Lithops trädgårdRätten att upptäcka dessa fantastiska växter hör till William Berchell, den engelska botanisten och naturalisten som reste i september 1811 genom öknen i det sydafrikanska distriktet Prisca. I en bok som publicerades senare citerade forskaren bilden av den upptäckta växten. Ett lyckligt tillfälle hjälpte resenärerna att märka likheterna med de små kullarna i litotopsna mellan stenarna, så bra var förklädnaden.

Den första bilden av en litopan av en botanikerHur man odlar lithopses hemma? Är vård och underhåll av dessa ovanliga växter komplexa?

Lithops – levande stenar i öknen

Gömma sig uppmärksamhet botaniker Lithops förvaltas för ungefär hundra år sedan sitt nuvarande namn, som härrör från «lithos» – sten och «Opsis» – titta, fick anläggningen endast 1922. Idag beskrivs sex dussinarter öppet och utåt, som verkligen liknar stenar av alla slags växtfärger, i höstens öppning gulaktiga eller vita blommor.

Litope i sektionMen “sten” typen av lithopses är vilseledande.

Två tjocka intergrown lakan, av vilka ovanstående del består, fylls bokstavligen av fukt.

Det här är en slags reservoar, där anläggningen lagrar så mycket som behövs i ökens vattenförsörjning, vilket ger tillväxt, knopputveckling, blomning och multiplikation av lithops. Mått häpnadsväckande “levande sten” blygsam i diameter, de flesta av de arter som knappast nå 5 cm. Är Bladen monteras på en diskret, kort rör och livnär sig på anläggningar med en lång pålrot. Ändå, och i hemmet, odlas lithopses från frön och odlas “stenar” i många år, var vänlig ägare.

Vacker sammansättning av lithopsesFör att säkerställa att husdjur trivs i en lägenhet är det viktigt att försäkra sig om korrekt vård. Annars är det svårt att vänta på blomningen av “levande stenar” och ibland dör växter.

Ta hand om lithops i hemmet

Blommande LithopsOm vården och underhållet av lithopsna passar, blommar de regelbundet, bladen är elastiska och byter till nya om en gång per år. När växten får tillräckligt med ljus, vatten och näring ligger den ordentligt på jorden och består av ett par blad. När de växer börjar de “växa tunna” och torka upp och ett nytt par börjar visa genom sprickan.

Som en inhemsk bosatt i ett ödeområde behöver en ljussignal året runt belysning. Hemma är krukor med dessa växter bäst placerade på sydliga fönster, men om det inte är möjligt, kan du odla lithops hemma bara i ett växthus med konstant konstgjord belysning.

Korrekt vård av lithopsesDe övervägande sommartemperaturerna i centralremsan, ca 20-24 ° C, är ganska acceptabla för besökare från Sydafrika, eftersom de är väl tolererade och fyrtio graders värme. Det viktigaste är att husdjur, som tvingades uppleva höga temperaturer, inte faller under direkt solljus. Hemma, lithopses med särskilt heta perioder hamnar med en typ av viloläge, återställer viktiga processer bara på natten, när öknen svalnar. Hur man odlar lithopses i en lägenhet?

Related  Groeiende huizen geurige pelargonium

Under den varma årstiden kan lithops tas ut till trädgården eller till balkongen, och inte glömma skyddet av krukorna från solen. Under de hetaste månaderna skuggas krukorna med 20-30% under dagen. Under resten av tiden behövs endast skydd från solen när strålarna träffas direkt av växter. På vintern sker dvaletiden för växter. Vid denna tidpunkt kommer temperaturen att vara bekväm runt 10-12 ° C, men inte under -8 ° C, annars kommer vätskan inuti de förtjockade bladen att frysa och förstöra cellerna.

LithoplasttransplantationVård av lithopses hemma är inte utan transplantation av odlade växter. När rotsystemet fyller tilldelade Lithops hennes volym, är anläggningen transplanteras, att välja denna bredare kultur krukor, lite djupare än längden av huvudroten av blomman. Eftersom Lithops inte tolererar stillastående vatten i botten se till att dräneringslagret och skapa drivhus förhållanden noggrant titta på fukten i marken, brist på drag och belysningsläge efter omplantering för 2-6 veckor.

Om en brist eller en överflöd av fuktiga lithops är mycket känsliga, kan jordens sammansättning för dem vara nästan vilken som helst. Det är bara viktigt att substratet kan hålla mängden vatten som behövs för växten och vara måttligt näringsrik.

Den ungefärliga jordkompositionen för denna art kan innefatta:

 • två delar av bladmark;
 • del av lera
 • två delar av tvättad sand;
 • en liten mängd torv.

Odla unga litopsesYtan av jorden efter plantering Lithops stänkte små småsten, skal eller andra hackade kompost förhindrande förångning av fukt på marken och utveckling av mossor och svampar. Matning av litopses kan vartannat år, om växten inte har transplanterats till ny mark under denna period. I detta avseende är vård, såväl som innehållet i lithops, inte belastande och enkel.

