tinggal dinding tuiKebudayaan konvensional Evergreen kerana dekoratif dan undemanding yang tinggi sangat popular. Antara tumbuh-tumbuhan itu adalah thujas, penanaman dan penjagaan di kawasan terbuka, di mana bahkan orang baru mampu. Secara semula jadi, Tui, saudara terdekat dengan juniper dan Cypress, mempunyai bentuk pokok renek atau pokok tinggi dengan mahkota padat dan jarum bersisik lembut bersisik.

jenis tanaman tumbuh-tumbuhan tumbuh-tumbuhan tumbuh lebih padat, boleh menjadi emas atau perak mahkota sizuyu, manakala Tui tidak nekaprizny takut udara yang tercemar dan juga menghabiskan musim sejuk di Rusia.

Bila dan bagaimana untuk menanam semak evergreen? Bagaimana untuk menjaga thoy di negara ini, dan bagaimanakah penjagaan tumbuh-tumbuhan berbeza di kawasan yang berbeza?

Tui dengan sistem akar terbuka boleh ditanam di tanah pada musim bunga atau musim luruh. Pilihan pertama adalah lebih baik, kerana kilang itu mempunyai masa penyesuaian dan perakaran. Pada musim gugur, jika ditangguhkan dengan penanaman, risiko pembekuan semak adalah hebat.

anak benih dari catteryKennels menawarkan benih dengan sistem akar tertutup. Menanam tumbuhan sedemikian mungkin sepanjang musim panas.

Bagaimana untuk menanam jambatan pada musim bunga?

anak pokok dengan sistem akar terbukaHija hija mencintai cahaya, tetapi, pendedahan berterusan kepada matahari bertindak menyedihkan. Perdu ini berubah menjadi kuning, kering dan hibernates dengan teruk. Untuk mengelakkan perkara ini berlaku, untuk Tui memilih tempat terang, dilindungi dari matahari tengah hari dan draf.

Bersahaja dan mudah untuk berkembang di tanah komposisi Arborvitae berbeza lebih daripada konifer lain seperti kelembapan, tetapi takut genangan air, jadi sebelum anda menanam bunga thuja, betul lubang bersedia, longgar substrat berudara, serta menyediakan anak pokok.

Tanah tuja bercampur di dasar:

 • 2 bahagian sampah dari hutan konifer atau gambut mereka;
 • 3 bahagian tanah sod;
 • 2 bahagian humus;
 • 1 bahagian pasir.

Dalam substrat bercampur dengan baja mineral untuk konifer, mengikut cadangan pengilang baja. Jika tanah di negara ini berpasir, pasir tidak ditambah tambahan.

tohm dengan sistem akar tertutupTumbuh-tumbuhan dengan sistem akar terbuka dalam perjalanan ke kediaman tetap mereka sering kering. Untuk memulihkan kekuatan dan merevitalisasi thuju akan membantu merendam akar dalam air berdiri pada suhu bilik, di mana ia berguna untuk menambah perangsang akar.

Tumbuh-tumbuhan yang mempunyai sistem akar tertutup, terutamanya dari tapak semaian asing, boleh dijangkiti dengan kulat berbahaya, kudis, hama labah-labah, karat dan penyakit lain.

Oleh itu, apabila penanaman Arborvitae di Siberia, seperti dalam gambar, tidak mengambil berat bermula dengan perjuangan untuk kehidupan belukar, kilang perlu pra-view dan dari akar ke mahkota mengendalikan racun serangga sistemik dan racun kulat.

Teknologi penanaman tui pada musim bunga: penerangan langkah demi langkah

penyediaan tempat untuk menanam tuiUkuran lubang pendaratan bergantung kepada dimensi koma bumi dan sistem akar anak benih. Bagi anak pokok pada umur 3-4 tahun, lubang dengan lebar 50 hingga 100 cm dan kedalaman 60 hingga 70 cm diperlukan.

