грабДрво гроба је листопадна биљка која припада породици Бирцх. Понекад се развија као “грм”. Упркос чињеници да дрво расте споро, његове димензије су импресивне: са пречником трупа 40-80 цм, висина може да достигне 30 метара. Уз све ово, биљка живи око 300 година.

Опис

гране и лишћеНајчешће се појављује гроб на сјеверној хемисфери: Европи, Кавказу, Иранском висораству, Малој Азији, Трансаквазији, преферирају шуме на ширем подручју и мјеста на којима влада умерена клима. Неки примерци расте лепо на надморској висини од 2000 метара. У роду постоји више од 30 врста граба и све имају декоративну вредност.

Идентификовати дрво граба (фотографија и опис су детаљно приказани испод) лако изгледају. Кора на коферима је сива и глатка. На неким примерцима покривен је малим пукотинама. Ту су такође и уздужна ребра. У процесу раста, дебела круница пречника око 9 м формира се од танки гране и овалног облика листја с жилама и оштре ивице. Листови граба су врло декоративни и достигну величину од 10 цм. У лето су зелени, али са доласком јесени боја се мења у љубичасто или жуто.

Што се тиче коренског система, она је врло разграната и површно се протеже, дајући дрвету високу отпорност на вјетрове.

Граб почиње да носи плод када се добро развије. Негде после 15-20 година.

Постројење је моноециоус у типу. Истовремено са лишћем се женске минђуше развијају, а затим их опрашује ветар. Након цветања формирају се дрвенасто воће са једним семеном.габар цвета

Што се тиче услова за добар развој, дрво преферира да расте на богатој слободној кварцној земљи. Али параметри влаге зависе од сорте: неки габови преферирају прилично влажно окружење, други – суви.

Слично томе, ситуација са сјенилом. У сортама које воле сунце, скоро ниједан радикални пуцањ се не формира, док је у љубитељима сенки велики број.

Related  Blommarbädd med flox: Blomslag och deras kompatibilitet med andra växter

Штеточине и болести

Добре вести – неповучени гости у облику инсеката утичу само на болесне и ослабљене биљке. А тада, можете се упознати само са лиснатим или лиснатим храпавицама.

Најчешће, дрво габра утиче на раст канцера, различите гњечње, наслаге на пацове. На листи постоји и појављивање мрља. У случају откривања гљивичних болести, биљка се третира са хербицидима. Ако на круну утичу крварење, онда се цела биљка третира раствором бакар сулфата. Падајућа листја се сакупља, а затим спаљује.

Што се тиче стабла рака, што доводи до пораза дрво Марсупиал гљиве са даљим формирање канцерогених чирева, у овом случају неће моћи да спасе фабрику. Исјечено и спаљено.

Апликација

бонсаи дрвени грабГлавна употреба граба је засад на земљаним земљиштима или у парковима као јак акценат. Али ако погледате у антику, можете научити много занимљивих ствари.

Када се пали, дрво не ствара дим. Због тога се раније користила у пећници за пекаре и керамику.

Дрво се често користи у различитим индустријама:

  1. Од дрвета, израђене су јаке ручице за осовине, лопате, кочнице, ножеви и базе за чешљеке. Израђене су и одсечене плоче, подови, паркет.
  2. Захваљујући високој снази и издржљивости, дрво је пронашло признање у индустрији намештаја. Истина, заједно са предностима, има неколико недостатака. На пример, зависност дрвета од влажности околине доводи до чињенице да је производ рогова тешко полирати или сечити. Дрво мора бити третирано посебним средствима за спречавање труљења. Што се тиче слике, после манипулација, не дође до промјена.
  3. Листина стабла често иде за храну стоке.
  4. Због чињенице да је дрво добро обрађено, често је постављено у паркове, за надоградњу тргова, улица. Штавише, узорци се могу засадити засебно, као и на групним насадима.
  5. Кора се користи за кожу за сунчање.
  6. И захваљујући спору расту и способности одржавања дугачке “фризуре”, граб се често користи за стварање бонсаи.
  7. Постоји пуно есенцијалних уља у листовима и коре. Због тога се често користе у козметологији.

Related  Mauritaans gazon bevalt met de geur van een bloeiende weide

Елементарне компоненте су присутне у плодовима граба и, иначе, могу се користити за храну.

Употреба у народној медицини

граб у јесенПрепознавање граба у алтернативној медицини. Тако, лекари користе у лечењу лишћа, коре, па чак и цвеће од дрвета. То је због богатог хемијског састава. Тако, у круне хорнбеам садржи: танина, цоумаринс, биофлавоноиде, алдехида, гална киселина, кафеинске киселине. Семе су богате биљне масти и кору наћи много есенцијалних уља и аскорбинска киселина. Сок такође богата драгоценим компонентама као што су шећери и органских киселина.

Сви поменути делови биљке иду у стварање медицинских лекова, који се користе у лечењу женског неплодности, неоплазме у мозгу, проливу, у случају проблема са циркулацијом крви мозга. Такође, граб је укључен у накнаде за прекид трудноће.

Можда је граб лековита биљка, али не треба заборавити да званични лек не садржи лекове са грабом. Према томе, требало би да будете опрезни и не узимајте лекове без претходне консултације са лекаром.

Овде смо се срели са другим забавним представником света флоре. Дајте својој веб локацији мало шарм и биљите граб. Осим тога, он нема посебне захтеве за бригу.

Грани граб у вашој башти – видео