Bunga gondok airSungai dan tasik benua Amerika Selatan, Asia dan Afrika air gondok Eichhorn kadang-kadang menjadi satu masalah yang besar kepada penduduk kampung-kampung sekitar, biologi, semua flora dan fauna tempatan. Amat berkembang ke dalam persekitaran yang panas, budaya benar-benar meliputi permukaan air sebanyak takungan untuk gondok air yang sepatutnya diperolehi beliau nama samaran “wabak air”.

Di kawasan dengan iklim yang sederhana, keturunan dari anak sungai Amazon di alam liar tidak dapat dipenuhi. Tetapi keladi bunting, seperti dalam gambar dengan bunga biru, ungu dan putih elegan pada latar belakang hijau yang subur, keinginan di kolam buatan di taman-taman musim sejuk dan akuarium besar.

Eichornia gondok air – ciri spesies

Penebaran akar bulatEichornia hanya secara kebetulan menyerupai bunga gondok di taman-taman. Malah, ia adalah satu-satunya tumbuhan air, berperilaku baik dalam air yang hangat, tenang, kaya dengan bahan organik. Di rumah, gondok air hampir terus berbunga dari herba abadi. Di permukaan air, bunga rosnya daun padat succulent dipegang oleh penebalan pusingan pada petioles. Apabila memotong pembentukan ini di bahagian bawah batang, kain yang dipenuhi udara dengan struktur sarang lebah dijumpai.

Rosettes gondok airTerapung terapung dengan sempurna memegang roset hijau yang subur dengan keluar dari pusat tangkai bunga. Daun berhampiran gondok akuatik Eichornia adalah bulat, keras dengan urat seperti seperti melengkung. Tempoh pembungaan perbungaan spektakuler tidak melebihi satu hari, dan selepas wilting, tangkai bunga menyembunyikan dalam tiang air. Dan akar yang berkuasa, berkuasa boleh bertambah hingga setengah meter panjang.

Ciri-ciri gondok air yang tumbuh di dalam kolam

Ini adalah bagaimana gelas bunga tumbuhan kelihatanTidak kira betapa eksotik pelawatnya, gondok air, menanam dan menjaga budaya ini tidak begitu rumit kerana ia kelihatan. Perkara utama ialah penciptaan hampir keadaan semula jadi untuk Eichornia. Air mendiami gondok air di dalam kolam perlu menjadi kaya dengan komponen organik. Sebagai tambahan yang boleh anda gunakan:

  • humus;
  • kompos atau infus mullein;
  • enap cemar bawah;
  • baja kompleks untuk spesies tumbuhan akuarium.

Related  Tumbuh-tumbuhan yang terbaik adalah untuk memilih untuk lindung nilai di laman web ini

Pertumbuhan roset secara langsung bergantung kepada kandungan nutrien.

Keladi bunting Eichhorn berasa baik di dalam air dengan reaksi lemah alkali dan tidak takut malah berbahaya bagi fauna air kekotoran lain. Kuat, akar yang sangat bercabang tumbuh-tumbuhan di bawah air untuk meluruskan dan meliputi jumlah yang besar, sebagai pam, menghisap bukan sahaja organik, tetapi juga fosfat, kesan minyak dan fenol, racun serangga dan oksida logam. Oleh itu, budaya ini digunakan hari ini untuk pembersihan air sisa dan tangki pemendapan.

Sebagai tambahan kepada komposisi biokimia, sangat penting bagi budaya untuk memastikan suhu udara dan air rapat dengan keadaan subtropika.

Bilakah bunga gondok di alam?

Eichornia Hyacinth airDi Asia dan Amerika Selatan, gondok tumbuh pada suhu udara kira-kira +26 ° C. Di zon tengah, tempoh panas seperti itu tidak kerap. Pembungaan bermula pada +28 ° C dan berhenti di +22 ° C. Oleh itu, di utara rantau Black Earth sukar untuk mencapai pembiakan tahunan budaya akuatik. Tetapi yang lebih dekat ke selatan, semakin kuat ialah bunga gondok air di kolam dan badan air lain.