Penanaman pit dibuat pada jarak 1-3 meter dari tanaman taman lain. Jarak bergantung pada varieti terpilih. Semakin tinggi semak, lebih banyak ruang dan pemakanan diperlukan untuk sistem akar yang cetek.

Bagaimana untuk meneruskan? Untuk penduduk musim panas, yang tidak mempunyai pengalaman dalam tumbuhan yang berkembang, penerangan langkah-demi-langkah teknologi penanaman thai pada musim bunga berguna.

 1. Sekiranya tapak itu padat, tanah berat, bahagian bawah semestinya membuat saliran pasir, serbuk batu bata atau tanah liat yang dikembangkan dengan lapisan 15 hingga 20 cm.
 2. Kemudian sebahagian daripada tanah yang disediakan dicurahkan ke bahagian bawah dengan kerucut pembumian dengan sistem akar terbuka dan juga lapisan untuk tumbuhan di dalam bekas.
 3. Perdu yang mempunyai sistem akar tertutup dikeluarkan dari bekas dan diletakkan di tengah lubang. Akar semak tanpa bekas diluruskan dan disebarkan secara merata ke atas kerucut bumi.
 4. Adalah penting bahawa leher akar thui tidak berada di bawah paras tanah.
 5. Apabila lubang dipenuhi dengan tanah, ia dipadatkan sedikit.
 6. Tanah di bawah tuja yang ditanam banyak disiram supaya tanah basah ke kedalaman lubang penuh. Ini memerlukan 10 hingga 20 liter.
 7. Pada hujungnya, bulatan berhampiran akan dipulihkan dengan rumput yang dihancurkan atau gambut.

Related  Ekstrak hyacinths: penanaman dan penjagaan di tanah terbuka

thuja di padang terbukaLonggar mulches lapisan perlindungan membenarkan untuk mengekalkan kelembapan, melindungi sistem akar dari Salduls mendarat thuja dan penjagaan kawasan Leningrad, serta daripada membeku semasa kembali cuaca sejuk di Siberia atau Ural.

Penjagaan Tui selepas menanam di padang terbuka

pengairan tuja dalam cuaca panas

Tui juga bertindakbalas dengan air. Dengan kekurangan renek kehilangan kecerahan dan nada, jarum secara beransur-ansur menjadi kuning, dan mahkota semakin nipis.

Mengurus cuaca, kelembapan udara dan tanah, tumbuh-tumbuhan di taman sentiasa disiram. Pada waktu kering, ini perlu dilakukan setiap 3-4 hari. Pengairan mahkota pada waktu pagi atau petang akan membantu:

 • menyokong kehidupan hijau dan cantik;
 • mengaktifkan nafas pucuk.

Penyelenggaraan tuja di tanah terbuka selepas penanaman melibatkan penyingkiran tumbuh-tumbuhan rumpai dan loosening tanah yang berhati-hati di bawah belukar. Oleh sebab akar adalah cetek, jangan mengganggu tanah lebih dalam daripada 8-10 cm. Memudahkan tugas dengan meletakkan gambut atau habuk habuk papan, lapisan yang dikemas kini sebagaimana perlu.

Pemakanan musim bunga thuja, yang dijalankan pada musim bunga, memberikan kekuatan tumbuhan untuk pemulihan pesat selepas musim sejuk dan mengaktifkan pertumbuhan pucuk muda. Sebagai baja, rumusan rumit untuk tanaman konifer dengan dominasi nitrogen harus digunakan. Susu atas cecair digunakan pada waktu pagi atau waktu petang di tanah basah.

thuya dengan baikSekiranya baja ditambah ke dalam tanah, persenyawaan pertama thai dilakukan hanya dua tahun selepas penanaman, apabila tanah benar-benar surut. Ini amat penting apabila menanam dan mengekalkan tuya di Ural, di Siberia dan kawasan lain dengan iklim yang keras.

