Spiraea busk på tomtenNybegynnere og erfarne gartnere elsker spirea busker for sitt attraktive og vakre utseende, rask vekst, vinterhardhet og enkel omhu. Busker er delt inn i to kategorier: blomstrende på vår og sommer. På våren blomstrer spiraea med tynne, buede grener og cascading store klynger av hvite blomster. Om sommeren har bushen rosa, hvite eller røde blomster på vertikale skudd. Begge varianter er verdsatt for sine former og lyse farger. Blomstringen er ca 6 uker. Den opprinnelige bushen, med mange grener som er tett dekket med hvite blomster, kalles “mai snø”, “brud”.

Er det vanskelig å vokse?

Voksende Spire i hagenDenne planten er hardy og føles flott i nesten hvilken som helst klimasone. Busker for planting i store mengder tilbyr butikker for gartnere. Du må kjøpe ånder til ditt område på vår eller høst. Avhengig av sorten har anlegget en annen høyde. Derfor spør på forhånd hvilken størrelse en voksenbuske kommer til å komme, for ikke å forveksle med valg av landingssted. Spiraea er flott for å dekorere et landskap, skape en grense på et område, som et sikringsverktøy og plante en flerårig hage.

Forbereder for planting

Spiraea frøplanterIfølge råd og observasjoner fra gartnere utvikler spirea godt på solrike områder, med løs, fruktbar jord. Dekorative busker skal plantes med hensyn til utformingen av området. Merk at avstanden mellom planter når de plantes i form av et gjerde, tåler minst 50 cm. Med et enkelt arrangement kan denne avstanden økes. Rotsystemet må være forberedt før avstigning. Hvis det er åpent, er det lett å se skaden på prosessene, som må fjernes med en skarp hagebeskytter.

Avskjæringsvinkelen skal være jevn, klar og ikke krøllete og mossete.

Pass på å justere kronen på bushen. Otroshie grener bør forkortes med en tredjedel. Med meget tørre røtter kutter skudd litt mer. Når man kjøper en spirea med en jordklump på rotsystemet, vil det være nødvendig med en rikelig vanning for å myke det, og først etter det vil det være mulig å senke det inn i gropen for planting.

Related  Hvordan lage en sti i landet med egne hender?

landing

Spirea i forstadsområdetFor hver plante graver en separat grop eller graver en grøft. Bredden er valgt basert på volumet av rotsystemet, vanligvis 50 × 50 cm. Det er nødvendig å grave et hull på forhånd slik at gropen tørker og er ventilert. Dybden av gropen er 50 cm. La planten komme inn i den slik at basalhalsen ligger på jordoverflaten. Forbered blandingen for å sovne i gropen:

  • sand;
  • jorden;
  • torv.

Vær oppmerksom på proporsjonene 1: 2: 1. Det er nødvendig å rette røttene i gropen og fylle den deretter med jordblanding. Vev bakken rundt bushen og mulk den med torv. Det er å foretrekke å utføre hagearbeid i høst, i september tidlig i oktober. Transplanting spiraea i høst vil tillate planten å herde før frost begynner.

Regler for omsorg for hage busk busker

Velpleide spiree busker hjemmePlante og omsorg er av særlig betydning, for de som ønsker å få en vakkert blomstrende busk. Dette oppnås ved riktig valgt og forberedt jord. På et skarpt land vil det ikke være mulig å danne en frodig og viltvoksende busk av spirea.

Leirjord under spiree planting krever obligatorisk legging av drenering av murstein, knust stein og sand minst 15 cm.

Spirea er upretensiøs, hun tolererer alvorlige frost og tørr vær. Anlegget er ikke utsatt for angrep av hage skadedyr og sykdommer. Løsning er ikke en obligatorisk liste og er rent estetisk.

