piletina s križnim kljunomKriž ili kljun u obliku škara oblikovana je vrsta deformacije koja se ponekad javlja kod pilića. Umjesto normalnog razvoja, gornji i donji dijelovi kljuna počinju rasti u suprotnim smjerovima, što uvelike komplicira unos hrane za ptice. Nije potrebno odmah izdržati piletinu smrtnom kaznom. Postoji nekoliko načina da trebate pokušati dati ptici priliku da opstane i rastu dalje.

Što je škakljanje kljun?

nož poput kljunaŠkare ili križni kljun je fizička deformacija koja se može naći kod nekih pilića, obično na mjesec dana. Zbog činjenice da se gornji i donji dijelovi kljuna rastu u različitim smjerovima, hrana se može ispustiti prije nego što ga piletina može progutati, tako da ptice mogu teško pojesti i piti. To nije zarazna bolest i neće imati velik utjecaj na opće stanje pilića ako dobiva dovoljno hrane i vode.

Uzroci i simptomi bolesti

Uzroci deformacije kljuna mogu biti:

  • nasljedstvo, trauma lubanju, zbog čega gornji i donji dijelovi kljuna počinju rasti po različitim stopama;
  • Netočna temperatura inkubacije.

zdravo pileKrivulja kljuna može biti uzrokovana neispravnim smještajem pilića u razdoblju inkubacije – smatra se normalno držanje kada se glava nalazi pod jednim od krila. U rijetkim slučajevima, bolest jetre može također uzrokovati deformaciju kljuna i kandži. Zanimljivo je da su pilići koji su izlegli kokoš bili manje vjerojatno da će se pojaviti s upletenom kljunom.

Nećete moći otkriti deformaciju kljuna tijekom perioda inkubacije, ali u dobi od 1-2 tjedna ovaj nedostatak postaje dobro primjetljiv. Drugi simptom je zaostajanje u rastu. Ako kljun u obliku škare pojavljuje se u piletini nakon nekoliko (više od jednog ili dva) tjedna njegova života, onda bi uzrok mogao biti nedostatak potrebnih hranjivih tvari.

Nedostatak kalcija, folne kiseline i vitamina D dovodi do poremećaja u normalnom razvoju pilića.

Međutim, ako se deformirani kljun promatra samo u jednom piliću, onda je najvjerojatnije to zbog problema razdoblja inkubacije.

U većini slučajeva kokoši s deformiranim kljunama jedu manje i manje piju. Trebaju puno više vremena za jesti i piti. Iz tog razloga, oni imaju tendenciju da rastu sporije i ne postaju dobri slojevi.

Metode liječenja

zakrivljenost kljunaNažalost, nema tradicionalnih metoda za liječenje kljunaste deformacije kod pilića. U posebno teškim slučajevima, zakrivljenost brzo napreduje s vremenom, ali s malim deformacijama, ptice mogu živjeti normalan dug život. Ako imate piletinu s križnim kljunom, usporedite je što je češće moguće s drugim pilićima. Ako sumnjate da nema dovoljno hrane, pokušajte ga hraniti odvojeno od drugih ptica.

Related  Uzgajati piliće ispočetka

Što može pomoći:

  1. Šivanje kljuna završava s brusnim papirom ili noktom pomoći će mu da se bolje zatvori.
  2. Neki ljudi savjetuju korištenje alata za brusenje Dremel za brušenje kljuna, ali činjenica je da su pilići jako uplašeni ovim postupkom. Najbolja opcija – škare za nokte, koje koriste vlasnici pasa.
  3. Bez obzira na način rukovanja kljunom u piletinu ili piletinu koju koristite, pazite da pri ruci držite kukuruzni škrob – to će vam pomoći brzo zaustavljanje krvarenja ako slučajno dodirnete krvnu žilu.
  4. Prije hranjenja, zgnječite hranu i razrijedite ga toplom vodom ili malom količinom jogurta kako bi piletina mogla nakupiti hranu sa svojim kljunom, a ne ga pržiti.
  5. Dajte bolesnim pilićima dovoljnu količinu hrane s visokim sadržajem bjelančevina – drobljenim jajašcima, brašnima, sjemenkama, itd. To će doprinijeti normalnom razvoju kljuna u pticama.
  6. Podignite korito na razinu na kojoj će biti prikladan za bolesne piliće da se hrane od tamo – udaljenost između kljuna i hrane treba biti minimalna.
  7. Kljunovi pilići stalno rastu, pa ih s vremena na vrijeme ubode – oni ih nose s jedne na drugu stranu na zemlji. Pilići s kljunom u obliku škarama teško će se to moći postići, no postavljanje dijela kolosijeka s opločnicima ili kamenjem može uvelike olakšati postupak njihova šivanja.odraslih piletina

prevencija

Kako bi se spriječilo nastanak bolesnih pilića u budućnosti, ne dopustite da jaja izlegu iz pilića s deformiranim kljunovima, kao i od onih kokoši čiji su jaja izlegli bolesni pilići. Koristite samo kvalitetan inkubator i pažljivo pratite temperaturu u njemu. Hranite piliće uravnoteženom prehranom i ograničite količinu tretira ako namjeravate koristiti jaja za uzgoj u inkubatoru.zdravi pilići

Dok pilići s deformiranim kljunovima primaju dovoljno hrane i tekućine, mogu živjeti prilično normalan život. Sjetite se da ove ptice ne mogu jesti i pretten kao zdravi pilići, stoga jednostavno nemojte obratiti pažnju na razlike u njihovom postojanju, uključujući i lagani porast težine i slabost. Također, imajte na umu da zdrave ptice mogu često napadati zdrave kokoši s zakrivljenim kljunovima, stoga budite oprezni i zaustavite sve manifestacije agresije.

Related  Izgradnja kuće za osamljene pčele

Razvijajte zdrave piliće – video