Komposisi indah gondokSpring secara beransur-ansur kehilangan warna-warna cerah dan di sekeliling berpakaian warna-warna pastel musim panas. Ketibaan musim panas yang panas telah disahkan oleh kepala bunga pudar. Mereka telah kehilangan keindahan mereka dan sedang bersedia untuk memperbaharui tentera mereka, sehingga tahun depan mereka akan menggembirakan kami dengan yang baru, lebih baik lagi, mekar.

Yang terakhir bunga musim bunga, pada akhir Mei, hyacinths pudar. Ini adalah nasib tumbuhan ini: mekar salah satu yang pertama dan mengekalkan perbungaan yang terakhir. Begitu banyak penanam menghadapi masalah: pudar gondok, apa yang perlu dilakukan dengan mentol? Ranjang bunga harus selalu terlihat perayaan, dan perbungaan gondok gondok yang merosakkan seluruh spesies. Terdapat keinginan untuk menggali tumbuhan dan tumbuhan di tempatnya yang lebih estetik, dengan kelopak cerah yang elegan. Hanya jangan tergesa-gesa, kerana tumbuhan, seperti orang, selepas kerja yang sukar, perlu makan dengan nikmat dan menyambung semula kekuatan.

Hyacinth memudar

Bunga gondok di atas katilApa yang perlu dilakukan seterusnya, apabila hyacinths pudar, mereka akan menasihati nasihat profesional dan penanam bunga amatur.

 1. Potong batang bunga, pada asasnya, untuk mengelakkan pembentukan kapsul benih. Apabila benih masak di kilang, ia menghabiskan banyak tenaga. Gondok bunga galas mengambil kekuatan bukan sahaja dari tanah, tetapi juga dari mentol dan dengan itu melemahkannya. Bunga dari mentol itu untuk tahun depan jika ia berlaku, ia akan menjadi kecil dan hodoh. Selalunya mentol ini dipengaruhi oleh penyakit dan hilang atau tidak berbunga.
 2. Hari-hari terakhir musim semi sering diiringi oleh haba sengit, sehingga penyiraman malam di lorong antara hyacinths akan berguna untuk mentol lemah.

Air harus banyak, antara baris, dan tidak di bawah tumbuhan dan tidak lebih kerap daripada sekali seminggu. Selepas naungan kekuningan muncul di daun, penyiraman perlu dihentikan.

 1. Berpakaian bersama dengan kalium dan baja fosforik membantu mentol pulih dengan lebih cepat dan memberi kesan yang baik kepada anak-anak muda yang terbentuk berhampiran dengan tumbuhan. Anda boleh memohon baja hanya beberapa jam selepas menyiram atau hujan lebat. Jika tidak, anda boleh membakar akar gondok dan merosakkan mentol. Adalah cukup untuk memberi makan gondok sekali semasa pembentukan mentol. Dari unsur-unsur surih yang melimpah, bawang gondok kurang disimpan dan musim sejuk.
 2. Kepada bayi bertambah besar, selepas berbunga, tumbuhan mesti dipenuhi. Hilling juga akan melindungi tanaman dari matahari musim panas. Titik pertumbuhan peduncle harus tetap bebas dari tanah.
 3. Apabila menggali gondok selepas berbunga, daun tumbuhan akan segera. Plat-plat daun yang dilipat menjadi umpan kepada fakta bahawa mentol adalah masa untuk dikeluarkan dari tanah.

Penyebab kekuningan daun gondok juga boleh menyebabkan air atau penyakit. Sekiranya terlalu gemuk, kilang itu segera digali dengan gumpalan tanah, dengan kemas dilipat ke dalam kotak atau di atas kotak, diletakkan di dalam ruang yang kering dan teduh. Selepas koma bumi kering, mentol dipisahkan dari tanah, diletakkan dalam larutan kalium permanganat selama beberapa minit, kering dan dihantar untuk penyimpanan. Dalam kes penyakit, mereka bertindak sama dengan tumbuh-tumbuhan terkunci, tetapi mentol lebih baik dirawat dengan persiapan daripada virus. Tahun depan, tumbuhan tersebut tidak akan memberi bunga penuh, tetapi langkah-langkah ini akan membantu memelihara pelbagai.

