pepaya pokok melonPokok melon atau betik, seperti yang dipanggil juga, tergolong dalam keluarga karikatur. Tanah airnya adalah tanah negara tropika. Papaya dikenali di seluruh dunia untuk buahnya yang harum dan berguna. Selalunya mereka digunakan untuk membuat salad buah-buahan, pencuci mulut. Beri hijau digunakan sebagai sayuran. Buah-buahan yang matang dengan penampilan mereka kelihatan sangat seperti melon, dan dari jus susu buah-buahan mereka mengeluarkan enzim yang dipanggil papain. Gambar pokok melon dan penerangan penjagaannya dipaparkan di bawah.

Bagaimana untuk menanam pokok dari benih

pokok melon dari benihKaedah ini paling berkesan untuk penjual bukan profesional. Untuk membesar betik di rumah, anda hanya perlu membeli buah masak dan pilih benih daripadanya.memotong buah masak

Bijian bilas di bawah air yang mengalir untuk membuang baki daging. untuk memilih biji betikKemudian pergi selama 24 jam pada suhu bilik. Kali ini akan cukup untuk mereka kering.

Papaya tidak suka transplantasi. Tidak penting, pada pandangan pertama, merosakkan sistem akar, boleh menjejaskan anak pokok.

Kaedah penyediaan benih untuk penanaman:

  • “Tutup” benih selama 12 jam dengan pasir lembap atau lumut;
  • rendam bijirin dalam stimulator pertumbuhan.

percambahan benihTanam tumbuhan segera di dalam periuk besar atau di dalam sebuah kapal yang akan mudah dipotong untuk mendapatkan benjolan tanah. Adalah disyorkan untuk menanam beberapa biji pada masa yang sama. Letakkannya pada kedalaman kira-kira 2 sentimeter. Dari sprouted pilih tanaman yang paling berkuasa, sementara yang lain mengeluarkan atau cuba transplantasi.

Prosedur ini disyorkan pada bulan Mac. Dari tempoh ini, hari cahaya meningkat, dengan itu memberikan jumlah cahaya yang diperlukan untuk tumbuhan. Sekiranya anda menyemai bijirin pada tempoh lain tahun ini, maka lampu tambahan akan diperlukan berhampiran periuk.

Untuk mempercepat percambahan biji, bekas harus ditutup dari atas dengan polietilena.

Sebelum menyemai benih, tumbuhan masa depan perlu dikeringkan dengan baik. Untuk ini anda boleh menggunakan kerikil, bata merah dihancurkan, tanah liat berkembang.saliran saliran

Related  Cara menanam ceri dari batu

Ini perlu supaya kelembapan tidak berlarutan di dalam tanah dan boleh mengalir dengan bebas ke palet. Semua cecair yang dikumpulkan mestilah disalirkan.

Tanah untuk pokok itu perlu diambil hanya berkhasiat. Untuk memasaknya sendiri, anda perlu campur dalam bahagian yang sama pasir, tanah gambut, daun luruh dan turfy. selesai tanah

Juga, tanah itu boleh dibeli di kedai bunga. Substrat, yang dimaksudkan untuk ficus, harus dibeli.

Pengeluaran semula pepaya menggunakan keratan

membuahkan betik di rumahUntuk ini, ia adalah perlu untuk menggunakan batang pokok tahunan atau dwitahunan yang tebal adalah dalam lingkungan 1.5 cm. Panjang pemotongan adalah 10 cm. Selepas mengeluarkan ranting dan meninggalkan semua dikeluarkan untuk meninggalkan selama tiga hari pada suhu bilik. Ini adalah perlu untuk menguap sejumlah besar jus, dan potong “sembuh.” Dengan cara ini, anda boleh melindungi dari membusuk dan penyakit.

akar betikPada akhir masa ini, pemotongan harus dilupuskan dalam bekas dengan pasir basah atau gambut. Keluarkannya ke kedalaman kira-kira 3 cm. Tutup bahagian atas dengan botol plastik yang dipotong.

Tanpa penciptaan keratan mini-rumah hijau jarang berakar.

Tumbuh tumbuhan di dalam kapal tetap hanya apabila ada tanda-tanda jelas bahawa ia telah berakar.

Penjagaan yang betul pokok melon

pokok mudaUntuk muncul sprouts, ia akan mengambil masa 14 hari. Buah-buahan pertama boleh diperhatikan sepuluh bulan selepas ditanam, dengan syarat semua keperluan rawatan telah dipenuhi.

Agar pokok berkembang dengan baik, seseorang harus mematuhi:

  • menyiram;
  • pencahayaan;
  • suhu di dalam bilik;
  • kelembapan udara;
  • makanan tambahan.

Penyiraman. Pucuk muda perlu ditanam dalam dos kecil, tetapi tetap. Ini perlu supaya sistem akar tidak mula reput. Tanah kering mempengaruhi perkembangan pokok secara negatif.

Pencahayaan. Papaya memerlukan banyak cahaya. Pada musim sejuk, adalah disyorkan untuk meletakkan periuk berhampiran tingkap selatan. Pada musim panas, kilang perlu dibawa keluar di balkoni atau di taman. pencahayaan yang baikJika lampu lampu neon bantu digunakan, tempoh di antara perkakas dan daun hendaklah sekurang-kurangnya 30 cm. Mengabaikan penunjuk ini tembikai anak pokok boleh dibakar.

Dengan defisit cahaya, pokok itu akan menghulurkan dan berhenti berkembang dengan baik.

Suhu. Untuk memastikan betik telah berkembang dengan baik di rumah, ia harus disediakan dengan rejim suhu yang akan semulajadi mungkin semula jadi. rejim suhuPenunjuk optimum termometer ialah +18C – +24C. Perlu diingati bahawa pokok itu takut suhu yang hampir kepada sifar.

Related  Bila dan bagaimana untuk memindahkan currant?

Pembajaan tambahan. Untuk pokok yang baik ini perlu disenyawakan setiap tiga minggu. Anda boleh menggunakan organik dan nitrogen. Semasa tempoh berbunga, disyorkan untuk membuat persediaan fosforus-potassium. Kesan positif pada mulsa pepaya. Rumput yang digiling adalah pilihan yang sangat baik untuk meniru lantai yang serupa dengan apa yang dapat dilihat di hutan hujan, tempat pertumbuhan semula jadi pepaya.

Perosak. Dengan penjagaan yang betul, pokok melon jarang didedahkan kepada penyakit. Selalunya tumbuhan itu dipengaruhi oleh aphids dan hama labah-labah. Jika mereka tidak dikeluarkan dalam masa, maka mereka boleh merosakkan bukan sahaja daun, tetapi juga batang, menghisap jus daripada mereka.hama labah-labah

Untuk membuang serangga dewasa dan anak-anak mereka, serangga perlu digunakan. Satu ubat rakyat yang berkesan untuk perosak itu adalah penyelesaian sabun atau merebus yarrow. Kadang-kadang pada pepaya anda boleh mengamati penyakit seperti cendawan bubuk. Sebabnya ialah udara, tanah atau suhu yang terlalu lembab di dalam ruang di mana tumbuhan terletak. Untuk mengatasi embun serbuk adalah paling mudah dengan tembaga sulfat atau sulfur koloid. Apabila rejim pengairan tidak dihormati, pokok itu sering mempunyai reput akar.

Dengan penanaman pokok melon yang betul dan penjagaannya, anda boleh menikmati buah-buahannya yang harum dalam masa yang singkat. Mengikut peraturan, penuaian akan sentiasa berlimpah dan berkualiti tinggi.

Cadangan video untuk menanam pokok melon di rumah