prepelji v kletkiBolezni prepelice so razdeljene na tri vrste: infekciozne, parazitske in nezaugne. Njihov opis vsebuje informacije o simptomih, metodah zdravljenja in preprečevanju bolezni.

Nalezljive bolezni prepelice povzročajo patogeni mikroorganizmi (bakterije, kokci, virusi) v ozadju zmanjšanja imunskega stanja telesa in splošnega odpornosti. Bolezni prepelic se pojavijo in se pogosteje razvijajo, če ni cepljenja ali pa je načrt za njeno izvedbo prekinjen.

Atipična kokošja kuga (pseudochum)

pseudo-razlogAkutna virusna nalezljiva prepelica, za katero je značilna takojšnja smrt. Pogosto poteka skrivno. Vplivajo na organe dihanja, prebavo in živčnega sistema. Vir virusa je bolna in bolna ptica, okužena stelja, pero, jajce. Inkubacijsko obdobje traja 2-15 dni.

Simptomatska razvrstitev v opisu prepelice kaže na dve obliki:

  1. Tipična oblika: telesna temperatura narašča, koordinacija (pareza in paraliza) je poslabšana. Obstaja šibkost, povečanje gležnja, tok iz ust tekoče vonja, krvava driska.
  2. Atipična oblika vpliva na mlade rastline, nadaljuje brez značilnih znakov.

Pri kroničnem poteku bolezni bodite pozorni na krokanje zvokov. Ta simptom poplavne bolezni je značilen za psevdohemijo.

Zdravljenje: ni razvit. Zaradi velike okužbe ni priporočljivo zdraviti bolne ptice. Izvedite zamenjavo živine.

Na sliki je prikazana izrazita pareza pri Newcastlovem prepeličnem boleznem.

Pulloroz

purulozaOkužba vpliva na prepelico, povzroča salmonela. Zanj je značilna poškodba črevesja, notranjih organov, septikemija. Incidenca je 2-6%, umrljivost – 80%.

Faktor prenosa je okužena jajca prepelic – nosilci salmonele.

Simptomi: obdobje inkubacije je 1-6 dni. Bolni mladiči so oslabljeni, stojijo s široko razporejenimi nogami, oči so zaprti, močno dihajo. Obstaja izpraznitev belkastega sluznega blata. Puhalo okoli kloake je obtičalo skupaj, kloaca in kloacit sta blokirana. Mlade živali umirajo.

Treba se je izogniti pregrevanju mladih živali, hipotermiji, hranjenju slabe kakovosti hrane – to povečuje občutljivost.

Zdravljenje: neprimerno zaradi salmonele. Prekleti mladi so zavrženi. Izvedite hematološko analizo plemenskih živali. Prostori, inkubatorji, jajca so razkuženi.

Ornitoza

ornitozaChlamydia respiratorna bolezen prepelice. To vpliva na druge ptice. Predvsem se okužijo sluznica zgornjega dihalnega trakta in konjunktiva. Mlada rast je najbolj dovzetna.

Related  Gojenje, oskrba in hranjenje piščancev pitovnih piščancev

Simptomi: inkubacijsko obdobje traja od 3 do 3 mesece. Klinična slika je slabo izražena. Bolniki s prepelico so zaspani, oslabljeni in izgubijo apetit. Včasih so iztiski iz nosu, paraliza. Bolezen se konča s smrtjo zaradi kaheksije (izčrpanost)

Zdravljenje: ne porabite.

Ornitoza je dovzetna za človeka.

Aspergiloza

aspergilozaNalezljiva bolezen prepelice, ki jo povzroča fungus aspergillius. Odrasli posamezniki trpijo zaradi latentne oblike.

Simptomi: mladostniki opazijo kratko sapo, žejo, splošno šibkost, cianozo (modriranje) kljuna in tacov.

Zdravljenje: specifično. Vključuje antibiotično terapijo, vitaminsko terapijo, uporabo protiglivičnih zdravil.

