Det opretentiösa nasturtiumetI det varma klimatet i Sydamerika, där nasturtium kommer från, växer dessa växter ofta som fleråriga, vilket nästan ger året runt hattar av blommor. Men för att överleva kan de ryska vintrarna inte heller kraftfulla stammar eller köttiga rötter.

Därför är den inhemska trädgårdsmästarkulturen välkänd som en effektiv årlig, behaglig med blommande nästan hela sommaren. De första knopparna på nasturtium, planterade med frön eller plantor är inte så svåra även för en nyblomning som visas i mitten av juni eller i juli och de sista blommorna under våg av höstfrost.

Att växten brukade ge grön massa och gick in i blomningstiden, är det nödvändigt:

 • Välj korrekt för nasturtium platsen för plantering;
 • Se till att plantor med lämplig vård, inklusive vattning och övre förband
 • skydda stammar, blommor och löv från skadedjur och sjukdomar.

Mycket beror på planteringsmaterialet.

Vanliga arter av nasturtier förökas av frön som mognar i ett tempererat klimat och kan användas för sådd under nästa säsong.

Platsen för plantering nasturtium i trädgården

Plantering av nasturtiumBåde buskiga och lockiga former av nasturtium föredrar lätta, välbelagda jordar med måttlig innehåll av näringsämnen och en viss surhet. Nasturtium i trädgården, planterade på utarmade markar, kan enkelt särskiljas av sträckta internoder, små löv och blomkronor.

En hög densitet av organisk rik mark kan spela med en blomsterhandlare ett dåligt skämt. Inte bara kommer fröerna att uppleva allvarliga svårigheter med spiring, men den unga växten börjar börja “fett”, vilket ger mycket lövverk, inte blommor. Om jorden med ett högt lerinnehåll eller chernozem också är alltför fuktigt, rinner nasturtiumets rötter snabbt och växten dödas.

Det bästa valet av en anläggning för plantering av nasturtium är sandig lamm eller lamm med gott dränering, regelbunden vattning och övre förband, om det behövs.

Det finns ett välkänt ordstäv om “fötter i värmen och huvudet i kylan.” I nasturtium är motsatsen sant. Med all kärlek i denna kultur är det viktigt att välja en plats för värme och ljus så att växtens rötter är skuggade. Men lövverk och blommor som finns i solen kan visa sig i full kraft, speciellt om de skyddas mot vind och eventuell frost.

Related  Vi lär oss att odla kaprifol av oss själva, med olika metoder

Vindlande NasturtiumMed en roll som stöd för klättring och klättring av nasturtiumarter, kommer en trellis, ett trädgårdshegn eller en mur av en gårdskonstruktion perfekt att klara. Buskeformar är bra på blomsterbäddar, och ampelformar finns i suspenderade blomkrukor eller prydnadsblommor.

Metoder för att plantera nasturtium

Sprouted frö av nasturtiumDet finns tre huvudsakliga sätt att plantera och växa nasturtium:

 • Att skaffa nasturtium från frön förenklar processen med växtacclimatisering, skott utan problem skjuter rot i den uppvärmda jorden och växer aktivt.
 • Sötmetoden för att plantera grödan gör det möjligt att approximera blomningen och göra den längre, men risken för förlust av plantor efter överföring till jorden.
 • Med hjälp av sticklingar, vilka i fuktig sand eller vatten snabbt ger rötterna och är redo för plantering på en permanent plats i trädgården. Denna metod är oumbärlig när det inte är möjligt att erhålla frön av en exotisk art eller en ny sort.

Dessutom, vissa typer av nasturtium formar knölar, lämpliga för vinter lagring på nära noll temperatur och vår landning i marken.

Växande nasturtium från frön

Frön av nasturtiumDe flesta av de odlade nasturtiumarterna kan odlas från frön och kringgå planteringsstadiet. Denna metod sparar mycket tid och ansträngning. Nasturtium, odling och omsorg som börjar med frön, utvecklar ursprungligen på det öppna marken och är inte sjuk. Den enda nackdelen är att du kan se blommande nasturtium i trädgården bara i mitten av sommaren.

Och ibland klagar trädgårdsmästare att fröerna inte vill pecka alls. Detta kan hända på grund av:

 • dålig kvalitet eller omogenhet av fröna själva;
 • för kall mark vid tiden för plantering nasturtium;
 • överflöd i jordfuktighet
 • stark penetration av frön;
 • hög densitet av marken på den plats som valts för nasturtium.

