Honeysuckle berbunga di tengah tengah RusiaHoneysuckle – satu penyembuhan berry yang menakjubkan yang pasti memanjangkan habitat halo pada peningkatan di negara kita dan sudah sepatutnya popular dengan tukang kebun dan petani. renek luas kecil biasa ditemui hari ini di taman-taman senegara kita, dan pemilihan institusi tidak bosan untuk memudahkan baru, tanaman merambat berbau harum jenis berjaya untuk band pertengahan Rusia dan kawasan-kawasan lain.

Kelebihan jenis honeysuckle untuk bahagian tengah Rusia

Honeysuckle pada musim bungaTukang kebun telah lama menyatakan kelebihan berbanding lain semak tanaman merambat berbau harum berry dan memberikan kebanggaan tempat di taman-taman mereka, memperluaskan kawasan penanaman varieti baru menjanjikan.

Kelebihan honeysuckle:

 1. Ketabahan musim sejuk yang tinggi. Kebanyakan jenis menahan suhu -47 darjah. Tumbuhan beku cepat pulih dari frosts berulang dan gembira dengan buah-buahan wangi pada masa tanaman beri lain kehilangan 90% tanaman.
 2. Tempoh hayat yang panjang. Semut honeysuckle boleh menghasilkan buah selama 30 tahun.
 3. Keuntungan yang tinggi dari budaya membolehkan kawasan kecil untuk menerima setiap tahun (untuk beberapa dekad) hasil tinggi, yang dalam permintaan di pasaran.
 4. Honeysuckle tergolong dalam budaya yang berkembang pesat, dan banyak jenis dapat memuaskan buah-buahan pada tahun pertama selepas penanaman.
 5. Di zon tengah negara kita, beri pertama boleh dituai pada bulan Jun, ketika strawberi, raspberry masih di peringkat berbunga.

Buah-buahan honeysuckleRintangan terhadap perosak dan penyakit, kemudahan penjagaan menjadikan honeysuckle mampu untuk hampir setiap penduduk musim panas. Oleh kerana imuniti yang tinggi, kilang itu tidak memerlukan rawatan dengan bahan kimia dan merupakan produk yang berharga untuk makanan bayi.

Pelbagai jenis honeysuckle terbaik untuk zon pertengahan Rusia

Disebabkan fakta bahawa pusat jalur tengah Rusia sangat ideal untuk membiak-buak racun perosak, para saintis saintis berjaya berusaha mewujudkan varieti baru dan meningkatkan jenis kegemaran lama.

Honeysuckle, untuk berbuah yang berjaya, memerlukan kejiranan dengan pendebunga tumbuhan. Adalah lebih baik untuk memilihnya daripada varieti yang disosialisasikan di tempat tertentu.

Honeysuckle “Long-fruit”

Gred Buah GredPelbagai ini timbul akibat pendebungaan honeysuckle “Smolinskaya”. Penyuap terbaik untuk honeysuckle “Long-fruit” adalah “Chelyabinsk”. Adalah wajar untuk menanam satu belukar untuk sepuluh anak pokok daripada pelbagai utama.

Related  Menanam dan merawat semak barberry yang hebat

Pelbagai honeysuckle “Long-fruit” dicirikan oleh:

 • bentuk belukar lemah;
 • menyebarkan cawangan dengan nipis, pucuk lemah warna ungu;
 • berry berry panjang yang menyegarkan, rasa manis.

Honeysuckle “Long-fruit” dibezakan dengan bunga awal dan hasil tanaman yang baik (sehingga 25 Mei). Ciri-ciri dan nilai pelbagai ini adalah bahawa ia adalah mudah untuk bertolak ansur sejuk melampau dan tidak dipengaruhi oleh cendawan serbuk, tumbuh dengan baik di bawah naungan dan teduh, tidak menuntut kepada tanah, tidak terdedah kepada memecahkan buah.

Dia terbukti menjadi yang terbaik di rantau Chelyabinsk, tetapi dengan berhati-hati, dia menunjukkan hasil yang sangat baik dan kaya dalam panen yang kaya di seluruh pertengahan Rusia.

Kelebihan dan kelemahan “Spindle Biru”

Gred Blue VeretenoKumpulan Siberia honeysuckle adalah yang paling biasa di kalangan amatur dan profesional. Pujian khas adalah “Blue Spindle”, yang berbeza:

 • hasil yang tinggi;
 • belukar padat ketinggian sederhana, mahkota tulang belakang padat;
 • daun bujur, menunjuk, daun berhias;
 • kematangan awal beri;
 • buah yang dipanjangkan dengan warna hitam, ditutup dengan mekar abu-abu;
 • Pelbagai cenderung ditumpahkan.

Buah-buahan varieti “Blue Spindle” digunakan untuk pemprosesan, pembekuan, seperti buah-buahan kering. Untuk berbuah, loji itu memerlukan pendebunga. Ia amat sesuai untuk jenis seperti “Tomichka”, “Kamchadalka”, “Blue Bird”, “Morena”.