Pred začetkom zdravljenja se posvetujte z veterinarjem.

Vrana črna kozla

črne kozeNalezljiva virusna bolezen prepelice, ki jo spremlja zvišana telesna temperatura, papularno-pustularni izpuščaj na glavi, okoli oči in sluznice.

Simptomi: njihov pojav je odvisen od stanja imunskega sistema in kože. Veke, kljun (na videz bradavičastih rastlin, vplivajo ospine). V ustni votlini najdemo dipterotične prekrivne plošče.

Zdravljenje: obogatite krmo z vitaminom A. V pitno vodo dodamo kalijev jodid. Pogojno zdravo perutnino dobijo zdravila v obliki premiksov z nizom antibiotikov širokega spektra.

Obogatite prehrano z vitaminom A in karotenom.

Parazitske bolezni prepelice

Parazitske bolezni prepelice so posledica parazitskih organizmov (helminths, insekti, protozoji).

Mallfagoz

mallophagosRazvija se, ko so paraziti na ptičnem telesu puhoperoida.

Simptomi: ptica je nemirna, nenehno tresenje. Obstaja srbenje, padec iz peresa. Zaradi žaganja se pojavi kanibalizem.

Zdravljenje: izvajajo se deacarizacijski ukrepi: uničenje žuželk na telesu ptice in v krajih, kjer se hrani. Uporabite insekt-acaricidal sredstva: praški, aerosoli, piretroidne raztopine.

Singamoz

sinagamozaNematodeoznoe helmintična bolezen prepelice. Parazit se nahaja v grlu, sapniku in bronhih.

Simptomi: manifestirajoči laringitis, traheobronchitis, zadušitev. Bolni ptica izraža kašelj s flegmom, ki lahko vsebuje helminte.

Zdravljenje: specifično. Z uspehom se uporabljajo anthelmintiki širokega spektra delovanja.

Vsako četrtino je priporočljivo izvajati profilaktično deworming živine.

“Prepeljena slepota”

prepelica slepotaTa bolezen prepelice se pojavi, ko pride do pomanjkanja v telesu vitamina A. To se kaže s konjunktivitisom, suhimi očmi in očesom okoli očesa. Kasneje se razvija fotofobija, se razvije slepota. Oči so pogosto pokrite.

Related  Ali je možno hraniti zajce brez zajec?

Zdravljenje: uporabljajte zapletene vitaminske pripravke, premiks z obvezno vsebino vitamina A. Povečajte vsebnost karotena v prehrani.

Poškodba oči

travma očesaOpazovana je s prepuščeno perutnino in prekomerno razsvetljavo, ki se uporablja za povečanje proizvodnje jajc. Posledično se razvije kanibalizem, utrujenost in travmatizem očesa.

Pri travmatičnih očesnih boleznih prepelic in njihovem zdravljenju se upošteva resnost poškodb. V hudih primerih se prepelica zavrže.

Da bi se izognili poškodbam, upoštevajte pravila za pristajanje ptic in skrajšajte trajanje svetlobnega obdobja.

Notranje neprenosljive bolezni prepelice

Hipovitaminoza

hipovitaminozaBolezen prepelic se pojavlja v ozadju pomanjkanja telesa ptic vitaminov skupine B, vitaminov A, E, C.

Simptomi: razvijejo dispeptićne pojave prebavnega sistema, konjunktivitis, zatiranje, izćrpanost. Slucajno bledo, perje iz rokavov. Z avitaminozo – smrt.

Zdravljenje: dopolnitev krme z vitamini. Viri virusa: zelena krmna mešanica, stročnice, krmni kvas. Uporabljajte pripravljeno prepelico, premikse.

Opis zgoraj navedene prepelice kaže na neposredno povezavo med pojavljanjem bolezni in starostjo ptice (mladi so bolj dovzetni) ter pogoji hranjenja in vzdrževanja.

Obdelava vrvic v prepelici – video