odvodnja oko kućeVoda ima destruktivan učinak, pa bi drenaža oko kuće trebala biti primarni zadatak vlasnika privatne strukture. Ako zidovi počinju biti blokirani ili je gljiva plijesni vidljiva, a lokot se pojavljuje u podrumu, tada je proces uništenja zgrade već započeo. Posljedica toga su užasne pukotine i izobličenja vrata, kao i prozori. Samostalno možete stvoriti pouzdani sustav vodonepropusnosti, iako to može biti prilično složen proces. No, rezultat je da će se odvodnja oko kuće i slijepog područja uspješno nadopunjavati, kao i stvoriti pouzdanu zaštitu stanovanja od uništenja slijepo područje oko kuće

Važnost planiranja

Planiranje sustava odvodnje oko kućePostoji nekoliko uobičajenih razloga zbog kojih se kiša i rastopljena voda akumuliraju u podnožju zgrada. Mnogo ovisi o:

 • vrsta zemlje (glina ima viskoznu konzistenciju, tako da vlaga izlazi vrlo sporo);gline tla na mjestu
 • klimatski uvjeti (jak taljenje snijega ili jaka kiša);
 • visoka razina podzemne vode.

Kao rezultat toga, intenzivne tijekove redovito potkopavaju temelje. Tijekom odmrzavanja snježnih taloga podzemne vode rastu, a tlo počinje potonuti. Bez dobrog sustava odvodnje ne možete bez nje.

rušenje zgradeMeđutim, prije nego što napravite odvod oko kuće, trebate uzeti u obzir sljedeće točke:

 1. Značajke temelja: vrsta (pilote, ploče, linearna) dubina, oblik i obrada.vrste temelja
 2. Prizemlje. Sastav i kvaliteta. Ako je slaba, bit će potrebno ojačati zidove rovova.vrste tla
 3. Zemljišni odbor je dužan dati informacije o nastanku podzemne vode, kao i drugim izvorima.pojavljivanje podzemnih voda
 4. Odredite najranjivije mjesto na kojem se nakuplja najviše vlage. Da biste to učinili, morate istražiti lokalni teren – sklonost stranice, kao i formiranje depresije.reljef
 5. Razdoblje rada je samo ljeto. Budući da je vrijeme čak i tada moguće mijenjati, potrebno je napraviti poseban baldahin. Na pločama popraviti plastični film i instalirati na budućoj odvodnji temelja. Zatim kiša neće oprati granice rovova.
 6. Kompleks radova je prilično naporan. To često traje dva ili čak tri mjeseca.

Sva ova priprema završava s pažljivo osmišljenom shemom vodonepropusnog sustava. Treba napomenuti mjesta na kojima će se nalaziti bušotine za pregled i skladištenje. Izračunajte količinu potrošnog materijala:

 • cijevi;cijev za odvodnju
 • ruševina / ekspandirana gline;slomljeni kamen
 • geotekstilna tkanina;geotekstilna tkanina
 • pijesak;
 • spojnice za spajanje cijevi, kao i izolacijske trake;
 • šljunak.

Related  Izbor vrste stakla za terasu i verandu seoske kuće ili vikendice

vrste cijevi za odvodni sustavTo će zahtijevati različite alate. To uključuje nekoliko vrsta lopata: bajunet i lopatu. Kolica će morati skinuti višak tla i perforator – napraviti rupe. Ništa, nožni nož i drugi pribor neće ometati gospodara.

Uputa za korak po korak izgradnje sustava odvodnje

presjek poprečnog presjekaPostoji nekoliko mogućnosti za instaliranje tih sustava odvodnje. Neki iskopaju uobičajene jame duž ruba zgrade. odvodni krugOjačajte ih s pločama ili drugim materijalom. Nedostatak takvih struktura – pokvariti cijelu unutrašnjost stranice i brzo postati neupotrebljiv.

konvencionalni platnoOlujni odvodi (površinska odvodnja oko kuće) su montirani pod određenim nagibom do baze. Oni se sastoje od cijevi, čiji je gornji dio prikazan u obliku rešetke, odgađajući otpad. Umjesto toga, mogu se koristiti posebni kanali ili posude. olujna kanalizacijaNepotrebna vlaga će ući u njih i odvoditi u prostor rezerviran za to. Takav odvod je idealan za regije s vlažnom klimom, gdje se često nalaze kiše i puno snijega.površinska odvodnja

Najsporniji i pouzdani su priznati zasypnaya hidroizolacija. Za svaku vrstu temelja kuće nalazi se shema za instaliranje takvog odvodnje. Na primjer, prije početka poplave ploča, drenažni uređaj već mora biti postavljen. Inače, morate se malo složiti. Ovo se ne odnosi na vrpce i nosače.

