Piščanci v kletkiVedno večje število lastnikov domačega vrta je prepričanih, da je ohranjanje kokoši za jajca ali meso koristno in ne tako težavno, kot se zdi. Najbolj odgovorna in skrbna faza v tem primeru je gojenje piščancev, ki zahtevajo posebno skrben odnos in poseben režim prehrane.

Kako izbrati hrano in ustvariti pogoje za rast mladih živali? Kako skrbeti za piščance? In katere metode vsebine so raje doma?

Skrb za piščance v prvih dneh življenja

Novorojenček potrebuje skrbno skrb za lastnikaPrihodnji razvoj in zdravje piščancev sta odvisna od številnih dejavnikov. Ampak, celo ustvarjanje ptice vse pogoje za rast, je težko čakati na dobre rezultate, če so piščanci na začetku šibki. Zato se pri izbiri iz inkubatorja mladi striktno razvrstijo, pri čemer se za nadaljnjo gojenje uporabljajo le najbolj sposobni posamezniki.

Prvi dnevi življenja so najtežje in najodgovornejše obdobje za reje piščancev in perutnine.

Skrb za dnevne piščance, ki so najbolj ranljive za bolezni in pogosto trpijo zaradi neustrezno izbranih diet, bi morali biti namenjeni ustvarjanju in ohranjanju:

 • zahtevani temperaturni režim;
 • optimalna vlažnost zraka;
 • način osvetlitve in prezračevanja;
 • uravnoteženo prehrano in odmerjanje.

Suho posušene piščance iz inkubatorja se prenesejo v brooder s pogoji, ustvarjenimi za udobno gnezdenje piščancev ali dano v poskusno perutnino.

Pogoji za ohranjanje piščancevOsnovne zahteve za sobo, kjer se nahaja število piščancev, je:

 • suhost in čistoča;
 • vzdrževanje ustrezne temperature in vlažnosti;
 • pravilen način osvetlitve in prezračevanja.

Preden perutninska hiša sprejme piščance, jo očistimo, razkužimo, položimo z ohlapno ohlapno leglo, preverimo zaščito pred glodavci in opremimo z vsem, kar je potrebno za preživetje hišnih ljubljenčkov.

Takšni opremi ne nosijo samo svetilke in grelne naprave, higrometri in termometre, ampak tudi hranilnike in skodelice za pitje. Njihova zasnova mora biti izbrana tako, da je varna za uporabo, količina pa se določi glede na število živine. Na števcu površine pri vzdrževanju piščancev v hišnih pogojih seljat ne več kot 12 piščancev.

Related  Posebnosti parjenja kuncev

Kasneje se sobe redno operejo, izvaja se stara posteljnina, dezinfekcija in prezračevanje.

Temperatura zraka in razsvetljava pri rasti piščancev

Piščanci v mletjuV prvih dneh in tednih živalskih piščancev pogosto trpijo zaradi hipotermije ali, nasprotno, previsoke temperature. Dejstvo je, da se organizem piščancev do enega meseca ne more dovolj hitro in učinkovito prilagoditi spreminjajočim se zunanjim pogojem.

Zato v skrbi za piščance v prvih dneh življenja nujno vključujejo strogo kontrolo nad temperaturo v perutninski hiši ali mošnjičku:

 1. Prvi dan, ko je treba piščance držati v ozračju, ki je blizu inkubatorju. In zrak se za to ogreje na udobno 35 ° C.
 2. Naslednji dan se soba postopoma ohladi. V prvem tednu lahko zrak doseže temperaturo 30-32 ° C
 3. Takšno ogrevanje je potrebno ne samo čez dan, temveč tudi ponoči, še posebej pozoren kmetovalec perutnine mora biti v oblačnem vremenu in mrazu.
 4. Od drugega tedna se temperatura spusti za nekaj stopinj, perutnina pa se že dobro počuti pri temperaturi najmanj 21 ° C.

Primerno je merjenje temperature z uporabo termometra znotraj hiše. Bolje je, če je naprava določena nekoliko nad tlemi, na ravni piščanca. To bo dalo perutnini natančno sliko dobrega počutja ptic.

O tem, ali so piščanci prijetni, ko jih hranijo doma, lahko ocenimo tudi z njihovim vedenjem:

 1. Dolgočasen pod svetilko ali drug proti drugemu piščancev očitno zamrzne.
 2. Od vročine ptičastih peres in kril, postanite neaktivni in spustite na tla.

Majhni piščanci potrebujejo okroglo osvetlitevNič manj kot temperatura, ko gojijo piščance, je pravilna osvetlitev hiše pomembna. V prvih nekaj dneh se svetilka sploh ne izklopi. Ta pasma perutnine potisne hišne ljubljenčke bolj aktivno, da jedo, se premikajo in rastejo. Potem se piščanci začnejo postopoma prilagajati temi, najprej izklopijo osvetlitev za 15 minut, potem pa pol ure, kar počasi podaljšuje vsak dan.

