Itik sakitItik dibezakan oleh imuniti yang baik. Walau bagaimanapun, burung-burung terkuat juga dapat disusuli dengan penyakit itik. Penyakit pada burung dewasa dan haiwan muda dibahagikan:

 • pada berjangkit, disebabkan oleh protozoa, virus dan bakteria, helminths, tungau dan parasit lain;
 • pada tidak berjangkit, tidak merebak di kalangan haiwan ternakan dan orang lain.

Kedua-dua penyakit ini menyebabkan kerosakan yang serius kepada pasangan au dan, tanpa mengambil langkah segera dan, yang paling penting, langkah-langkah yang berkesan, boleh memusnahkan kebanyakan ternakan yang menjanjikan yang kuat.

Penyebab penyakit itik yang kerap

Itik kecil yang paling sering dijangkiti oleh penyakitYang paling terdedah kepada penyakit itik. kekebalan mereka semasa hari pertama dan minggu hidup tidak lagi dibentuk, supaya mereka lebih sensitif terhadap perubahan suhu, kelembapan, mendapatkan makanan basi atau terlalu kasar, kekurangan kelembapan dan vitamin.

Untuk mengelakkan kematian haiwan muda, dan kemudian itik berkembang, pertama sekali, adalah perlu untuk diikuti:

 • syarat pemeliharaan unggas, rejim suhu, kebersihan premis dan peralatan;
 • pematuhan peraturan untuk menanam bebek per unit kawasan;
 • untuk kualiti minuman dan makanan yang diberikan, keseimbangan dan kesegarannya.

Jika anda tidak mematuhi peraturan ini, burung itu lemah, menjadi terbuka untuk menyerang jangkitan dan parasit yang berbahaya.

Pada tanda-tanda pertama penyakit itik dan itik yang mencurigakan sakit perlu diasingkan.

Bergantung kepada itik gejala dirawat terhadap parasit, terapi dengan antibiotik atau ubat-ubatan khusus lain, yang ditetapkan kursus vitamin atau hanya menyebabkan keadaan semakin piawaian kesihatan digalakkan.

Avitaminosis dan rawatan mereka di itik

Pemakanan yang salah dalam kombinasi dengan keadaan hidup burung yang buruk menyebabkan kelemahan imuniti, melambatkan atau menghentikan pertumbuhan. Pada wanita dewasa jatuh telur jatuh, burung memperoleh penampilan yang tidak disheveled, berantakan. Semua ini dan tanda-tanda lain menunjukkan kemungkinan penyakit itik. Selalunya, penyakit tidak berjangkit dikaitkan dengan kekurangan vitamin, mineral dan kelemahan umum ternakan.

Itik avitaminosisRamai petani ayam yang baru disebabkan oleh kandungan dan pemakanan avitaminosis yang tidak dianggap sebagai penyakit serius. Dan sia-sia! Gejala kekurangan vitamin A, sebagai contoh, dalam bentuk yang terabaikan, kelihatan sangat mengancam:

 1. Itik kehilangan selera makan mereka.
 2. Mereka menderita keradangan membran mukosa nasofaring dan mata.
 3. Kemunculan bulu, yang menjadi kusut, kotor, tidak berubah menjadi lebih baik.
 4. Kaki pucat dan paruh.
 5. Burung semacam itu mula ketinggalan dalam pertumbuhan, dan ketinggalan semacam itu hanya bertambah dengan masa.
 6. Cara berjalan burung menjadi tidak sekata. Itik individu jatuh ke kaki mereka, enggan minum dan makan.

Memakan produk karotena kaya dan vitamin A itik akan menghalang penyakitPencegahan dan rawatan yang baik dari penyakit itik akan menjadi kemasukan biasa dalam diet makanan kaya karotena dan vitamin A. Kepada yang demikian mungkin untuk dibawa:

 • tanaman akar dan puncak wortel;
 • semanggi dan sayur-sayuran alfalfa;
 • jarum;
 • silase dan tepung ramuan, jerami pada musim sejuk;
 • jelatang kukus.

