gadis itu sedang membuat katil bungaArahan langkah demi langkah untuk membuat bunga bunga bagi mereka yang, tanpa pelaburan yang kukuh, memutuskan untuk membuat sebidang tanah kecil sebagai sudut syurga, melaburkan jiwa dan kekuatan mereka.

Anda tidak boleh, dengan cara apapun, melupakan bunga yang mewah yang baru-baru ini dilihat pada kenalan di plot. Ia nampaknya biasa dengan mata tumbuh-tumbuhan dan bunga, tetapi gabungan dan kesederhanaan mereka hanya menakjubkan! Anda juga boleh membuat projek anda sendiri, reka bentuk yang akan wujud dalam pandangan dunia anda. Bagaimana untuk melakukan ini? Membaca dan lihat bahawa segala-galanya berada dalam kuasa anda.

Prinsip asas

Dalam reka bentuk mana-mana katil bunga atau taman bunga, ada prinsip tertentu yang akan membantu meningkatkan persepsi dan daya tarikan mereka. Sedikit tentang mereka. Ia perlu membuat keputusan:

 • Skim warna apa yang mesti dibuat utama;
 • Adakah katil bunga menjadi tempat berbunga berterusan atau hanya untuk jangka masa tertentu;
 • Tumbuhan, yang mana budaya harus diutamakan – satu spesies atau beberapa;
 • Antara tumbuhan yang manakah antara yang sama adalah dari segi keperluan untuk tanah, pencahayaan, iklim dan kelembapan;
 • Apabila tempoh berbunga bermula dan berakhir;
 • Bentuk apa yang saya ingin melihat katil bunga.

Jangan takut dengan banyak nasihat. Membuat katil bunga di dacha akan memberikan banyak emosi positif kepada pemilik dan saudara-mara mereka.

Petua! Pada mulanya, tentukan berapa banyak masa dan tenaga yang anda sungguh-sungguh bersedia untuk merawat bunga. Jika anda memahami bahawa sumber-sumber kemungkinan anda adalah terhad, maka adalah berguna untuk memelihara tumbuhan yang tidak memerlukan perhatian harian. Atau gunakan perkhidmatan tukang kebun.

Ketumpatan pendaratan dikira dan pelan disediakan.

Skim penanaman untuk tanaman untuk katil bungaUntuk idea yang lebih baik bagaimana membuat katil bunga dengan tangan anda sendiri, adalah baik untuk membuat rancangan, lebih baik menggunakan kertas milimeter untuk ini. Jangan terlalu malas untuk melukis tapak penanaman tumbuhan masa depan dengan spektrum warna yang anda ingin lihat.

Related  Menanam dan menjaga heather di belakang rumah

Berapa banyak untuk menanam tumbuhan untuk 1 persegi. m dikira seperti berikut:

 • Tumbuh-tumbuhan yang tinggi dan besar – 1 hingga 3 keping;
 • Bersaiz sederhana, padat – 4-7 pcs;
 • Rendah-berkembang – sehingga 10-11 pcs;
 • Perlindungan tanah hiasan – sehingga 10-15 pcs.

Mengenai pelan ini perlu untuk menunjukkan jumlah tumbuhan dan nama-nama tanaman mereka.

Petua! Cuba tanam tumbuhan secara asymmetrically. Ini akan memberi keaslian kepada penanaman. Ia perlu ditanam supaya mereka mempunyai ruang untuk pertumbuhan.

Kami memindahkan rancangan itu ke plot tanah

katil bunga melengkungMenggunakan ukuran pita pengukur, tali dan pasak menggariskan sempadan masa depan yang mengalir. Di dalam, kira-kira 20-25 cm, lapisan atas tanah dibuang. Ia digali dengan teliti, membersihkan akar, rumput dan unsur-unsur lain yang luar biasa – batu, gelas, dll.

Bergantung pada keadaan tanah, tambah bahan-bahan yang diperlukan – pasir, gambut, humus, dan, mengikut arahan, baja mineral. Kemudian ia diratakan dan sedikit tamped.

Sempadan yang dihiasi dengan indah akan membantu menjadikan katil bunga individu, mendedahkan watak dan cara pemikiran pemiliknya. Bahan ini boleh sama sekali berbeza – sekatan dekoratif, yang dibeli di kedai-kedai, batu, botol plastik, terbalik, bata, pagar rotan buatan sendiri dari willow, dll. Kemudian, tempat-tempat bunga penanaman dicatat.

Penanaman tumbuhan di atas katil

Bergantung kepada spesies tumbuhan, ada yang ditanam di dalam katil bunga dalam bentuk benih, yang lain disemai dengan benih. Jarak antara benih harus sesuai dengan pola penanaman.

Petua! Untuk mengelakkan pemindahan tambahan yang menjejaskan tumbuh-tumbuhan, perlu mengatur pot dengan anak benih di tempat-tempat yang dirancang dan pastikan semuanya sesuai dengan lokasi penanaman bunga dan semak-semak.

Anak benih perlu ditanam seperti berikut:

 • Untuk 15-20 minit sebelum mendarat, air untuk masa yang lama;
 • Di sebelah kiri ambil gelas, dan dengan tangan kanan anda mengikatnya dari atas sehingga batang bunga itu berada di antara jari-jari;
 • Perlahan-lahan dengan tangan kiri anda menjadikan kaca terbalik, memegang bumi dengan tumbuhan dengan tangan kanan anda;
 • Sedikit menekan pada kaca, kami mengeluarkan benih darinya, sementara kami tidak meregang batang – ia hanya berbaring di telapak tangan;
 • Kami meletakkan benjolan dengan sistem akar dalam lubang disiram yang disediakan;
 • Sebarkan dengan banyaknya anak benih dengan air.

Related  Penanaman, penjagaan dan pembiakan taman ivy

Penjagaan selanjutnya untuk tanaman yang ditanam terdiri daripada merumput, melonggarkan, pengairan tepat pada masanya dan rawatan terhadap penyakit. Di samping itu, dengan mengambil kira keunikan pokok renek dan bunga hiasan, perlu dilakukan pembentukannya tepat pada masanya – pemangkasan,

Perhatikan! Sebelum menanam rimpang semak matang, jika ciri-cirinya membenarkan, ia mesti dibahagikan kepada beberapa bahagian. Ini akan membolehkannya untuk membiasakan diri dengan lebih baik. Tumbuhan lama tidak bertolak ansur dengan pemindahan.

Untuk membuat taman bunga dengan tangan anda sendiri adalah proses langkah demi langkah. Ini akan membantu nasihat yang diberikan dalam artikel ini.

Video: bunga yang dibuat oleh tangan sendiri