta fram plantor bestämmer varje trädgårdsmästare sig själv. Någon är förtjust i fluorescerande lampor, och vissa människor anser LED-lampor att vara bäst. Utför experiment och titta på sina husdjur, hitta ett bekvämt sätt att odla plantor. Trots det är trädgårdsarbete – i första hand ett nöje!

Video: fördelarna med LED-lampor för plantor

I den här videon bedriver den erfarna trädgårdsodlaren Valery Medvedev erfarenhet av plantor, och visar att LED-lampor för plantor är det bästa valet!

Video: Montering av en enkel LED-lampa med egna händer