Di samping itu, jangan menafikan burung dalam tumbuh-tumbuhan akuatik.

Dengan avitaminosis dan pertumbuhan muda, minyak ikan perlu diberikan.

Itik pada ragutLangkah yang sama untuk menambah diet dengan makanan mineral, yis dan penyediaan burung peluang berjalan kaki yang diperlukan jika itik mengalami kekurangan vitamin D. Tanda-tanda penyakit ini itik, berbulu pembangunan akan berlaku penyakit riket, terdiri daripada:

 • dalam pertumbuhan yang lemah dan peningkatan berat badan;
 • dalam kelemahan ekstrem, akibatnya itik seperti jatuh;
 • dalam melembutkan paruh dan membengkokkan kaki.

Individu dewasa tidak tergesa-gesa, dan telur-telur yang baru muncul tanpa kulit atau mempunyai kulit yang tidak jelas.

Perigi tidak mempunyai vitamin kumpulan BKelemahan dalam diet vitamin B melibatkan keguguran burung, sawan dan kelemahan anggota badan. Dengan penyakit yang sangat banyak, itik boleh melumpuhkan. Rawatan dan pencegahan dalam kes ini terdiri daripada kemasukan aktif dalam menu yis, bijirin, dedak, sayur-sayuran dan makanan lain yang kaya dengan vitamin dan unsur surih.

Penyakit itik yang tidak berjangkit

Jika itik kekurangan sekaligus dalam beberapa komponen set vitamin, petani ayam menghadapi manifestasi cloacite.

Dalam kandang haruslah satu mangkuk batu shellPenyakit itik yang berkaitan dengan radang membran mukus di kloaka, sering didorong oleh kekurangan vitamin A dan E. itik muda yang paling terdedah. Untuk mengecualikan perkembangan penyakit dalam makanan memasukkan lebih sayur-sayuran, sayur-sayuran dicincang lobak akar, labu, dan makan rumput musim sejuk dan multi-vitamin silaj.

Di rumah ayam dan di halaman, mangkuk makan dengan shell dan kapur dihancurkan perlu dipasang, menu memperkenalkan makanan tulang, menyediakan burung dengan tinggal di atas air dan di udara terbuka.

Sekiranya mukosa rosak, terdapat kemungkinan suppuration atau proses radang sudah aktif:

 • Cloaca seperti burung itu dibasuh dengan air bersih;
 • dibersihkan daripada nanah;
 • dirawat dengan penyelesaian alkohol iodin.

Selepas ini, dalam rawatan itik, luka boleh dirawat dengan agen pengeringan tempatan, serta dengan salap antibiotik.

Bersama kloakitis dalam itik muda, mungkin terdapat penyakit lain – prolaps oviduk. Ini terjadi apabila membentuk telur besar, sering dua jeli atau tidak teratur. Ada kemungkinan penyebab gejala yang tidak menyenangkan dan penyakit itik terletak pada diet yang tidak wajar dan cirit-birit yang menyebabkan sembelit. Oviduk dibasuh dengan larutan kalium permanganat merah jambu dan diisi semula. Untuk menghapuskan penyumbatan goiter dan esofagus, pengenalan minyak sayuran digunakan.

Kanunisme itikApabila burung disimpan dalam bilik kotor, lembap, itik mengalami ketat, kekurangan protein dan garam mineral, petani unggas mematuhi gejala burl. Menunjukkan tanda-tanda semacam kanibalisme, itik merompak bulu dan dapat merosakkan saudara-saudara mereka yang lemah. Bulu itik boleh kehilangan mereka sendiri, dan ini tidak berlaku semasa merombak, tetapi kerana katil kotor, berkerumun.

Dan dalam keadaan sedemikian akan membantu untuk meletakkan perkara-perkara yang teratur dalam rumah ayam, memastikan berjalan dan memulihkan diet seimbang. Burung-burung dengan tanda-tanda kanibalisme ditanam, dan yang paling agresif dihantar ke penyembelihan.