Eichornia Hyacinth airJika musim panas sejuk, topi dedaunan yang kaya dengan hijau tumbuh subur di atas air. Untuk berkembang di kolam, gondok air ditanam pada bulan Mei atau Jun, ketika air sudah cukup panas dan tidak ada risiko penyejukan.

Pengeluaran semula gondok akuatik Eichornia

Kolam kecil dengan gondok di tamanBiasanya, gondok air di dalam kolam boleh disebarkan secara vegetatif, memisahkan roset muda dari tumbuhan ibu. Peningkatan jisim eichornia berlaku dengan penurunan dalam tempoh waktu siang, yang boleh digunakan untuk menuai bahan penanaman.

Kecantikan yang Menakjubkan

Jika badan air lain daripada keladi bunting, seperti dalam gambar, terdapat tumbuh-tumbuhan lain, ikan, amfibia dan kerang-kerangan, pendaraban Eichhorn berlebihan boleh membawa kepada perubahan dalam tahap cahaya dan oksigen di dalam air, dan juga kepada kematian flora dan fauna. Menghasilkan semula Hyacinth dan benih. Tetapi pematangan mereka memerlukan suhu udara sekurang-kurangnya + 35 ° C, yang praktikal tidak dapat dicapai di kebanyakan wilayah di Rusia.

Related  Kami menghiasi tapak negara dengan chestnut kuda yang mengagumkan

Menanam gondok air

Pengeluaran semula gondok airDengan ketibaan musim luruh dan penurunan suhu, gondok air Eichornia memerlukan pemindahan ke bilik yang hangat. Kapasiti untuk tinggal musim sejuk tumbuhan boleh menjadi akuarium, lembangan atau bekas yang sesuai. Untuk mengisi kapal mengambil air yang sama di mana gondok tumbuh pada musim panas. Anda boleh menambah lumpur, di mana Eichornia dapat berakar.

  • Semasa musim sejuk, eichhorn tidak memerlukan suhu yang tinggi seperti pada musim panas. Adalah cukup bahawa di dalam bilik di mana tumbuhan terkandung, ia adalah kira-kira +20 ° C
  • Air harus suhu yang sama.
  • Saluran gondok air dalam foto sangat sensitif terhadap kekurangan cahaya, oleh itu keupayaan dengan tumbuhan, mereka lebih backlit sehingga 14 jam sehari.
  • Kilang itu tidak perlu kekurangan oksigen, tetapi draf untuk gondok air sangat berbahaya.
  • Penyejatan berterusan kelembapan tidak menjejaskan keadaan kedai dengan baik, tahap yang perlu dipantau sehingga musim bunga.

Untuk mengelakkan tumbuhan dari “kelaparan” semasa musim sejuk, sedikit baja ditambah ke air untuk spesies akuarium.

Air gondok – gambar penggunaan dalam reka bentuk landskap

Kolam rumah yang indahUntuk semua yang tidak bersahaja dan keupayaan untuk menghasilkan Eichornia gondok air tidak suka draf. Perlindungan yang baik untuk penanaman akan menjadi kulat, irisan iris dan spesies menegak lain di sepanjang garis air. Tetapi teratai air boleh mengalami jiran yang luas.

Rosettes kerana ia tumbuh bukan sahaja meliputi permukaan kolam dari matahari, tetapi juga mengurangkan kandungan oksigen di dalam air. Oleh itu, bagi penduduk lain kolam adalah penting untuk menyediakan pengudaraan tambahan air supaya ikan, cengkerang dan haiwan akuatik lain tidak merasa tidak selesa. Penduduk gondok air di dalam kolam memerlukan pemantauan yang berterusan, dan pada tanda-tanda awal pertumbuhan tumbuhan yang melimpah, mereka perlu ditipis.

Related  Hibiscus Syrian di zon tengah Rusia dan Ukraine

Bagaimana air gondok musim sejuk – video