Akar di tanah hangat segera mengasimilkan bahan berguna dan menggalakkan pertumbuhan pucuk. Jika baja jatuh ke dalam tanah beku, mereka boleh menyebabkan pembusukan sistem akar.

Pemangkasan musim bunga pada musim bunga

memotongBudidaya Evergreen sepanjang musim sejuk hampir tidak berubah. Pada musim sejuk, sesetengah spesies thuya memperoleh warna coklat, pembangunan mereka menghalang dan memperbaharui hanya dengan kedatangan panas.

Related  Rumput Mauritani berkenan dengan bau padang rumput berbunga

Penjagaan Thai pada musim bunga semestinya termasuk pemangkasan kebersihan, yang memungkinkan untuk membebaskan mahkota daripada cawangan kering dan teruk yang rosak. Walaupun pucuk tidak berkembang, mereka menghabiskan pembentukan musim bunga mahkota. Lakukan ini dengan berhati-hati, memotong tidak lebih daripada satu pertiga daripada panjang tangkapan. Selepas itu, pemangkasan membantu mengekalkan bentuk belukar, dan juga merangsang cawangan, menjadikan tumbuhan lebih padat, meriah, hijau.

Musim panas yang panas boleh mengakibatkan kehilangan atau kelemahan bahagian cawangan. Dalam kes ini, jangan tunggu kejatuhan. Pemangkasan kebersihan thuja dilakukan seperti yang diperlukan. Jika pelarian tidak mati, tetapi hanya lemah, potongan rambut boleh mendorong pemulihannya.

Masa pembentukan semula belukar di tengah tali pinggang berlaku pada bulan Ogos dan berlangsung hingga akhir bulan September. Di Siberia, Ural dan kawasan di mana frosts pertama datang lebih awal, potongan rambut perlu dilakukan lebih awal.thuja di bawah salji

Menjelang musim gugur, pertumbuhan thuya membeku, kilang itu bersedia untuk musim sejuk. Jika tanah kering, tumbuh-tumbuhan pada bulan Oktober, sebelum salji jatuh, banyak disiram.

Sediakan sejuk dan dandanan selepas musim sejuk

tuya harness untuk musim sejukKebanyakan spesies Arborvitae lossless bertolak ansur fros, tetapi pokok renek muda melindungi terhadap suhu rendah menggunakan lapnika atau bahan-bahan lain yang sesuai. Pada masa akan datang, pokok renek yang semakin meningkat tidak boleh mengalami keretakan mahkota sejuk dan dari dan membakar jarum yang berlaku pada bulan Februari atau Mac, apabila salji telah cair dan tidak boleh melindungi cawangan.

Di Siberia, konifer kehilangan dekorasi dari pembakaran musim bunga awal, dan dari pengeringan, akibat pembekuan tanah. Bahaya ini sering dihantui oleh bentuk yang besar. Tanaman dan tumbuhan jongkong lebih bertolak ansur walaupun musim sejuk yang paling teruk, tetapi mereka boleh musim bunga musim bunga dengan mahkota padat dan pencairan haba tanah.

Sebelum musim sejuk dengan penjagaan thuja:

 • menjalankan pemangkasan sanitasi mahkota;
 • pokok renek yang disiram dan sangat tinggi;
 • batangnya banyak muluk dengan lapisan sehingga 15 cm.

perlindungan frosPiramida renal dan globular untuk menghalang snegolomov menyambung, membetulkan bentuk twine, tetapi tidak menarik bersama-sama untuk mengelakkan penampilan preli.

Kes-kes untuk tumbuhan musim sejuk yang malar hijau tidak buruk. Untuk menyelamatkan dekoratif thu membantu salji, mereka banyak ditaburi dengan kedua-dua tumbuhan yang tinggi dan rendah.

Sebelum anda mengurus thuya di negara ini, anda perlu mengetahui ciri-ciri pelbagai bentuk budaya ini.