Related  Afriška kuga in druge bolezni prašičev

Krmljenje piščancev pri rasti doma

Enodnevni piščanci lahko izbirajo lastno hranoUravnotežena prehrana, izbrana glede na starost in potrebe, je zagotovilo dobrega zdravja in aktivne rasti piščancev. Prvo hranjenje piščancev pri negi in rasti doma poteka kmalu po pojavu piščancev v svetlobo. Čim prej bodo mladi ponudili hrano, prej bodo akimitirajo.

Običajno se pri starosti 8 ur pojavi možnost samostojnega izbiranja hrane iz piščancev. Do takrat lahko ponudijo zdrobljeno, trdo kuhano piščančje jajce. V meniju je vključen 3-4 dni, s čimer postopoma dodaja vse nove uporabne izdelke.

Prvi dodatek je kuhan proso zrna, v meniju pa se zdi zdrobljena pšenica in zdrobljena koruza. Izbira teh dveh žit je posledica dobre prebavljivosti, kar pa ne moremo reči za oves ali ječmen. Groba lupina semen povzroča draženje prebavnega trakta in povzroči drisko pri piščancih.

Za krmljenje piščancev so koruza in pšenica zdrobljenaOdraščanje piščancev doma domneva, da je pri hranjenju treba uporabljati ne samo suho hrano, na primer žita, ampak tudi zelenjavo, izdelke mlečne kisline, mineralne dodatke, krompir. Zelenjava, ki ugodno vpliva na prebavo, pade v hranilnike že v prvih dneh. Lahko je:

 • detelja;
 • olupljene in sesekljane koprive;
 • zelena čebula, ki poleg vitaminov vsebuje tudi mineralne soli, vlago in vlakna ter tudi uporabne za phyttoncide;
 • korenasta zelenjava korenčkov, ki se piščancem dajejo v zdrobljeni obliki.

Nenadomestljiv vir beljakovin v zgodnjih letih je skuta, sirotka, kislo mleko, pinjenec. Dodajo se v mokro in mešanico zrn.

Udoben hranilnik ptic za piščanceOd četrtega dne do krajev, kjer se piščanci hranijo doma, dajo posode z majhnim gramozom, školjkami in kredo ter dodajo mesno-kostno ali ribjo mošt, ki je odličen vir živalskih beljakovin.

Ko rastejo doma, lahko namesto moke piščancem ponujamo drobno sesekljane mesne suhe slive ali sesekljane deževnike. Poraba beljakovin je še posebej pomembna pri gojenju pasem piščančjega mesa.

Pri skrbi za dnevne piščance se krmljenje opravi v dveh urah, pri čemer je treba hraniti na ravnih listih ali paletah. Nato se količina hrane zmanjša na 6, po 2-3 tednih do štirih. Zgrabljena ptica se hrani zjutraj in zvečer.Prehrana piščancev

Related  Dekorativni domači kunci okrasijo vaše življenje

Kako rasti piščance doma, če so bili rojeni v hladni sezoni, ko ni dovolj zelene krme? V tem primeru je ptici ponujeno kaljeno seme žit, vključno z veliko količino rastlinskih beljakovin, vlaknin in vitaminov. Zeliščna moka bo tudi dobra pomoč.

Odlični rezultati, kadar rastoče piščance kažejo njihovo hranjenje s pripravljenimi mešanicami. Pogosteje so takšne mešane krme razdeljene na začetek, rast in končna obdelava ter se razlikujejo po velikosti frakcije in sestave.

Poleg krme in mineralnih dodatkov mora biti v hiši vedno prostorna temperatura. Piščancem se redno daje tudi raztopina kalijevega permanganata, ki je neke vrste preprečevanje črevesnih bolezni. Tekočina se dnevno spreminja skupaj s temeljitim izpiranjem vsebnikov. Pijače za piščance morajo biti varne. Ker je hipotermija obremenjena s smrtjo piščanca, ne sme biti dovoljeno, da se ptica mokra s pitjem ali vstopom v vodo.

Značilnosti ohranjanja piščancev doma

Piščanci na traviMed gojenjem piščancev doma posebno pozornost posvečamo pticam, ki zaostajajo v razvoju, s šibkim povečevanjem telesne mase in manj dejavno kot krmljenje svojih vrstnikov. Da bi se izognili še močnejšemu zatiranju močnih tekmecev, so takšni piščanci zasajeni in jim nudijo osebno nego.

Od tedenske starosti, ko hrani piščance doma, jim je dovoljeno hoditi. Bivanje na soncu je pomemben del preprečevanja rahitisov in drugih bolezni, ki jih povzroča pomanjkanje vitaminov in presnovnih motenj.

Prve sprehode trajajo največ eno uro in pol, vendar lahko vse večje piščance s časom ostanejo v pastirju za daljši čas. Glavna stvar je, da je prostor za sprehode varen, dobro prezračen in osvetljen. Za ptice je bolje zagotoviti krošnje in skodelice za pitje in hranilce za to.

Pravilna prehrana in piščanci – video

Del 1

2. del