туја Ауреа Нана у вртуТхуиа Еастерн Ауреа Нана је популарно патуљак зимзелено дрво које припада четинарским биљкама. Овај грмље је врло каприциозно условима садржаја у поређењу са западним сортама. Али ако правилно култивишете поштујете сва потребна правила, онда се биљка може брзо смирити на свом месту. Да би правилно засадили и узгајали ову зимзелену биљку, вреди размишљати о свим правилима и карактеристикама култивације.

Опис

плодови тхуиа Ауреа НанаЧетинари многи привлачи својом лепотом и компактним димензијама, тако да се покушава да расте у својим приградским насељима или у близини куће. Ако пре него што се гаји углавном на северозападу Кине у Пекингу, сада широко распрострањене широм света, а то је због необичне лепоте овог зимзеленог жбуна.

“Дрво живота” – ово је понекад назив Тхуиа Ауреа Нана, опис потврђује да се разликује од његовог спорог раста и дуговечности. Годишња стопа раста није већа од 5 центиметара. Очекивано трајање живота достиже 1000 година.

Неколико важних карактеристика изгледа:

 1. Грмља има дебелу круну са издуженим обликом. Пречник круне је 0,7 метара.
 2. Бранице разгранате, златне.
 3. Зими, четинарско грмље постаје још лепше – стиче се светао бронзани тон.
 4. Младе пуцке су распоређене у два реда. У четвртој години добијају заобљен облик, њихова сенка постаје тамна.
 5. Највећа висина одраслог грмља је један и по метар, али постоје грмови са висином од 2,5-3 метара.

Тхуиа Ауреа Нана добро одговара за ниже температуре. Такође брзо се навикава на урбане услове.

Сорте

Декоративна зимзелена биљка Тхуиа Нана, чији опис треба проучавати са посебном пажњом, има неколико типова. У природи постоји готово 60 врста овог четинарског грмља, али не сви они могу да расту у климатским условима наше земље. Најпопуларније су следеће сорте:

 1. Пирамидалас ауреа је тхуиа, која има игле са златно жутим нијанатом. Ова врста се често користи за стварање ветрењске баријере. У лето, добро се толерише снажна суша, а зими се може повећати чак и уз повећане мразе – издржава до -25 степени Целзијуса.пирамидалас ауреа
 2. Туиа источна Ауреа Нана – патуљак. Ова врста може порасти до два метра, док има повећану густину игала. Љети, игле имају златну нијансу, зими – бронзу. Препоручује се да расте на сунчаним подручјима са довољним освјетљењем, на тамним местима се круна неправилно формира.Ауреа Нана у пејзажу

Related  Namn och foton av olika arter av Kalanchoe

Карактеристике култивације туи Ауреа Нана

Да би се развила лепа и здрава гуза туиа Нана, треба сасвим сагледати садњу и негу. Од правилног поштивања свих услова зависиће од пуне раста овог постројења. Добро се развија у подручјима са неутралним, благо киселим, каменитим земљиштем, као и са вјештачким подлогама. Поред тога, толерише сушку, али истовремено може издржати блиски контакт подземних вода.

Слетање

туја садница Ауреа НанаСајам тхујас у врту препоручује се у прољеће, ближе почетком маја. Садња садница на локацији до средине септембра је дозвољена. Међутим, многи вртларци, тврде да ако поставите грмље у пролеће, онда ће имати много бољих шанси да се прилагоде пре мраза.

Током слетања тајанственог источног Ауреан Нана, треба узети у обзир неколико важних препорука:

 • за садњу препоручује се одабир локације са добрим осветљењем без директног сунчевог зрачења;
 • треба направити одговарајући састав земљишта, који ће осигурати потпун и здрав раст биљака – 2 дела лима или трава, 1 дио тресета и 1 дио пијеска. Ова смеша треба попунити у рупици за садњу грмља;
 • дубина рупе би требала бити погодна за величину корена грмље – око 60-80 центиметара;
 • препоручује се поставити дренажни слој на дно бунара. Ако је подземна вода у близини, величина слоја мора бити најмање 15 центиметара;
 • Роот врат не би требао бити дубоко продубљен, требало би да буде на нивоу са земљом.

Инструкције за негу

Ауреа Нана на отвореном пољуУ првој години након садње, грмље посебно захтева редовно заливање. Код заливања препоручујемо поштовање следећих правила:

 • препоручује се да се грмље воде најмање два пута у 7 дана;
 • Након неколико месеци наводњавање се може смањити на једном у 7 дана;
 • у топлим данима можете често водити;
 • обавезно пажљиво пратите да ли је земљиште превише исушило;
 • Препоручује се да се игле редовно заливају помоћу пиштоља за прскање.

Да би се смањило испаравање влаге из земљишта, препоручује се мулчати са чипсом или бором борова.

У априлу-мају се врши исхрана грмља нитроамофуса – 30 грама на 1 квадратни метар. У октобру се препоручује да се ђубриво попуне калијумом.

Туиа Ауреа Нана нормално издржава мраз позими, али младе саднице треба прекривати материјалом покривача. Соларно осветљење у пролеће може негативно утицати на меке игле, требало би да буде покривено агрофибером. Санитарно обрезивање се врши сваке године на пролеће.уклањање сувих грана

Related  Solens gåva – goldenrod

Ако стриктно пратите сва потребна правила и препоруке за садњу и негу, онда можете у својој башти или у викендици одрадити прекрасну четинарску биљку. Тхуиа Ауреа Нана може постати прелепа жива ограда која неће само украшавати локацију, већ такође штити добро од јаких ветрова.

Познавање са туиа Ауреа Нана – видео