Tui taman dibahagikan kepada spesimen yang tinggi, bersaiz sederhana dan bentuk perlindungan tanah. Di antara tumbuhan yang tinggi, ia adalah yang terbaik untuk musim sejuk, memelihara warna cerah jarum dan membentuk Bruiba Thuja sehingga 20 meter tinggi. Shrubs dengan bentuk piramida sempit boleh dibakar, tetapi tumbuhan kolumnar, walaupun dalam keadaan Siberia, mengekalkan hiasan mereka dengan baik. Tui Smarag adalah kira-kira 2 meter tinggi, dengan kadar purata pertumbuhan di musim sejuk, dan pada musim panas ia cerah dengan jarum hijau terang, tetapi terbakar tanpa penjagaan yang mencukupi.

Related  Foto katil bunga yang dibuat dengan tangan

Thuya terbakar matahariYang paling bersahaja dan mudah dijaga adalah tumbuh-tumbuhan kecil yang mudah disembunyikan di bawah salji dan meliputi musim bunga untuk menyelamatkan dari luka bakar. Mereka baik untuk menanam dan menyusukan di Urals, Siberia dan rantau Leningrad, di mana semak besar tidak boleh sentiasa ditanam.

Penjagaan Tui selepas musim sejuk bermula pada bulan Februari. Matahari yang cerah tidak hanya membangkitkan segala-galanya untuk kehidupan, tetapi juga menjadikan salji menjadi kerak keras yang merosakkan kulit kayu dan membakar jarum bersisik. Oleh itu, sebelum memindahkan perlindungan dari thujas selepas musim sejuk, mereka memusnahkan kerak ais, dan juga menjalankan beberapa langkah untuk mempercepat pencairan tanah:

 • mulsa lama dibersihkan;
 • belukar dituangkan air panas;
 • Batang itu ditutup dengan filem atau dengan bahan nonwoven hitam.

Matahari musim bunga yang terang merosakkan jarum, yang menjadi kuning dan sering jatuh. Dari bulan Mac hingga Mei, terutama jika thuja tumbuh di tempat yang cerah, shrub ditutup dengan bahan bernafas.

Apabila jarum pada pucuk masih rosak dan hilang kemuliaan bekas, banyak layu, kuning cawangan terputus, dan mahkota dirawat setiap hari menyiram dengan penyelesaian perangsang pertumbuhan.

Lembaran ais boleh merosakkan kulit kayu. Selepas perlindungan telah dikeluarkan untuk musim sejuk, thuya diperiksa, dan luka yang terkena dilindungi dengan asap kebun.

Masalah dalam penjagaan thujas di tempat terbuka

tuja perosakMasalah dalam perkembangan thuya sering dikaitkan:

 • dengan kekurangan perhatian;
 • dengan penanaman yang tidak wajar atau memilih tempat untuk belukar;
 • melemahkan padang musim sejuk;
 • perosak atau patogen.

Tui terjejas oleh patogen jangkitan kulat dan bakteria, yang diwujudkan dalam bentuk jarum yang rosak, rupa yellowness atau bintik coklat di atasnya. Tanpa perhatian dan rawatan yang kompleks dengan racun kulat, penyakit ini tumbuh dan boleh menjadi punca kematian tuja taman. Selepas pengairan awal, prosedur diulang selepas 2 minggu.

Antara perosak yang berbahaya bagi Thui:

 • scutes dan scaffolding palsu;
 • hama labah-labah;
 • tuy rama-rama;
 • aphids;
 • penggulung daun;
 • Kumbang yang merosakkan kulit.

Sebagai langkah pencegahan, tumbuhan disembur dengan larutan insektisida pada musim bunga awal, mengulangi rawatan selepas 14 hari.

Sekiranya tuja ditanam dengan betul, dan penjagaan tumbuhan sepenuhnya meliputi keperluannya, pokok renek tumbuh dengan baik dan menghiasi tapak dacha untuk masa yang lama.

Landing Tui – video

Touja Care – video