Menanam rumput di atas rumputRumput yang baik mestilah berwarna hijau, rapi dan kemas. Sekiranya cara untuk memotong pemotongan rumput sudah biasa, maka peniaga untuk rumput itu tidak sering dijumpai di arsenal penduduk musim panas. Tetapi alat ini bukan sahaja membantu meringankan rumput yang rapi, tetapi juga memastikan pengagihan benih yang paling banyak di tanah.

Hasil pengedaran benih tidak sekataMencerminkan susunan rumput, penduduk musim panas bermimpi melihatnya hijau, tanpa lubang dan tempat di mana kepadatan rumput lebih rendah daripada di kawasan jiran.

Dengan penyemasan manual untuk mencapai kualiti yang sesuai salutan tidak akan berfungsi. Sebarkan dari penyesuaian sedikit atau buatan sendiri, benih jatuh tidak sekata. Ia tidak membantu walaupun yang kedua, serenjang dengan pas pertama di laman web ini.

Latihan rumput memecahkan masalah. Tetapi bagaimana untuk memilih reka bentuk yang sesuai dari set peranti yang ditawarkan oleh pengeluar?

Antara pembiakan yang dimaksudkan untuk menyemai rumput, terdapat model yang sangat berbeza antara satu sama lain:

 • penampilan;
 • dimensi;
 • prinsip tindakan;
 • harga.

Peranti dan jenis latihan tangan untuk rumput

Latihan benih untuk rumputYang paling mudah dan termurah adalah penyedia manual untuk rumput. Yang paling kecil daripada jenis mereka direka untuk menyemai kawasan kecil atau memulihkan rumput yang sudah ada. Ini adalah peranti berputar, yang terdiri daripada:

 • dari tangki benih;
 • dari peranti untuk memberi makan mereka;
 • dari spreader jenis putar.

Mengurus keseluruhan proses mestilah secara manual, dan membawa peranti di atas rumput jatuh di tangannya.

Latihan benih untuk rumput dengan bunker besarJika anda ingin membuat kawasan rumput bukan beberapa meter persegi, tetapi sedikit lagi, anda tidak boleh melakukan tanpa model yang lebih besar dan lebih produktif.

Alat sedemikian dilengkapi dengan bekas yang lebih besar untuk benih, jadi tidak menyukainya untuk membawanya ke tangan anda. Menggerakkan penyewa untuk rumput membolehkan troli beroda. Orang yang mengurusnya dibiarkan menimbun penanam di seberang halaman dan melihat penyitaan lengkap seluruh kawasan yang ditanam.

Related  Hiasan bukit alpine – juniper Andorra Compact

Peminjam sedemikian berbeza:

 • jumlah corong;
 • lebar dan ketumpatan penyemaian benih;
 • ketersediaan fungsi tambahan.

Apabila merancang pembelian peranti sedemikian, anda perlu jelas membentangkan kawasan dan konfigurasi halaman rumput masa depan, mengira jumlah benih untuk menyemai.

Dalam model dengan bunker besar, anda tidak perlu terus mencurahkan benih, tetapi struktur yang besar tidak selalu berubah, mereka lebih berat dan lebih mahal. Penyusun miniatur berkali-kali lebih murah, tetapi benih boleh digunakan secara merata dan dengan bantuan benih hanya dalam kawasan yang terhad.

Dalam paling mudah dan pada masa yang sama model pemangkin yang paling berpatutan untuk rumput tidak menyediakan kemungkinan untuk mengikat benih yang telah jatuh ke tanah.

Menggunakan anak benih manual untuk memohon bajaOleh itu, selepas selesai peringkat pertama kerja, adalah wajib untuk melancarkan tapak dengan roller khas atau perlahan-lahan melalui tanah dengan rake penggemar atau bahkan rumput di belakang yang biasa.

Tetapi semua penyedia manual untuk rumput boleh berjaya digunakan bukan sahaja untuk tujuan yang dimaksudkan. Mereka juga terpakai untuk memohon baja, baik di rumput dan di atas katil sayur, di ladang kentang atau di bawah pokok buah-buahan di taman.

Di musim sejuk, di belakang rumah, garam bertaburan melalui selera untuk menghilangkan ais di laluan dan jalan masuk.

Semakin besar rumput, semakin sukar untuk menabur. Oleh itu, pemilik kawasan pinggir bandar, kecuali untuk pemangsa untuk jenis manual rumput, ditawarkan model mekanikal dan profesional yang berprestasi tinggi.Menggunakan penyedia manual untuk rumput di musim sejuk, garam atau pasir tumpah

Pemangkin mekanikal untuk rumput

Sekiranya jumlah biji satu peringkat pemangkasan melebihi 10-15 kg, pemindah secara manual akan bermasalah.

Meterai mesin untuk rumput di kawasan besarModel sedemikian sama ada dilengkapi dengan motor dan ditukar kepada gerudi mekanik yang menggunakan petrol atau elektrik. Dalam kes ini, penyemaian itu lebih automatik, dan pembiak yang lebih mahal dan sempurna selesai:

 • peranti isyarat yang beroperasi apabila hopper dikosongkan;
 • satu mekanisme untuk mengubah intensiti penyemaian;
 • pembebasan biji terkawal.

Related  Menanam dan menjaga barberry merah di ladang taman

Sebagai contoh, ketika membuat dan merawat penutup rumput di stadium atau di kawasan taman, biji-bijian yang ditenggelami dan dipasang untuk kawasan rumput digunakan di kawasan besar. Kerana perkara utama, kos yang tinggi dan keperluan untuk menggunakan teknologi traktor, kategori penanam pada plot rumah tangga ini jarang sekali digunakan.

Seeder untuk rumput – video