Penyakit-penyakit berjangkit itik, gejala dan rawatan

Penyakit-penyakit itik yang berbahaya adalah berbahaya bagi burung-burung itu sendiri, dan untuk penduduk lain di halaman unggas, dan kadang-kadang bagi manusia.

Itik dengan itikPenyakit ini, disertai dengan pemedih mata, kelumpuhan mata, gangguan pencernaan, kekurangan selera makan dan kelesuan, selalunya ternyata menjadi paratip. Penyakit itik dengan gejala yang diuraikan di atas menyebabkan kematian majoriti ternakan dan menjejaskan bahagian paling muda kawanan.

Sumber jangkitan adalah itik yang sudah dijangkiti telur. Walaupun selepas rawatan yang berjaya penyakit, itik tetap menjadi pembawa agen penyebab penyakit, yang berbahaya bagi orang yang berkhidmat di rumah.

Pasteurellosis atau ayam taun masuk ke dalam rumah, dan dengan individu yang sakit, dan berjalan ke dalam bilik oleh tikus, serangga dan hama, parasit pada itik. Jangkitan ini boleh disebarkan oleh haiwan lain yang mana burung itu berada di atas tanah.

Itik adalah apatis, mengantuk dan kurang dimakanSemakin ramai, penternak ayam mengesan hepatitis dalam unggas. Ini adalah jangkitan virus hati itik, yang paling menjejaskan keadaan kesihatan dan tingkah laku. Burung sakit bergerak dengan sangat berat, ia mengantuk, tidak peduli, bernafas berat dan makan dengan teruk. Pada tahap yang serius itik jatuh, runtuh di sisinya dengan kepala mereka dibuang belakang dan anggota badan mereka menghulurkan. Kematian hampir tidak dapat dielakkan.

Dengan semua penyakit tersenarai, rawatan itik boleh menjadi tidak berkesan dan sukar. Tetapi langkah-langkah pencegahan yang diambil dalam masa jaminan bahawa penyakit mengerikan itik akan dielakkan.

Helminthiases dan penyakit parasit lain itik

Terhadap kekalahan cacing kumpulan adalah propaiivayut dadah khasSemua air unggas, termasuk itik, terdedah kepada jangkitan helminth. Terutama berbahaya adalah penyakit jenis ini bagi burung yang membahagi satu kolam dengan lembu, babi dan penduduk ladang lain.

Gejala penyakit itik yang berkaitan dengan jangkitan dengan cacing termasuk:

 • melambatkan dan menghentikan pertumbuhan dan peningkatan berat badan;
 • mengubah sikap terhadap makanan;
 • kelesuan;
 • keletihan tanpa mengira diet yang digunakan.

Di samping itu, cacing menyebabkan penurunan dalam produktiviti lapisan, dan dalam sesetengah kes parasit juga menjangkiti embrio. Apabila tanda-tanda penyakit muncul, itik segera dirawat untuk seluruh kumpulan.

Sebagai langkah pencegahan:

 • burung mesti diberi makan bawang hijau, sayur bawang putih, jarum pinus cincang, daging labu dan zucchini;
 • sentiasa menjalankan pembasmian kuman ayam, pengumpan dan mangkuk minum, serta takungan tiruan di kawasan berjalan kaki;
 • secara berkala mengubah tempat berjalan;
 • Jangan biarkan kenalan dengan haiwan ladang lain.

Begitu juga, burung-burung dirawat secara teratur dari kutu, kutu, pengumpan. Untuk kawalan diri itik dengan parasit kulit, burung ditawarkan tempat mandi.

Dalam melindungi itik dari penyakit berjangkit dan tidak berjangkit, peranan utama dimainkan dengan mematuhi peraturan kebersihan, sikap penuh perhatian terhadap ternakan dan bekalan makanan berkualiti kepada unggas.

Sekiranya anda mengikuti peraturan mudah ini, ayam tidak perlu menghadapi gejala penyakit itik dan rawatan mereka.

Mengapa itik jatuh ke kaki mereka – video