Related  Описи и фотографије популарних сорти боугаинвиллеа

För att inte möta dessa problem, innan sågen fröer en kvart i timmen ner i vattnet från 40 till 50 ° C och sedan suga i en annan dag. Detta aktiverar bakterien och mjukar den täta ytskalan.

Plantering av nasturtium utförs i maj, endast i tillräckligt varm jord. I brunnarna belägna på ett avstånd av 20-30 cm vid ett djup av 2 cm tappas två eller tre frön.

Fröer av nasturtium tolererar inte kylning och måste skyddas med skydd av film eller non-woven material för frosttiden. Samma metod, liksom vattning med varmt vatten, kommer att göra växterna utvecklas snabbare.

Planterar nasturtiumplantor för tidig blomning

Framställning av plantorDen största faran för plantor växande metod för krasse – en risk att skada tillräckligt saftiga och sköra rötter av växten, så att frön sås i separata behållare för att undvika plockning och lasta in i marken med en JORDKOKA.

Ännu bättre, om torvpiller eller krukor används för att plantera nasturtium.

 • Såning i april eller början av maj görs till ett djup av inte bara 2 cm för 2-3 frön per brunn.
 • Det är nödvändigt att säkerställa att lufttemperaturen är omkring +22 ° C.
 • När skotten uppträder om två veckor är temperaturen lite, upp till +18 ° C, de minskar och ordnar skotten med bra belysning.

Skott i torvpillerVäxter kan överföras till trädgården om risken för frost passerar. Oftast händer detta i mitten av maj, mindre i juni. Om plantering nasturtium väntar på dåligt väder eller kalla nätter är plantagen bäst skyddad med täckmaterial.

Och det första fotot av nasturtiumblommor kan göras av trädgårdsmästaren om en månad eller en halv efter planteringen av plantorna i marken. Blomningen kommer endast att sluta med början av stabila förkylningar.

Odling och vård av nasturtium under sommaren

Ljusa vackra nasturtiumblommorAtt ta hand om nasturtium under sommarmånaderna är inte svårt. Växten kräver endast regelbunden men måttlig vattning och avlägsnande av ogräs i basalzonen. Om du tar hand om mulching av den lossna jorden i förväg, då är båda obligatoriska åtgärderna mycket förenklade och krävs mindre ofta.

Related  Садња и негу, користите у дизајну пејзажа приградске области Туи Западни Брабант

Regimen och sättet att bevattna för nasturtier väljs så att fukt inte stagnerar och inte förblir på grön under dagens heta tidpunkt. Annars kan i stället för att använda vattnet leda till ruttnande rötter och solbränna lövverk och blommor.

Brist på vatten under tillväxt och vård i krasse är oproportionerlig töjning och försvagade stjälkar, degeneration och gulfärgning av löv, mass avskaffandet av blommor och knoppar. Stöd den försvagade växten kan vara mineralgödning, samt regelbunden beskärning av gamla och torra stammar, avlägsnande av blöta blad och koronetter.

Om nasturtium visar tecken på sjukdom eller spår av skadedjur, skadas delar av växten bort och förstörs, och kronan behandlas med insekticider eller andra droger.

Samling av frön av nasturtium i trädgården

Box med frönMånga nasturtiumarter som är vanliga i Ryssland, utom för främmande, ger frön lämpliga för plantering. Samla frukter som bildas i stället för blomkopparna med tre frön under en tjock, veckad hud är inte svårt.

Om du tittar på nasturtium och foton av blommor, kan du se hur, som ökar i storlek, växlar frukterna färg från ljusgrön till blek. Detta är mognadsprocessen, och frön som är redo för spiring med en torkad hud faller av och behåller sin spridningskapacitet inte mindre än fyra år.

Samling av mogna frönNär samlar frön från nasturtium för att förhindra obehörig dissektion? Till skillnad från stjälkar och löv är frön av nasturtium inte rädda för frost och kommer nödvändigtvis att börja växa även på hösten, men de kan inte övervintra skotten.

Den genomsnittliga perioden av mogning av frukt på kulturella arter är 40 dagar efter blommans utseende. Vid insamling styrs av denna term. Om de kommande frostarna emellertid orsakar att fler gröna frön slits av, kan de göras mogna inom 1-2 månader efter torkning och omrörning vid rumstemperatur.

Amazing flower nasturtium – video