Anak lembu mempunyai dispepsiaPada hari-hari pertama selepas kelahiran, anak lembu mempunyai imuniti yang lemah dan perut yang kurang berkembang. Oleh itu, ia amat sensitif terhadap penyakit apa-apa jenis, terutamanya usus, sebagai contoh, dispepsia betis. Selalunya penyakit ini menjejaskan haiwan akibat pemberian makanan yang tidak betul dan penjagaan yang tidak baik.

Apakah masalah pencernaan dan apakah punca-punca denyspepsia?

Susu berkualiti rendah - salah satu punca penyahpepijatanDyspepsia adalah gangguan pencernaan, dengan cara lain dipanggil cirit-birit enzim. Ia biasanya terjejas oleh anak lembu yang baru lahir dengan umur sehingga 10 hari, terutama semasa tempoh makan kolostrum. Pertama sekali, dispepsia betis dengan imuniti yang teruk terjejas, dan lebih banyak haiwan yang sihat dijangkiti. Oleh kerana itu, kehilangan ternakan yang besar kemungkinan. Penyakit ini boleh berlaku dalam mana-mana musim tahun ini, tetapi lebih kerap pada musim bunga atau pada akhir musim sejuk.

Jika anda tidak mengambil langkah-langkah segera untuk merawat haiwan yang sakit, maka hasil yang mematikan akibat dehidrasi badan tidak dapat dielakkan.

Gejala utama dispepsia adalah cirit-birit di dalam betis, keletihan.

Punca kejadian:

  • Kolostrum yang berkualiti rendah – semasa memberi makan lembu tidak menerima nutrien yang mencukupi atau diberi makan dengan makanan yang biasa-biasa saja;
  • keadaan penahanan yang tidak betul: sangkar kecil dengan sejumlah besar anak lembu, lumpur, draf, kelembapan, sejuk;
  • bekas kotor untuk makanan;
  • ketiadaan berjalan;
  • terlalu berlebihan;
  • pelancaran lewat lembu;
  • kolostrum sejuk atau rosak.

Oleh kerana kualiti susu yang kurang baik, gejala-gejala penyakit ini muncul seawal 2 jam selepas makan pertama. Akibatnya, badan mengalami dehidrasi dan secara dramatik melambatkan semua proses metabolik, yang menjejaskan pertumbuhan dan perkembangan anak lembu. Dispepsia betis boleh berlaku dalam dua bentuk – cahaya dan berat. Jenis pertama penyakit yang dicirikan oleh petanda yang berikut: kurang selera makan, lesu dan menurun kepentingan dalam semua sekitar, najis cecair (kira-kira 2 kali sehari). Sekiranya anda mula merawat haiwan pada masa ini, maka pemulihan penuh akan datang.

Bentuk berat kelihatan agak berbeza: betis tidak mempunyai selera makan, suhu badan meningkat, dan kulit menjadi sejuk. Naik cecair sering keluar, denyutan nadi adalah cepat. Kecuali tindakan segera diambil, haiwan mati kerana toksin yang berlebihan (yang menyebabkan penyakit mikroorganisma) dan dehidrasi dalam 2-5 hari.

Related  Apa yang boleh memberi makan puyuh di rumah pada peringkat penanaman yang berlainan?

Rawatan

Sebelum anda mula melakukan sesuatu, jika anak lembu menderita, perlu memisahkannya dari anak lembu lain, contohnya, dengan memindahkannya ke sangkar yang berasingan.

Untuk merawat dysspepsia, anda perlu memohon satu set langkah:

  • makan tetap dan tetap;
  • sokongan air dan vitamin keseimbangan dalam badan;
  • pencegahan semua proses penapaian dalam usus.

Anak lembu yang sakit perlu diasingkanRawatan bergantung kepada keparahan. Jika satu bentuk mudah yang mengenal pasti punca-punca pencernaan yg terganggu, sebagai contoh, makanan yang berkualiti miskin dan lembu pemakanan yang kurang baik, memberi colostrum. Dalam kes ini, semua haiwan yang sakit dipisahkan ke dalam sel-sel bersih dan tidak makan selama 6-12 jam. Ia hanya diberikan daripada peminum teh yang sudu atau panas garam atau 1% larutan garam. Pada hari pertama, 1 atau 2 kali, colostrum digantikan dengan 1% larutan garam.

Untuk merawat dyspepsia gunakan merebus tanamanUntuk rawatan cirit-birit dalam bentuk anak lembu di rumah, pelbagai infusions telah terbukti sangat baik. Untuk 1 kg daun plantain atau chamomile, ambil 10 liter air rebus. Mereka dipateri sebelum memberi makan dengan kolostrum 100-150 ml 2-3 kali sehari selama dua atau tiga hari. Untuk menormalkan kerja perut selama 5-7 hari diberi makan jus gastrik, dicairkan dengan 50% air masak, 30-50 ml. Di samping itu, budaya asidophilus-bouillon diberikan, mengikut dos yang ditentukan dalam arahan.

Selepas colostrum diet yang lapar diberi makan dalam jumlah kecil (25% daripada jumlah keseluruhan), tetapi sering – 5-6 kali sehari. Dalam masa 4 hari, bahagian itu dibawa ke keadaan normal.

Jika penyakit ini berpindah ke berat, keperluan untuk rawatan sebilangan besar ubat-ubatan yang berbeza ditadbir melalui makanan (chloramphenicol, sintomitsina dan banyak lagi), intramuskular (gidrolizina L-130, noliglobuliny) dan intravena (penyelesaian Ringer-Locke). Oleh itu, dalam kes ini, anda harus mencari bantuan doktor haiwan, kerana anda akan memerlukan pemantauan berterusan pakar.

Untuk mengelakkan penyakit dispepsia lembu dan jangkitan usus lain atau parasit, ia hanya perlu untuk memerhatikan kebersihan, makanan, dan memberi sepenuh masa untuk memeriksa.

Anak lembu itu sihat

Colibacteriosis dan salmonellosis

Penyebab cirit-birit boleh menjadi colibacillosis anak lembu. Jangkitan berbahaya ini memberi kesan kepada haiwan yang berusia antara 3 hingga 8 hari. Ia timbul kerana makanan yang berkualiti rendah, kekurangan vitamin dan penjagaan yang tidak betul. Ia disebarkan paling kerap melalui colostrum. Untuk rawatan, antibiotik, ubat, meneutralkan toksin, serum hyperimmune diperlukan. Dari ubat-ubatan rakyat menggunakan infusi chamomile, kulit oak atau wort St. John.

Related  Kandungan arnab dalam sangkar

Untuk merawat colibacillosis pada anak lembu menggunakan rebusan chamomileBuah Salmonella adalah jangkitan berbahaya, tanpa rawatan yang tepat pada masanya, lembu mati dalam masa 5-10 hari. Dalam kes ini, cirit-birit juga muncul. Sekiranya bentuk penyakit itu ringan, dan haiwan itu kuat, maka dalam masa semua gejala berlalu, dan anak lembu pulih. Jenis berat mempengaruhi saluran pernafasan, mengakibatkan radang paru-paru, yang boleh mengakibatkan kematian.

Vaksin haiwanUntuk mengelakkan terjadinya colibacillosis dan salmonellosis, perlu menanam ternakan. Tetapi pertama-tama perlu melakukan pemeriksaan untuk mengenal pasti individu yang sakit, kerana vaksin hanya boleh diberikan kepada yang sihat.

Rawatan rumit dispepsia pada anak lembu yang baru lahir – video