“Burung Biru” di kawasan pinggir bandar

Honeysuckle BluebirdPelbagai ini popular dengan banyak pecinta honeysuckle kerana kesunyian musim sejuk yang sangat baik dan hasil yang tinggi. Sering kali di bawah jenis yang diberikan menjual gred kurang berjaya. Agar tidak tersilap dalam memilih, adalah perlu untuk membiasakan diri dengan penerangan mengenai honeysuckle “Blue Bird”.

Ciri-ciri pelbagai:

 • pematangan lebih awal;
 • tahap ketahanan terhadap perosak dan penyakit;
 • pemendakan rendah buah-buahan;
 • memerlukan pendebunga;
 • mempunyai semak belukar yang rendah, pubescence pubescent;

Related  Peraturan untuk penanaman timur Thailand Aurean Nana

Beri hitam berbeza dalam warna biru, bentuk bujur, rasa manis dengan aroma yang menyenangkan. Pelbagai menuntut ke tempat penanaman dan lebih suka cerah, dilindungi dari kawasan angin. Ia meresap dengan baik di tanah yang kaya dan memerlukan sistem saliran. Dengan kekurangan kelembapan, tumbuhan boleh kehilangan buah. Oleh itu, tanah di bawah honeysuckle mesti mulsa dan melakukan penyiraman dalam panas.

Variasi “Burung Biru” tidak bertolak ansur dengan tanah berasid: ia berkembang dengan buruk dan membuahkan hasil. Untuk menyelesaikan masalah ini, perlu memproses tapak penanaman dengan kapur.

Kumpulan penanaman anak benih, 8-10 semak per penyerbu (tidak lebih daripada 1.5 meter selain), akan memberi berbuah tahunan yang murah hati. Gred tanaman merambat berbau harum “The Blue Bird” bertindak balas dengan baik untuk musim bunga membaja dengan ammonium nitrat, melonggarkan tanah, penggunaan abu kayu dan kompos ke lubang penanaman.

Honeysuckle “Tomichka”: kebaikan dan keburukan yang semakin meningkat

Pelbagai TomichkaPelbagai Tomichka tergolong dalam kumpulan pemilihan Siberia, ia dibezakan oleh hasil tinggi dan buah-buahan yang berkualiti, yang digunakan untuk pemprosesan, pembekuan, penggunaan segar, makanan dan makanan bayi. Buah-buahan “Tomichka” tidaklah sukar untuk membezakan dari beri lain honeysuckle. Mereka dicirikan oleh top yang tertekan, bentuk seperti drop, kulit hitam, kebiruan, kulit berkulit dan nipis. Semak tumbuhan itu tinggi, luas, dan pucuknya berkilat.

Kekurangan utama varieti ini adalah peratusan yang tinggi dari penumpahan buah. Dari satu semak anda boleh mengumpul sehingga 2 kg buah. Variasi ini tidak boleh dipanggil tinggi, tetapi ia tidak semestinya dalam penjagaan, tumbuh dan membuahkan hasil pada tanah yang miskin dan lemah. Untuk menanam buah-buahan, kilang itu memerlukan penyuap. “Blue spindle”, “Cinderella”, “Pavlovskaya” – varieti ini adalah yang terbaik untuk pendebungaan “Tomichki.”

Related  Rumput Mauritani berkenan dengan bau padang rumput berbunga

Pelbagai honeysuckle “Pavlovskaya”

Honeysuckle PavlovskayaSaudara sekelompok varieti ini adalah kerapunan hamparan Kamchatka biasa. Ia disimpulkan di Stesen Eksperimental Pavlov di All-Russian Research Institute. NI Vavilov. Kilang ini tergolong dalam jenis purata pematangan purata, ia dibezakan oleh ketabahan musim sejuk yang baik, pematangan yang baik cukup besar untuk saiz buah (sehingga 1.6 g). Keanehan varieti adalah bahawa buah beri terus pada pucuk dan jarang hancur, mengandungi banyak vitamin C dan mempunyai pencuci mulut, rasa masam yang menyenangkan. Dari satu semak anda boleh mengumpul sehingga 2 kg buah. Pelbagai ini tahan terhadap frosts berulang dan perubahan suhu tajam.

Kilang itu memerlukan penyuap, dan yang terbaik adalah Tomichka, Bluebird, Universal, Blue Spindle. Honeysuckle “Pavlovskaya” didaftarkan pada tahun 1987, tetapi hanya pada tahun 2000 ia dizonkan di wilayah negara kita.

Strip tengah Rusia adalah tempat yang ideal untuk membesar dengan merambat berbau honeysuckle, anda hanya perlu memilih jenis yang betul dan memberi mereka sedikit kasih sayang, perhatian dan perhatian.

Video tentang gred honeysuckle yang boleh dimakan