Pot dan bunga Kalanchoe yang dipilih dengan sempurnaTumbuhan Kalanchoe, yang datang kepada kami dari Madagascar, menarik perhatian banyak senegara kami, kerana ia bukan hanya menyembuhkan sifat-sifat, tetapi juga rupa yang indah. Di antara spesies tumbuhan ini, perlu untuk membezakan Gred Mini campuran, yang berbeza dalam saiz kecil, serta berbunga padat yang banyak. Hari ini Kalanchoe boleh dibeli di kedai bunga khusus, dan memilih tanaman dengan warna-warna yang sesuai dengan pemilik dengan cara terbaik.

Ciri-ciri botani bunga

Campuran berbunga Kalanchoe mini yang berlimpahNama Latin Kalanchoe Mini Mix ditulis sebagai Kalanhoe Mini Mix, dan kilang itu ditubuhkan di rumah tanpa mengira zon iklim. Seringkali tumbuhan ini menarik minat orang dengan fakta bahawa bunganya boleh merah, kuning, putih, merah jambu dan oren, yang membolehkan untuk mencipta kecantikan tingkap yang tidak dapat dijelaskan. Agar tumbuhan berkembang dengan baik, adalah perlu untuk memerhatikan bukan sahaja rejim suhu, tetapi juga tahap kelembapan yang diperlukan. Komposisi tanah perlu termasuk komponen berikut:

  • Tanah berdaun.
  • Pasir.
  • Sod.
  • Humus.

Nisbah bahan-bahan ini harus 1: 1: 1: 1, dan di bahagian bawah periuk harus membuat longkang, ketebalannya harus sekurang-kurangnya 2 cm.

Menanam dan menyiram tanaman yang betul

Inflorescences Kalanchoe datang dalam pelbagai warnaSelalunya Kalanchoe hiasan Mini Mix dihasilkan semula dengan keratan, yang mempunyai perakaran yang agak baik. Terima kasih kepada ini, selepas pemisahan dari belukar utama keratan dan penjagaan yang betul tumbuhan, selepas setahun Kalanchoe mungkin mula berkembang. Bagi transplantasi, untuk tanaman muda ia perlu dilakukan setiap tahun, memajukan tanah dengan baja berguna. Apabila Kalanchoe berumur 4 tahun, kilang itu boleh dipindahkan sekali dalam 3 tahun, menggunakan periuk saiz yang sesuai untuk ini. Tidak ada kesukaran dengan cara memindahkan Kalanchoe selepas pembelian tidak berlaku, kerana ia hanya dikebumikan jauh di dalam tanah oleh tahap leher serviks.

Memandangkan asal-usul tropika bunga ini, penyiraman tidak sepatutnya sangat kerap, kerana jika tidak ada risiko kerosakan penyakit, serta pembusaan kilang. Biasanya penyiraman dilakukan sekali setiap 12-14 hari, apabila tanah menjadi sangat kering, tetapi pada musim panas, penyiraman boleh dilakukan sekali dalam 7-8 hari. Penunjuk yang baik di sini adalah daun, dan ketika mereka banyak meleleh – ini adalah tanda pertama penyiraman yang berlebihan.

Di mana meletakkan periuk dengan bunga?

Warna terbaik dan paling berwarnaPenjagaan yang betul untuk Kalanchoe Mini Mix di rumah membolehkan anda menguruskan kelimpahannya dengan berkesan, kerana buah pinggang dan bunga bertindak balas dengan aktif ke sinar matahari yang sengit. Pada musim panas, periuk dengan bunga paling baik disimpan dari matahari tengah hari, dan pada musim sejuk – lebih dekat ke siang hari atau menyediakan lampu tiruan. Tingkap tingkap di dalam bilik yang menghadap ke selatan adalah yang terbaik di sini, tetapi anda tidak boleh lupa bahawa Kalanchoe Mini Mix yang terbaik tumbuh apabila cahaya hari untuk itu adalah kira-kira 10 jam. Atas sebab ini, semasa musim panas, kadang-kadang perlu diwarnai secara buatan selama beberapa jam. Pada musim sejuk, ini tidak perlu, kerana hari cahaya yang pendek sangat baik untuk berbunga intensif tumbuhan, terutamanya dari Disember hingga Februari.

Related  Pokok akasia Evergreen adalah perak (mimosa)

Butonisasi berjayaKebiasaannya tumbuhan itu diregangkan selama 15-18 cm setiap musim, dan oleh itu, beberapa bulan selepas menanam, pemiliknya akan dapat melihat perkembangan intensifnya. Tempoh berbunga adalah kira-kira 4 minggu, di mana masa Kalanchoe mengagumi pemiliknya dengan bunga terry berukuran dua yang cantik. Daun tumbuh-tumbuhan adalah berisi, diperbuat pada batang tebal, dan bunga-bunga adalah bulselate inflorescences jenis tiub, diameter 1 cm.

Keadaan kelembapan dan suhu penanaman

Bunga sedemikian akan menghiasi sebarang pedalamanPada musim panas, suhu maksimum yang dibenarkan untuk Kalanchoe spesies ini ialah 27-28 ° C, dan pada musim sejuk – dari 10 hingga 15 ° C, dan periuk bunga harus terletak di jauh dari sumber kebakaran terbuka, serta panas yang kuat (radiator, bateri). Kilang itu bertindak balas dengan sangat positif terhadap baja cecair dan top dressing, yang paling banyak digunakan pada tempoh pertumbuhan dan bunga pesat Kalanchoe.

Kalanchoe yang lembut dan cantikAdalah menarik untuk diperhatikan bahawa tumbuhan tropika ini lebih sesuai untuk udara kering daripada yang lain, dan oleh itu tidak perlu menyemburkan tumbuhan dari atas dengan senapang semburan semasa musim sejuk. Satu-satunya perkara, jika anda mahu, anda boleh mengelap daun dengan kain lembap setiap 15 hari, yang akan menjaga Kalanchoe bersih. Sesetengah pemilik mencatatkan bahawa tumbuhan juga tumbuh dengan sangat baik dan mekar jika periuk diletakkan dalam periuk yang lebih besar yang penuh dengan gambut lembab.

Video mengenai penjagaan dan pembiakan Kalanchoe