Förra året gav min granne några små glödlampor av gladioli. Jag höll på dem – jag vattnade och befruktade dem, men jag såg inte blommorna. Jag var tvungen att gräva knölarna med hoppet att de skulle göra mig lycklig till nästa år. Berätta för mig hur man planterar gladioli på våren, så att de blommar?

gladioliVid första gladiolen orsakar inte mycket intresse, men när stora blommor blommar tjockt över blommans spik blir det tydligt vad dessa växter förtjänar blommodlarens kärlek. Genom denna skönhet är det helt enkelt omöjligt att skicka utan att titta tillbaka, eftersom blommans färg kan vara mycket varierad – från den vanliga gula eller röda, till den sällsynta grön eller blå.

Till gladioli blommar redan i år med plantering, du behöver veta hur man korrekt plantera dem på våren. Dessutom är valet av planteringsmaterial viktigt, eftersom ofta är frånvaron av sommarblomman resultatet av förvärvet av “fel” glödlampor.

Läs också artikeln: Förberedelse av gladioli för plantering på våren!

Hur man väljer lökar för plantering?

lökar

I gladiolen är knölen anordnad på ett sådant sätt att stammen bildas från den övre centrala knoppen och barnen växer från den nedre delen. När du köper planteringsmaterial måste du vara uppmärksam på lampans storlek. För stora exemplar, där en stor botten och en platt form är det bättre att kringgå. Så här ser gammal gladioli ut, som har överlevt 3-4 årstider. Därefter blommar de nästan inte, och även om de planteras korrekt på våren kommer det inte att vara en peduncle.

Om du vill att gladiolen ska blomma på sommaren, köp inte små lökbebisar. För reproduktion är det mest att det finns ett lämpligt alternativ, det är bara den blommande de kommer att komma i nästa säsong.

De mest lämpliga glödlamporna för plantering är de som en gång blommade. De är något långsträckta, med välutvecklade lägre sovande knoppar.

Förbereder glödlampor för plantering

Du kan plantera gladioli i maj, när jorden blir tillräckligt varm. I april måste lökarna förberedas i förväg för plantering:

  1. Klar från torra vågar.
  2. Skär ut skadade områden (om de har ett litet skador), torka av såren med kol eller fett med en grön.
  3. Lägg på vindrutan för att vakna njurarna.

För att påskynda tillväxten av rotor, en vecka före glödlampan, kan du lägga den i en låda och strö med våt sågspån.

Direkt på dagen för plantering håller gladiolen i flera timmar i en svag lösning av kaliumpermanganat. Detta ökar resistensen mot sjukdom.

Hur man korrekt planterar gladiolus

plantering gladiolus

De stolta, stiliga männen älskar jorden med låg syra, bra belysning och regelbunden vattning. Detta måste beaktas vid val av landningsplats. Dessutom är det nödvändigt att undvika områden där vatten stagnerar, och utkast går. I marken, som aldrig torkar, kommer glödlamporna snabbt att ruttna, och vindstrålarna kommer bara att bryta de långa pedunerna.

Related  Två sätt att odla rabarber Victoria med frön

Blomman ska vara förberedd för gladioli från hösten: tillsätt humus, superfosfat, kaliumsulfat och gräva. På våren, lossa jorden igen och gör hålen och lämna ett avstånd på minst 30 cm mellan dem.

Om jorden inte är befruktad på hösten kan du lägga lite mineralgödsel direkt i hålen och lägga till sand också. Förseglingslökar ska inte vara mycket djupa, det optimala djupet av hålet ska vara tre höjder av glödlampan själv.

Vi planterar gladioli korrekt – video