thuja kuning selepas musim sejukBerlepas awal musim bunga ke tapak, penduduk musim panas menjangka untuk melihat tanda-tanda kebangkitan semula jadi dan jarum segar tanaman malar hijau, tetapi kadang-kadang kekecewaan menanti dia. Mengapa Thuja bertukar menjadi kuning selepas musim sejuk, apa yang perlu dilakukan dalam situasi seperti ini? Bagaimana untuk memulihkan keindahan tumbuhan?

Jarum boleh menukar warna kerana banyak sebab. Oleh itu, semasa pemeriksaan thuya, perhatian harus dibayar tidak hanya kepada warna yang tidak alami, tetapi juga untuk keadaan konifer.

Jika jarum masih hidup, tetapi bertukar warna kepada emas atau gangsa, atau kekuningan terjejas hanya sebahagian kecil daripada cawangan dalam mahkota, mungkin Thuja pulih tanpa campur tangan manusia. Dan sebab kuning – proses semula jadi jarum kemas kini dan bertukar warna apabila musim berubah. Tetapi apa yang perlu dilakukan pada musim bunga, jika Arborvitae yang kekuningan, pucuk yang terbantut penampilan, dan jarum hilang keanjalan, menjadi rapuh dan kering?

Pematangan massa, menguning dan mati kehijauan di tapak yang luas adalah satu kesempatan untuk membunyikan penggera dan mengambil langkah serius untuk menyelamatkan tanaman.

Penyebab-penyebab semula jadi dari thuja

semulajadi menguning jarumThru Evergreen dipanggil bukan kerana kehidupan kehijauan mereka, tetapi kerana perubahan yang halus. Masa yang diambil untuk jarum bergantung kepada spesies, varieti tumbuhan dan diukur 3-6 tahun. Kemudian jarum kehilangan kekuatan, keanjalan dan warna, dan kemudian jatuh, memberikan tempat kepada yang baru.

Dalam kes ini, pengalihan thuja dari batang dan cabang-cabang tulang ke bahagian luar mahkota, ia tidak penting dan tidak mempunyai watak jisim.

Perubahan bermusim dalam warna jarum di thujaBanyak spesies dan jenis thuja untuk musim sejuk, walaupun mereka tidak kehilangan jarum, menukar warna mereka ke emas, kemerahan-tembaga, gangsa, coklat. Hampir satu-satunya pengecualian ialah Thuya Smaragd, yang kekal hijau zamrud walaupun dalam keadaan cuaca yang paling teruk.

Sekiranya thuja telah bertukar menjadi kuning kerana alasan semulajadi, langkah-langkah khas tidak diambil. Dengan ketibaan haba, kilang itu akan bangun dan kembali kepada penampilan yang menarik, dan ia akan dibantu dengan pemangkasan sanitasi mudah dan penggunaan baja nitrogen.

Kenapa thuja berubah kuning selepas musim sejuk?

jarum kuning dengan penyiraman tidak mencukupiPenyebab yang paling biasa untuk kesedihan dan nekrosis jarum pada musim bunga adalah selaran matahari yang tidak menakutkan bilangan spesis terhad. Untuk melindungi tumbuhan, sehingga cair selesai, mahkota tidak longgar, meninggalkan udara untuk ditutup dengan bahan bukan tenunan.

Related  Hiasan hutan – pokok beech megah

Di kawasan-kawasan dengan keras, terutama snowless musim sejuk, dan juga air yang berlarutan, disertai dengan sudah mulai mencair dan frosts tajam, Tui pada masa ini memerlukan perlindungan tambahan yang akan menyelamatkan bukan hanya pada mempersendakan jarum hiasan membakar, tetapi juga kepada fros retak, merosakkan kulit dan kayu batang dan rangka cawangan.

Bagaimana jika tuya selepas musim sejuk telah berubah menjadi kuning dan terasa kering walaupun dengan perlindungan yang betul?

Alasan meluas untuk menukar warna jarum tukang kebun yang berpengalaman mempertimbangkan air hujan musim luruh yang tidak mencukupi.

Kiri tanpa kelembapan pada musim gugur, konifer yang tersisa di musim sejuk tidak siap, dan dengan kedatangan panas sukar untuk segera masuk ke dalam pertumbuhan. Anda boleh kembali keindahan ini:

 • setelah disesuaikan dengan cara penyiraman, secara selari memerhati untuk tidak mencurahkan budaya malar hijau;
 • selepas pemangkasan cawangan yang rosak;
 • memberi makan semak dengan campuran musim bunga baja untuk tumbuhan konifer.