Priprema

iskopavanje rovova oko kućeSve počinje iskopavanjem baze zgrade. Ploče moraju biti temeljito očišćene od nečistoća i građevinskih materijala. Moraju sušiti temeljito. Zatim se vanjski dio zida liječi na ovaj način:

 • temeljni premaz s bitumenskim kerozinom;
 • primjenjivati ​​mastiku, napravljenu na osnovi bitumena;
 • na još suhoj površini pričvrstite mrežu za kitanje (podjela na 2 mm);
 • Slijedeći sloj materijala za oblaganje trebao bi se nanijeti 24 sata nakon prethodnog prethodnog sušenja.

temeljno liječenjeZaključno, preporučuje se čišćenje bradavica s brusnim papirom tako da površina postane glatka. Kada je sve spremno, možete pokrenuti glavni proces.pričvršćivanje mreže na mastiku

Related  Izaberite ispravni poprečni presjek žice u smislu struje i snage

Dimenzije rovova

kopanje rovaPredinstalirani plan web-lokacije, čak i najprimitivniji, pomoći će ispravnom označavanju teritorija i ekonomski potrošiti materijal. Sustav za odvodnju temelja uključuje sustav ispravno iskopanih rovova i sigurno postavljenih cijevi. Lovišta moraju biti u skladu s sljedećim parametrima:

 • udaljenost od podruma nije manja od jednog metra ili 1,5 m;
 • širina se izračunava na sljedeći način: na promjer cijevi dodati 20 cm;
 • dubina 50 cm ispod baze zgrade;
 • nagib se povećava na mjestu gdje se sakuplja tekućina (1 cm kroz svaki metar).

Plastične, azbestne i keramičke cijevi uspješno se koriste u instalaciji sustava odvodnje. Proizvođači proizvode verzije polimera tih predmeta, koje su prekrivene posebnom ljuskom. Ova netipična filtarska tkanina štiti spremnike od stvaranja mulja.

shema trubeDa biste napravili željenu pristranost, potrebno je uliti pijesak. Nakon toga, trebali bi se utiskivati ​​posebni ureñaji i iskopati ih s 10 centimetarskim slojem pijeska. Opet, zakopčajte dno provjeravajući razinu nagiba.

Instalacija cjevovoda

polaganje odvodnih cijeviKad su rovovi spremni, moraju biti gusto postavljeni geotekstilnim materijalom. Svaka izrezana strana trebala bi stršati 30 cm ili više, ovisno o širini rova. Na platnu bi zaspao šljunčane i šljunčane površine, prilagođavajući se padini jame. Postavljanje uređaja za odvodnju cjevovoda oko kuće je kako slijedi:

 • napraviti male udubine u ruševinama (ispod cijevi);
 • Postavite ih u sredinu, malo savijanje i prešanje;
 • priključiti spojnice sa spojnicama;
 • zaspati s ruševinama (sloj od 10-20 cm);
 • Geotekstilna tkanina povezuje i šivi rubove s nitom ili ljepilom zajedno s vrpcom.korištenje geotekstilne tkanine

Kako bi se osigurala nepropusnost na spoju cijevi, upotrebljava se navijanje. Nekoliko slojeva trake za izolaciju – jamstvo nepropusnosti sustava.

Svi ti plastični kanali moraju biti spojeni na glavnu cijev, koja uklanja vlagu prijemnicima vode. Zatim upotrijebite riječni pijesak da popunite volumen kanala. Na njemu ulijte ostatak tla kako bi se stvorio dobar tuber. Pod utjecajem vanjskih čimbenika, zemlja će i dalje porasti. Kao rezultat toga, takav humak će biti jednak horizontu i bez formiranja depresije.

Related  Detaljni vodič za izgradnju bazena za vikendice

odvod vode iz odvodnjeTijekom ovih radova morate stalno provjeravati odabranu nagibu. Da biste to učinili, možete povući kabel ili užad uz kuću, koji će poslužiti kao razina.

Voda za vodu / jažice

unos vode vode iz odvodne cijeviDa se voda u drenaži ispod kuće ne akumulira, treba ga povući. To se može učiniti uz pomoć posebnih bunara. Štoviše, potrebno je sustavno očistiti strukturu i redovito servisirati sustav. U tim bušotinama, koje treba ukloniti iz zgrade na udaljenosti od 5 m, prikuplja se sva viška vlage. Instaliraju se ispod kanalizacijske cijevi (po 1 m), ali ne na razini s podzemnim vodama. pogled na bunarSuvremeni projekti pokazuju da bi na tom mjestu trebalo postojati četiri takva izvora vode, na svakom uglu zadatka.

Prema standardima, sustavi odvodnje opremljeni su s četiri bušotine inspekcijskog tipa, a dva – slivna. Jedan je fiksiran na kanalizacijski sustav oluje.

šahtova i vodenog kolektoraBunar na najnižoj točki bit će dublji od svih ostalih. Promjer mu ovisi o veličini spremnika koji se nalazi u njemu:

 • plastični spremnik;
 • zavarene konstrukcije;
 • armirani betonski prstenovi;
 • cast konstrukcije.

slivove od betonskih prstenova i plastične bačvePostavite geotekstilni materijal na dno jame i zatim pričvrstite spremnik na tlo kako se ne bi pomaknuo u slučaju klizišta. Neotvorno ispunite šljunak koji se isprepliće s tlom.

U nekim slučajevima, drenaža oko kuće vlastitim rukama zahtijeva dodatne troškove. Točka prijema može se postaviti red veličine više od kanalizacijskih cijevi, tada je potrebna instalacija za pumpanje. Ponekad cjevovod nije dovoljno dubok, pa ćete morati postaviti grijaći kabel.

sustav odvodnje u predgrađuSve te napornim i skupim postupcima to vrijedi. Uostalom, vlasnik može zaštititi samostan od štetnih utjecaja vlage. Jedino kvalitetna odvodnja oko kuće pridonosi tome. Instalira se na nekoliko načina. Svaki majstor odlučuje za sebe koje izabrati.

Video o sustavima odvodnje oko kuće