Plante gran på høsten, det er ønskelig å dekke det med spesielt materiale, slik at det lettere kan overføre vinter lave temperaturer.

vanning

Blomstring av en voksenbuskeSpirea, plantet på våren, har ennå ikke utviklet sitt rotsystem, og krever derfor regelmessig fuktighet av jorda. På sommertørrmånedene er det behov for rikelig vanning av blomstrende varianter av spiraea. Våt land rundt bushen vil gi gunstige forhold og la spirea vokse sterkere. Spirea, dekket med blomster om våren, er ikke sterkt avhengig av jordens vanlige fuktighet. Unntaket er de plantene som ble plantet nylig.

Related  Blomsterseng av stauder for nybegynnere

Ekstra bekvemmelighet vil gi mulching av jorda. Det vil beholde jordens fuktighet lenger under busken. Røttene ligger nær overflaten, i sommermånedene, nok 15 liter vann under hver buske to ganger i uken.

Ekstra befruktning

Flytende topp dressing av en planteFrisk jord er allerede et godt grunnlag for vekst og utvikling, så gjødselinngang er ikke så viktig som i fattige og mildere jordområder. Sprøyting utføres tidlig på våren. Etter beskjæring brukes mineralgjødsel (kompleks). I midten av sommeren brukes Mullein og 10 g superfosfat til hver plante.

beskjæring

Beskjæring av spiraeaFor en vakker krone og frodig blomstring er det nødvendig å periodisk rense bushen fra døde, syke og ødelagte grener når som helst på året. En spiral kan bli kraftig beskåret, og dette vil bare være til nytte for henne. Beskjæring av spiraea i høst er mest foretrukket. Anlegget forbereder seg på vintersesongen og ekstra grener, vil svekke busken om våren. Når du kutter av spiraea etter vinteren, må du være oppmerksom på skuddens tips. Du må fjerne de som er frosset. Denne prosedyren vil sikre en vakker blomstring.

Den busk som blomstrer om sommeren er beskjært med vårenes start. De som blomstrer om våren blir utsatt for denne prosedyren umiddelbart etter blomstring. På planter over 10 år må alle tegn på aldring fjernes slik at den danner en ny krone. Vanligvis er buskens liv 20 år.

Noen gartnere vurderer beskjæring av spiroea et ekstra yrke. I dette tilfellet risikerer du å få ufortynnede tettstoffer med mange tørre grener og svak blomstring. 

reproduksjon

Reproduksjon av spiraea ved stiklinger

Reproduksjon av spiraea ved stiklinger

Veldig praktisk og upretensiøs plantespiree, reproduksjon produsert på flere måter: stegg, skudd og frø, sistnevnte alternativ er ikke egnet for hybridplanter, fordi de ikke ser frø eller ikke har tegn på mors busk.

Vår er den beste tiden for å plante frø. De er begravet i torvmos og godt fuktet. Det tar 10 dager å spire. Deretter, underkastes et valg, når spiralen blir transplantert inn i det åpne bakken, er det nødvendig med skyfri vær eller kveld. Gi mulching og vanlig vanning. I et år kan spiraea vokse opp til 10 cm i høyden. Den første blomstringen kan forventes i 3 år med planteliv.

Related  Året rundt omsorg for plenen i forstadsområdet

For spredning av spiraea stiklinger gjelder stive skudd eller veldig unggrønn. For spirea blomstrende på våren, brukes stiklinger i juni, og sommerplanter – i juli. For utviklingen av rotsystemet, er stammen godt vannet og holdt under forhold med høy luftfuktighet. Vår og de første blader er tiden for reproduksjon med trykk. De nedre grenene er bøyd til bakken, festet med en brakett med ledning og strøket med jord. Regelmessig vanning vil sikre god røtter, og om våren vil uavhengige busker bli dannet. For vinteren er det nødvendig å drysse tørr løvverk.

Spiraea ser flott ut i pittoreske komposisjoner og har med rette popularitet blant gartnere og landskapsdesignere. Frodige blomstrende busker tiltrekker seg oppmerksomhet og gleder øynene.

Grønne stiklinger spiraea – video