Bahagian tambahan baja nitrogen dan memotong akan membantu tumbuh-tumbuhan yang ditanam sebagai dinding hidup atau membendung sepanjang trek, laluan pejalan kaki atau di kawasan di mana berjalan haiwan kesayangan mereka. Walaupun Thailand sangat stabil, dan mereka mungkin mengalami pendedahan:

 • Reagen direka untuk mempercepat lebur salji dan ais;
 • dari ekzos kereta intensif dan sebatian agresif dan garam logam berat jatuh ke dalam tanah dengan air yang dicairkan;
 • dari najis dan tanda kucing dan anjing sistematik.

hasil penjagaan yang tidak betulKesilapan penjagaan boleh diperbetulkan, tetapi bagaimana jika thuja berubah kuning selepas penanaman?

Apa yang perlu dilakukan apabila thuja menjadi kuning selepas penanaman

keputusan pendaratan yang burukDiusahakan pada musim luruh, pokok renek pada musim semi pertama dapat ditutup dengan bintik-bintik coklat dan kuning. Apa yang berlaku kepada tumbuhan, dan bagaimanakah ia dapat membantu?

Penyebab yang paling mungkin untuk menguning thuja pada tahun pertama kehidupan di tanah terbuka dianggap sebagai pendaratan yang salah.

Para tukang kebun mula tidak mengambil kira bahawa konifer adalah sangat negatif:

 • kepada kedekatan air bawah tanah, genangan yang menyebabkan kerosakan sistem akar, kekuningan jarum dan pengeringan cawangan;
 • untuk memperdalam atau telanjang kolar akar, yang membawa kepada pencerobohan pertumbuhan, risiko batang caulis di pangkal batang;
 • untuk penanaman tumbuhan tunggal yang terlalu kerap, yang menimbulkan sentuhan cawangan, pelanggaran pertumbuhan, pengeringan dan jatuh jarum;
 • kepada tanah yang dipilih, tidak terlalu padat, miskin atau air tepu.

Related  Kenapa Kalanchoe di tingkap bertukar daun kuning

thuy perlu dipindahkanMalangnya, jika ralat ini dibenarkan, kelima terbaik dipindahkan, memberikan segala sesuatu yang diperlukan untuk pertumbuhan tumbuhan, termasuk saliran, jarak tidak kurang daripada satu meter dari jiran terdekat dan tanah, yang terdiri daripada tanah turf dengan tambahan pasir dan moor gambut.

Kuning tuja dari perosak dan penyakit

jarum kuning akibat penyakit

Tanaman konifer, seperti tumbuhan taman lain, terdedah kepada penyakit bakteria dan kulat. Jejak mereka dapat dilihat pada musim panas dan musim bunga.

Thuya menjadi kuning selepas musim sejuk, apa yang harus dilakukan, dan bagaimana untuk mengenal pasti musuh untuk ditangani?

Selepas salji cair, terutamanya pada pokok renek muda, ia adalah mungkin untuk mengesan berniat jahat gejala pembiakan kulat parasit bukan sahaja di permukaan tetapi juga di dalam tisu. Merebak di dedaun tebal, ia menyebabkan perubahan dalam warna jarum pain, kering dahulu nipis, dan kemudian pucuk utama. Selain kulat mikroskopik menyebabkan kemudaratan kepada tanaman cendawan Polypore dan segala macam reput.

Sebagai profilaksis perut dan nekrosis, thuja pada musim bunga dan musim sejuk disembur dengan cecair Bordeaux atau racun kulat yang mengandungi tembaga. Di zon risiko, rawatan diulangi pada musim panas.

Penyemprotan dilakukan setelah pemangkasan sanitasi dan sanitasi semua kerosakan yang ditinggalkan pada musim sejuk:

 • retak pada kulit;
 • frostbite;
 • spili utama cawangan.

Sekiranya terdapat mayat, tumbuhan lama atau banyak yang rosak atau kulat yang terkena, mereka dikeluarkan, dan tunggul dihancurkan dan dibakar.

Bersama dengan agen penyebab penyakit, serangga menghisap berbahaya, yang menyebabkan kekuningan jarum dan kematian bahagian individu tumbuhan, boleh menetap di thui. Kajian yang teliti mengenai mahkota dan kawasan yang dijangkiti akan membantu untuk mengenal pasti musuh. Dan menghilangkannya akan membantu insektisida sistemik, yang digunakan untuk tujuan perubatan, dan untuk pencegahan.

Related  Penanaman dan penggunaan dalam reka bentuk landskap jintan juniper cultivated Mint Julep

Video mengenai punca-punca menguning Thailand dan menjaga kilang