сепаратор фармерАко сте сељани и имате краву у домаћинству, неопходан је сепаратор за млеко. Чак и једна крава, ако је кашика, породице ће хранити павлаку и сосом. Малопродуктивних мокраћа медицинска сестра сада у кућном мјери не држи – ирационалан. Од броја крава, на њиховој продуктивности, који би требало купити модел сепаратора, зависи од тога.

Који је основ за прераду млекаре

систем рециклажеСвеже кравље млеко је суспензија у којој се масне куглице назване кремом мешају са тежим молекулима остатка млека. Они се лако одвајају од већег дела производа, појављују се. Да би се олакшало раздвајање фракција, направљени су сепаратори за млеко. У будућности, тешки остатак стратифицира се у сирћет и сурутку, али то је након ферментације. Сепаратори такође постоје за њихово одвајање.

Одвојите крему током раздвајања може бити у било ком процентуалном односу.

Ако је крајњи резултат прераде 1:10, онда за сваких 10 литара повратка примиће се 1 литар креме од 11 литара млека. Ова крема садржи велику количину уља и мало течне фракције. Али можете добити 3 литра креме за 8 литара повратка. Таква крема ће бити течност, а уља из њих ће се мало испасти. Сепаратор вам омогућава да креирате однос од 1: 4 до 1:12.

сепаратор кавезаУ домаћинствима и за примарну прераду млека са малих фарми користе се само сепаратори кремова или сепаратори, што је иста. Раздвајање креме се одвија под утицајем центрифугалне силе која баца тешке честице на периферију, а плућа остану ближе центру. Након раздвајања остаје одабир фракција у одвојеним контејнерима.

Сепаратор млека представља уграђени систем континуираног исхране млека у бубњеви који се окреће и избора кремастог и обраног млека или обраног млека.

Али процес зависи од многих фактора:

  • брзина ротације бубња;
  • задатке за добијање одређеног односа повратка и креме;
  • од температуре и протока млека кроз центрифугу.

Искусан корисник проналази свој однос према свим варијаблама и покушава да га прати. За корисника ручног уређаја, стварно је потребно ручно подићи потребан број брзине мотора. Електрични сепаратор за млеко унапред се подешава помоћу дугмади за режим рада.

Принцип рада сепаратора

сепаратор деловаИндустријски и ручни одводи се заснивају на општем принципу одвајања густине у бубњу. Ово је главна јединица, састоји се од пакета дељивих плоча, постављених на стакло и затворених поклопцем. Перфориране плоче се уклапају у одређени ред, стварајући 6 рупа за излаз млека. За крему, принос је ближи зиду стакла. Производ се сипа у посуду за чишћење сепаратора за млеко. Преко подесиве плуте, млијеко улијева у плутајућу комору, а одатле пролази кроз централно стакло бубња.

Млеко у бубњу бубрега под утицајем центрифугалних сила се дели на сваку плочу. Према заједничким каналима, обратно се подиже у пријемну комору и преусмерава се кроз рог у контејнер. Цреам пада у другу ћелију. У сумпу су случајне нечистоће. На овај начин, сепаратор млека за домаћинство ради без обзира на врсту погона. Методе исправног рада, редослед операција огледа се у упутству за употребу сепаратора.

Обавезно за све сепараторе за домаћинство је темељито прање и сушење свих делова након дестилације млека.

Изненађујуће, ако плоче нису довољно чисте, нису правилно обучене, апарат неће радити и млијеко ће изаћи из свих пукотина.

Модели сепаратора за употребу у домаћинству

процес раздвајањаПриликом избора сепаратора за крему, морају се узети у обзир карактеристике сваког потрошача:

  1. Један волумен обраде ће одредити избор волумена чаше примаоца. Што више млека треба да пређете, веће је чаша да не додате млеко у исто време. Производе капацитете од 5,5 и 12 литара.
  2. Универзални сепаратор ће комбиновати чисто млеко од нечистоћа и одвајати крему.
  3. Ако се дестилује дневно више од 30 литара млека, најбоља куповина ће бити апарат са електричним погоном.
  4. Метални делови су издржљивији, дужи, али су скупљи од пластичних сепаратора.

сепаратор мотораЈедан од најпопуларнијих је Мотор Сицх сепаратор. То је електрични кућни апарат отвореног типа универзалне намене. Означавање зависи од продуктивности, мјерено л / сат. Сепаратор може радити сат времена, а онда је потребан пауза да се охлади мотор. Веза са сепаратором је преко редуктора и транзитне квачила. Млечни пријемник је дизајниран за 12 литара. Повратак може бити пребијен на 0,05% масти. Однос креме на повратак може бити 1: 4-1: 10. Постоји такав скуп од 6,500, у зависности од конфигурације и материјала радног дијела.

Млијеко прије одвајања је неопходно загријати. Ако нема термометара, млеко треба да једнака температури прстију, што значи да се осећају прстом, млијеко је мало топло.

Отворите славину и покрените млијеко у систем након што се сепаратор покупи, загреје, идле око пет минута.

Сепаратор Фармер се разликује од претходног уређаја са већом брзином ротације бубња, 1450 о / мин и тиме ефикасније одвајање млека у крему и обрнуто. Фреквенција ротације бубња је подесива. Тежи само 3 кг.

Ручни сепаратори РЗ ОПС су дизајнирани за ниску продуктивност. Сет садржи чашу од 5,5 литара. У пластичној верзији сепаратор кошта 3 хиљаде, у металном је двоструко скупљи.

Како направити крему за млеко

самостални сепараторМеђутим, занатлије су дошле до закључка да можете с властитим рукама створити сепаратор млека, користећи исту центрифугалну силу. Дијаграм показује једноставан апарат који одваја крему и назад на фракције.

Када се ротира под дејством центрипеталног убрзања, што је тежа честица, она је даље и снажно одбачена. Ако узмете суд, уђете у њега млеко и дају довољну брзину ротације, постојаће се одвајање течности. Лака фракција ће бити ближа центру, а део воде се концентрише на ротирајуће зидове и имаће тенденцију да лети даље.

Танак иглу се прави у ротирајућем цилиндру. Постављен је у стационарни суд, који ће добити спреј. Важно је знати количина обраног млека која се узима узорак. Ово се одређује пре почетка раздвајања. Преостали део у унутрашњем цилиндру је лагана фракција, крема.

А што је више обрано млеко одабрано, то је дебљи крем.

Овај домаћи сепаратор вам омогућава да обрађујете само једну порцију млека, након чега можете направити ново оптерећење. Момент се може пренети са било ког мотора. Брзина ротације бубња не сме бити већа од 1400 о / мин.

Још један принцип одвајања млека је вибрацијски, али у сепараторима за домаћинство за млеко није пронађен апликација. Магнетни сепаратори за одвајање креме од хладног млека и сурутке од сирева се користе у индустријској преради, модел А-1 АКСО.

Како саставити сепаратор-видео