Related  Typer prydnadsgräs och deras användning i landskapsdesign

Funktioner av litowalk bevattning

Korrekt vattning - garanti för blomningOm, med brist på fukt, litopses kan leva en stund på grund av ett lager i bladen, överdriven vattning, och särskilt stillastående vatten, leder snabbt till förfall av rotsystemet.

Till anläggningen ständigt kände sig bekväm, måste du välja rätt sätt att bevattna och noggrant behandla tillståndet för “levande sten”. Det här är huvuddelen av vården av lithops hemma:

 • När en lithopsy byter gamla löv till nya eller rekryterar knoppar, behöver den den mest rikliga vattningen.
 • Men på vintern, med början av viloperioden, fuktar eller stannar jorden ibland helt och hållet.

Lithops byter löv och multiplicerarFrån mitten av april till december kan lithops vattnas efter 10 dagar, men växten själv kan berätta när det saknar fukt. En sådan signal blir skrynkelse av löv under dagen, som varar nästa morgon. På speciella heta dagar blir underhåll och vård av lithopses mer komplicerat. Växter är nöjda med en kvällsdusch, strö med varmt vatten.

Med början av vintern stoppas vattningen. Den bör förnyas i februari, då kan växtens vatten mottas var tredje vecka eller något oftare om processen med att öppna klyftan mellan de gamla bladen är för långvarig.

Vid vattning är det viktigt att inte tillåta fukt att komma in i gapet mellan bladen och för att hålla dropparna på litets sidor. Detta kan orsaka solbränna eller vävnadsförfall. Om regelbunden vattning är måttlig, är en gång i månaden marken i potten väl genomvattad, vilket simulerar regnperioden och tjänar till att utveckla rotsystemet. Det vattnar, den viktigaste delen av vården av lithopsna i hemmet, bestämmer levnadsförmågan hos de gamla bladen och lithops utseende. Om växten får mycket vatten samlas dess överskott i luftdelen, som ett resultat av de löv som har blivit föråldrade, dör inte bladen och förstör växtarterna.

Växande lithops från frön hemma

LithopsfrönOm du vill få unga lithops från frön, hemma, är det bättre att plantera grödan i mars.

Innan du odlar lithopses, förbered ett substrat baserat på:

 • en del krossad till 2 mm röd tegelsten
 • två delar av torrmark
 • två bitar av sand;
 • en del av lera och samma mängd torv.

Related  Vi känner till arten av fleråriga trädgårdspeltan

Därefter ångas, blandas, kyls och lossas igen. När du fyller krukan på 25-30% av höjden gör du ett dreneringslager med fint grus och fyll sedan jorden och fukt den.

Fröer för snabb poklevyvaniya blöts i 6 timmar och, utan torkning, plöjde på ytan av den beredda jorden.

Nu beror utvecklingen av unga litopacker hemma bara på att ta hand om dem. Efter sådd är behållaren täckt med glas eller en film och inställd för grobarhet på en varm upplyst plats. För att göra fröet bättre, är det bättre att omedelbart ge förhållanden nära naturliga.

 • På dagtid i växthuset eller i containern bör området vara 28-30 ° C, och på natten timmar endast 15-18 ° C.
 • En eller två gånger om dagen avlägsnas filmen och ett par minuter av att avlämna grödorna.
 • När jorden torkar, fuktas den med en sprutpistol.

Krossa frön av litopsesEfter 6-12 dagar borde man vänta på de första skotten och förbereda sig för en ny fas av omsorg för lithops i hemmet. När små spirar uppträder ovanför marken, bör de ventileras upp till 4 gånger om dagen, gradvis ökning av procedurtiden till 20 minuter. Det är viktigt att luften i växthuset inte värms över 40 ° C, och solens direktstrålar får inte på plantorna. Om ljuset inte räcker, efter några dagar signaleras växterna med en blekad färg.Lithops odlade från frön

När storleken på de unga lithopsna är lika med ärten, är jordytan i potten snyggt mulkad med små stenar. Och med de första spåren av mögel eller mos på jorden behandlas lösningen med en lösning av kaliumpermanganat.

Trots skillnaden i tillväxten av litotyper som odlas hemma, sex månader efter såning, är det dags för den första bytet av löv. Detta innebär att växter är begränsade till vattning, vilket förnyas först efter det att de gamla bladen har torkat helt. Om små Lithops utvecklas bättre när det finns en bit bort, kan de vuxna “levande stenar” planteras nära varandra, lämnar intervall högst 2-3 cm. Utföras de första transplantation plantor per år efter plantering i substratet för vuxna Lithops mellan dem, innehållet och vården är inte så komplicerat.

Samling av lithops i växthuset – video