 1. Selepas menggali gondok, mereka kering sehingga daunnya pudar sepenuhnya dan hanya selepas itu mereka mengambil bawang dengan persiapan daripada penyakit dan perosak. Ini boleh dilakukan dengan merendam dalam penyelesaian atau menyembur bahan penanaman dari penyembur.Penyediaan mentol untuk penyimpanan
 2. Sehingga September, mentol harus disimpan di dalam beg bersih dalam keadaan yang digantung di tempat yang gelap dan kering. Adalah wajar untuk menentukur bahan penanaman. Bawang besar sentiasa sihat dan kurang berkemungkinan terjejas oleh penyakit, perosak semasa penyimpanan.

Related  Pilih tempat dalam reka bentuk landskap untuk Golden Glob Tui

Apa yang perlu dilakukan apabila gondok dalam bunga bunga itu hilang?

Keindahan rumah yang menakjubkanSekiranya semuanya sudah jelas dengan tumbuhan jalanan, maka apa yang perlu dilakukan apabila gondok dalam potong bunga pada bulan Jun atau September? Perkara utama tidak membuang periuk dengan tumbuhan – ia masih akan menyenangkan dengan keindahan. Anda boleh melakukannya dengan beberapa cara:

 1. Potong batang bunga dan jaga gaharu, seperti pembantu rumah biasa, secara beransur-ansur mengurangkan penyiraman selama sebulan, sehingga daun menjadi kuning sepenuhnya. Untuk memberi makan gondok gaharu tidak perlu, kerana di dalam tanah yang dibeli mengandungi bilangan mikroelen yang mencukupi. Selepas daun jatuh, perlu meletakkan periuk dengan tanah di tempat kering yang gelap dan simpan sehingga musim bunga. Pada musim bunga, dengan cara transshipment, tanam tumbuhan di taman. Selalunya ini dilakukan dengan hyacinths, dengan bunga musim panas atau musim gugur.
 2. Sekiranya gondok di dalam periuk disumbangkan kepada musim cuti musim bunga dan pudar sehingga permulaan bulan Mei, kemudian selepas daun kering, bawang dibuang dari tanah, kering dan disimpan di dalam peti sejuk sehingga bulan September. Pada musim luruh ia ditanam di tanah setanding dengan yang lain.

Dengan penyiraman yang banyak di dalam pot bunga, gondok dapat menggembirakan bunga itu lagi, tetapi ini pasti akan mengurangkan mentol. Ia tidak lagi sesuai untuk pendaratan.

Adakah perlu menggali hyacinths selepas berbunga: untuk dan bertentangan

Bunga mentol, batang dan gondokSelalunya tukang kebun permulaan diseksa oleh keraguan: sama ada perlu menggali gondok selepas berbunga, kerana mereka tidak akan hilang dari tanah di mana saja dan akan mekar lagi pada musim bunga. Benar, tumbuhan akan mekar pada musim bunga, tetapi tidak begitu indah. Penggali biasa mentol musim bunga dilakukan untuk:

 • mendapatkan lebih banyak bahan penanaman dengan bantuan kanak-kanak, dan pada musim panas di tanah kebanyakannya mati akibat panas atau air;
 • melindungi bahan penanaman daripada kerosakan dan penyakit;
 • mencegah degenerasi pelbagai yang berlaku apabila dijangkiti dengan virus.

Related  Mari kita berkenalan dengan jenis honeysuckle untuk zon tengah Rusia

Jenis tumbuhan yang sihat dan sakitIa juga penting untuk mengetahui kapan menggali bulu gondok. Masa terbaik ialah dekad kedua bulan Jun. Jangan menggali mentol dengan serta-merta selepas hujan lebat, kerana ia mengandungi banyak kelembapan, dan dalam tempoh panas yang sengit. Adalah lebih baik untuk melakukannya selepas makan tengahari atau pada hari yang mendung.

Dengan penjagaan gelas yang tepat selepas berbunga, mentol akan sentiasa besar dan sihat, dengan sejumlah besar bayi besar, yang akan berkembang pada musim bunga akan datang. Sekarang persoalan mengenai apa yang perlu dilakukan apabila hyacinths memudar, tidak akan meletakkan sesiapa pun dalam buntu. Adalah penting bukan hanya untuk membeli tumbuhan, tetapi juga untuk mempelajari segala-galanya mengenai keadaan penanamannya.

Rawatan Hyacinth selepas berbunga – video